Zwitserland Rheinfall Schaffhausen daar waar de Rijn volgens de toeristen ontspringt

Donderdag  4 juni 2009

Na de indrukwekkende dag van gisteren op het eiland Mainau wordt het moeilijk om dit vandaag te evenaren. Ooit als kind hebben zowel Emmy als Peter de Rheinfall bezocht. Dit spektakel moet volgens onze topografische kennis niet eens zo ver van de camping af liggen. Kathleen, onze Tom Tom heeft een Belgische vrouwenstem en wordt daarom Kathleen genoemd, moet uitkomst brengen. Over de binnenwegen staat er ongeveer 60 minuten voor deze rit. We besluiten dat dit een redelijke afstand is en stappen in de auto. De rit loopt voor een groot gedeelte langs de Bodensee en geeft een goede indruk van de omgeving. Wanneer we in de buurt van Schaffhausen komen wordt het oppassen. Wij hebben geen Zwitserland vignet en moeten over de secundaire wegen de parkeerplaats van de Rheinfall bereiken. Dit lukt zonder problemen omdat de bewegwijzering net zo als de Zwitserse uurwerken uitstekend is. We blijken op de parkeerplaats boven aan de Rheinfall te staan. Om deze te gaan bekijken moeten we naar beneden lopen. Bij de parkeerplaats is het een grote bouwput omdat men bezig is het daar gelegen Schloss Laufen te renoveren. We moeten onze weg zoeken en via een kruip door sluip door route komen we uit bij de brug waar ook iedere paar minuten de trein over heen gaat.

Rheinfall is de grootste waterval van Europa en is gelegen in de Rijn, bij het Zwitserse Schaffhausen, vlakbij de grens met Duitsland. De Rheinfall is 150 meter breed en 23 meter hoog. Er stroomt 600 kubieke meter (in de zomer) water per seconde over de rotsen in het midden van de Rijn

Het spectaculaire verschijnsel is een belangrijke toeristische trekpleister. Men kan met een bootje tot vlak voor de waterval varen, waar men op een eilandje een tussenstop maakt. Via een trap bereikt men een platform met de Zwitserse vlag waar vandaan een prachtig uitzicht op waterval te zien is.

We wandelen rustig naar beneden en krijgen de Rheinfall vanaf beneden te zien. Een prachtig spektakel. Het is mogelijk om met een bootje naar het midden te varen. Wat de lol van het bezoeken is wordt ons niet duidelijk. Maar misschien moet je dat ervaren hebben om daar antwoord op te krijgen.

Beneden bij de Rheinfall is ook een restaurant dus tijd voor een cappuccino. We vinden een plaatsje op de rand van het terras met zicht op de Rheinfall. Als de serveerster aan onze tafel verschijnt en wij de kaart weigeren omdat we niets willen eten wordt ons beleefd verzocht om ergens anders op het terras een plaatsje te zoeken. Aangezien je daar geen uitzicht hebt zien we er vanaf. Onder het restaurant is ook een souvenirshop, ook daar wordt cappuccino verkocht zo komen we toch aan de benodigde cafeïne.

Als we terug lopen bergopwaarts naar de auto is het nog vroeg in de middag. Tijdens onze rit langs de Bodensee zijn we door het plaatsje Stein am Rhein gekomen. Dit zag er uit als een aantrekkelijk plaatsje we besluiten dan ook om hier even te gaan kijken, Op naar Stein am Rhein.