Duitsland Ruppertsklamm bij Lahnstein

Wandeling over een deel van de Rheinsteig, wandelroute langs de Rijn

Maandag 1 juni 2009

We blijven nog een nachtje op camping Eisenbachtal. De reden dat we niet gelijk doorgaan is ons plan om een stuk te gaan lopen van de Rheinsteig. Deze wandelroute is door een collega van Emmy aanbevolen. Hij en zijn echtgenote zijn ook wandelaars en hebben de Rheinsteig in 2008 gelopen en vonden dat wij deze ook eens moesten gaan ontdekken. De wandelroute loopt van Wiesbaden tot aan Bonn.

Rheinsteig  Is een wandelroute tussen Bonn, Koblenz en Wiesbaden. De wandelroute is 320 km lang. De Rheinsteig loopt aan de rechterkant van de Rijn. Via voornamelijk smalle weggetjes en behoorlijk zware beklimmingen gaat men door bossen, de wijngaarden en geniet van spectaculaire uitzichten op de Rijn. Perfect bewegwijzerd en met een uitgebreid netwerk nodigt het uit tot lange wandelingen voor de ervaren wandelaar of tot meer afwisselende korte trips. De wandelingen zijn goed bereikbaar met trein, schip en auto. Bron:www.rheinsteig.de

We kiezen voor ons oorspronkelijke plan en gaan met de auto naar Lahnstein. We parkeren de auto in de buurt van camping Wolfsmühle en gaan op pad. De Rheinsteig staat goed aangegeven met blauwe bordjes.

We drinken koffie met een punt Käseschnitte in het Sleusch Hauschen en gaan verder naar de Rupertsklamm.

Deze wildromantische klamm is een van de vele mooie routes van de Rheinsteig. We kiezen ervoor om de rondwandeling van 2 uur te nemen. We hebben geen routebeschrijving van de Rheinsteig en weten dus niet of er een mogelijkheid is om met het openbaar vervoer terug te komen in Lahnstein. Het is 2de Pinksterdag en dan zijn de dienstregelingen gelijk aan de zondag en we hebben al gezien dat de bus niet rijdt.

De Ruppertsklamm bij Lahnstein is een korte Alpinewandelbelevenis. De klamm ligt tussen Westerwald en Taunus. In de klamm moet je 235 hoogtemeters overwinnen.

De klamm zelf is 1,5 kilometer lang en tussen rotsen moet men meerdere malen via aangebrachte touwen en staaldraden naar boven klauteren. Bij droog weer is de klamm ook met kinderen goed te doen. Bron: www.ruppertsklamm.de

De Rupertsklamm is glad en op sommige stukken beveiligd door een draad om je vast te pakken. In een klein uurtje lopen we naar de Schützhütte. Daar zijn vele mensen die een pauze houden.

Bij de hut waar je niets kunt verkrijgen staan meerdere stenen barbecues waarop je kan grillen. Het staat er dan ook blauw van de rook. Ook wij eten onze broodjes op en gaan weer verder om de rondwandeling af te maken.

Zicht op de Rijn en Lahnstein.

De Rheinsteig heeft ons hart gestolen en we maken plannen voor de toekomst. We gaan op jacht naar een routebeschrijving en gaan de Rheinsteig in verschillende etappes lopen. Ook om te fietsen is deze omgeving een aanrader. Langs de Lahn loopt een praktisch vlakke fietsroute.

De Rijn waar de steig zijn naam aan ontleend.

Omstreeks 14:30 zijn we weer terug op de camping in het Eisenbachtal.