Rondreis vakantie juni 2009

Westerwald, Bodensee, Süd Tirol en Tirol

We hebben vier weken vakantie en natuurlijk maken we van de mogelijkheid gebruik om met de caravan op stap te gaan. Een vastomlijnd plan hebben we op het moment van vertrek eigenlijk nog niet. In ons hoofd hebben we wel een “ongeveer” plan. Te weten: eerste stop in Midden Duitsland op een camping aan de Lahn met twee overnachtingen. Dan door naar Zuid Duitsland om vier nachten in de buurt van de Bodensee te verblijven. Het weekend in het Stubaital (Oostenrijk) om onze Oostenrijkse vrienden te bezoeken. Een weekje Meranerland (Süd Tirol Italië) en als afsluiting in de Italiaanse Dolomieten in Predazzo. Wie ons kent weet dat onze plannen niet heilig zijn en dat we indien nodig er zeer flexibel mee om gaan. Ook deze reis zal dit het geval zijn. Wie wil weten hoe alles verliep leest ons verslag.

Zondag 31 mei 2009

Omstreeks 11:00 uur vertrekken. Via Amersfoort, Nijmegen gaan we bij Venlo de grens over naar Duitsland en volgen dan de A61. We gaan de snelweg af bij Koblenz en dan over binnenwegen richting Lahnstein. Het laatste stuk van de route gaat door de straten van Lahnstein en is vrij smal en de chauffeur moet over goede stuurmanskunsten beschikken en de lengte en breedte van zijn combinatie kennen. Camping Wolfsmuhle ligt direct aan de rivier de Lahn en is bereikbaar via een woonwijkje. Helaas geeft het bordje bovenaan de steile weg naar beneden aan dat de camping vol is. Peter loopt nog even naar beneden om te kijken of er toevallig niet nog één plekje is. Hij spreekt met de Nederlandse eigenaar, er is echt geen plaats vanaf morgen weer wel maar daar hebben we nu niets aan.

Wat nu? Na ampel beraad besluiten we om naar camping Eisenbachtal in Girod (Montabaur)te gaan. Daar is altijd wel plaats. Na de caravan op de smalle straat in de woonwijk gedraaid te hebben met behulp van de mover gaan we richting Girod. Binnen 40 minuten staan we voor de ingang van deze voor ons vertrouwde camping. Gelukkig is er ondanks dat het Pinksteren is nog volop plaats.

Bij aankomst krijgen we niet direct een plaatsje aangewezen. Eerst moeten we even met heer Wolf mee om de veranderingen aan de biotoop te zien. Heer Wolf is 24 jaar geleden begonnen met de aanleg van de biotoop. Eerst is er een half jaar gegraven om het meertje aan te leggen. Daarna zijn de insecten en vogels gekomen. De biotoop is bekend om de prachtig aangelegde wand waarin vele paren met ijsvogels verblijven.

Biotoop: Plaats waar een dier of plant geheel in zijn omgeving ingepast is / homogeen groei- of woongebied / Gebied met karakteristieke levensomstandigheden, gekenmerkt door een bepaalde flora en fauna

Helaas blijken er de afgelopen koude winter, evenals in Nederland, veel ijsvogels gestorven te zijn. Gelukkig zijn er nog wel een aantal paren over. Hopelijk hebben deze ook jongen en breidt de kolonie zich weer uit. Hij laat ook nog even zijn nieuwe moeras gedeelte zien. Het water zit vol padden en kikkervisjes. Ook groeien er speciale planten. Deze hebben zich hier in de loop van de jaren uitgezaaid. Ook blijkt er een wilde kat, nee geen verwilderde kat, zich hier gevestigd te hebben. Helaas deze hebben we niet mogen aanschouwen.

We installeren de caravan en gaan uit eten in restaurant Freimühle. We kunnen op het terras zitten en genieten van de goede keuken. De eerste dag van de vakantie is ondanks dat we niet kamperen op de vooraf gekozen camping geslaagd.

Ruppertsklamm

Een wandeling over een gedeelte van de Rheinsteig de wandelroute langs de Rijn.

Maandag 1 juni 2009

We blijven nog een nachtje op camping Eisenbachtal. De reden dat we niet gelijk doorgaan is ons plan om een stuk te gaan lopen van de Rheinsteig. Deze wandelroute is door een collega van Emmy aanbevolen. Hij en zijn echtgenote zijn ook wandelaars en hebben de Rheinsteig in 2008 gelopen en vonden dat wij deze ook eens moesten gaan ontdekken. De wandelroute loopt van Wiesbaden tot aan Bonn.

Rheinsteig  Is een wandelroute tussen Bonn, Koblenz en Wiesbaden. De wandelroute is 320 km lang. De Rheinsteig loopt aan de rechterkant van de Rijn. Via voornamelijk smalle weggetjes en behoorlijk zware beklimmingen gaat men door bossen, de wijngaarden en geniet van spectaculaire uitzichten op de Rijn. Perfect bewegwijzerd en met een uitgebreid netwerk nodigt het uit tot lange wandelingen voor de ervaren wandelaar of tot meer afwisselende korte trips. De wandelingen zijn goed bereikbaar met trein, schip en auto. Bron:www.rheinsteig.de

We kiezen voor ons oorspronkelijke plan en gaan met de auto naar Lahnstein. We parkeren de auto in de buurt van camping Wolfsmühle en gaan op pad. De Rheinsteig staat goed aangegeven met blauwe bordjes.

We drinken koffie met een punt Käseschnitte in het Sleusch Hauschen en gaan verder naar de Rupertsklamm. Deze wildromantische klamm is een van de vele mooie routes van de Rheinsteig. We kiezen ervoor om de rondwandeling van 2 uur te nemen. We hebben geen routebeschrijving van de Rheinsteig en weten dus niet of er een mogelijkheid is om met het openbaar vervoer terug te komen in Lahnstein. Het is 2de Pinksterdag en dan zijn de dienstregelingen gelijk aan de zondag en we hebben al gezien dat de bus niet rijdt.

Ruppertsklamm, de Ruppertsklamm bij Lahnstein is een korte Alpinewandelbelevenis. De klamm ligt tussen Westerwald en Taunus. In de klamm moet je 235 hoogtemeters overwinnen. De klamm zelf is 1,5 kilometer lang en tussen rotsen moet men meerdere malen via aangebrachte touwen en staaldraden naar boven klauteren. Bij droog weer is de klamm ook met kinderen goed te doen. Bron: www.ruppertsklamm.de

De Rupertsklamm is glad en op sommige stukken beveiligd door een draad om je vast te pakken. In een klein uurtje lopen we naar de Schützhütte. Daar zijn vele mensen die een pauze houden. Bij de hut waar je niets kunt verkrijgen staan meerdere stenen barbecues waarop je kan grillen. Het staat er dan ook blauw van de rook. Ook wij eten onze broodjes op en gaan weer verder om de rondwandeling af te maken. Omstreeks 14:30 zijn we weer terug op de camping in het Eisenbachtal.

De Rheinsteig heeft ons hart gestolen en we maken plannen voor de toekomst. We gaan op jacht naar een routebeschrijving en gaan de Rheinsteig in verschillende etappes lopen. Ook om te fietsen is deze omgeving een aanrader. Langs de Lahn loopt een praktisch vlakke fietsroute.