Oostenrijk Zillertal juni 2009

Zillertal, verplaatsing van de Bodensee naar het Tirolerland

Vrijdag 5 juni 2009

Vandaag een reisdag. De bedoeling was om een camping in het Stubaital op te gaan zoeken. We willen namelijk dit weekend een bezoek gaan brengen aan onze Oostenrijkse vrienden in Steinach am Brenner. Ondanks dat het aan de Bodensee nu nog mooi weer is wordt er voor het weekend regen verwacht en de temperatuur zal gaan dalen. De camping die wij op het oog hebben ligt op 1000 hoogte meters. We hebben geen zin om kou te lijden dus het reisplan wordt bijgesteld. We gaan naar onze vertrouwde camping Hell in het Zilllertal. Degene die onze website volgen weten dat dit zo’n beetje onze tweede woonplaats is in de zomer. Iedere zomer strijken we hier wel één of meerdere keren neer. Het voordeel van deze camping is dat deze lager gelegen is en beschikt over uitstekende voorzieningen. Bij aankomst worden we allerhartelijkst verwelkomt door Alois hij runt samen met zijn vrouw Karin de camping. We zetten de caravan op zijn plaats en genieten van het bekende uitzicht wat nooit gaat vervelen

Dag van het open dal met gratis openbaar vervoer en kabelbanen

Zaterdag 6 juni 2009

We vallen vandaag met onze neus in de boter. Het is het eerste weekend van juni en traditioneel is dit voor het Zillertal de dagen van het open dal. Tijdens deze twee dagen, zaterdag en zondag, kan je op vertoon van een biljet wat rijkelijk verspreid wordt, gratis reizen met de Zillertalbahn inclusief de stoomtrein en alle in bedrijf zijnde kabelbanen. Natuurlijk willen wij van dit buitenkansje gebruik maken. We besluiten om met de stoomtrein van 10.55 uur te reizen. We wandelen op tijd naar de haltestelle Gagering van de Zillertalbahn. Normaal is het hier rustig en zijn we de enige die opstappen. Aangetrokken door het gratis vervoer staat de halte vol met voornamelijk Nederlanders, afkomstig van de camping, die ook naar Mayrhofen willen. Als de stoomtrein de halte bereikt is deze al overvol en kunnen we alleen nog een staanplaats vinden. We begrijpen nu ook waarom de trein al zoveel vertraging opgelopen heeft. Hortend en stotend onder de zware last komt de trein op gang.

Was het bij vertrek nog droog zodra we in de trein zitten komt de regen  met bakken uit de lucht. Het oorspronkelijke idee om in Mayrhofen met de Penkenbahn naar boven op de Penken te gaan, laten we maar varen. Boven is nu toch niets te zien door de laaghangende bewolking. We maken er een middagje Mayrhofen van met bezoek aan Hervis, Intersport en andere kleine winkeltjes.  Het bezoek aan Mayrhofen wordt natuurlijk afgesloten met een verblijf op het terras van konditorei Kostner. Niet de beste van het Zillertal maar wel een goede tweede. Tegen vijven nemen we de dieseltrein terug naar de camping.

Bezoek aan de Steinacher vrienden. Wandeling door de wiesen in Trins

Zondag 7 juni 2009

Wanneer we op zondagochtend wakker worden schijnt er een waterig zonnetje. Het ziet er naar uit dat het toch nog mee valt met het voorspelde slechte weer. We ontbijten en stappen in de auto om naar Steinach am Brenner te rijden. Een rit van ongeveer drie kwartier. In Steinach am Brenner wonen onze Oostenrijkse vrienden welke wij als het even kan bezoeken tijdens onze reizen naar Oostenijk. Wanneer we bij hun arriveren regent het pijpenstelen en van de afgesproken wandeling komt in eerste instantie niet veel terecht. Als het tegen 14.00 uur een beetje opklaart stappen we in de auto om naar Trins te rijden..

Trins is een gemeente in Tirol. Het is het eerste dorp in het Gschnitztal welke bij Steinach am Brenner in het Wipptal mondt. Trins ligt aan de voet van de 2241 meter hoge berg Blaser. De huizen in de oude kern zijn in Retoromaanse stijl dicht op elkaar gebouwd. Een bijzonder gebouw in het dorp is Schloss Schneeberg welke niet geopend is voor bezichtiging en in particuliere handen is. Trins werd rond 1307 als eerste genoemd onder de naam Trunnes

De auto wordt geparkeerd en we maken een rondgang door het dorp en over de “wiesen”. Net als we denken dat het allemaal wel mee valt besluit Pluvius ons weer te trakteren. We vluchten naar Haus Wanner en brengen met onze vrienden nog een gezellige middag en avond door. Voor we weten is het laat en tijd om naar het Zillertal af te reizen.

Rustdag

Maandag 8 juni 2009

Omdat het gisteren (zondag) laat geworden is eer we uit Steinach terug waren stellen we onze reisplannen bij. Het is aangenaam weer en we blijven nog een dagje langer op camping Hell. Dit is geen straf, we genieten van een goed boek, doen de was en drinken uitgebreid koffie met de Duitse buren welke iedere keer als wij er zijn toevallig ook op de camping zijn en wisselen wandelervaringen over het Zillertal uit. Verder maken we de caravan en auto zover gereed dat deze morgenochtend na het ontbijt alleen aangekoppeld hoeft te worden.