Italië Hirzergebiet de Alpenrosenwandeling

Vrijdag 12 juni 2009

Noodgedwongen is het voor ons vandaag weer een reisdag. Er was namelijk niet langer plaats op de camping waar we nu zijn. De afstand is niet zo groot. We gaan van Naturns naar Saltaus in het Passeiertal. Een afstand van maar 25 kilometer maar welke toch met een caravan aangekoppeld ongeveer 50 minuten duurt. Dit komt doordat de weg van Meran naar Saltaus een smalle pasweg is waar de gemiddelde snelheid laag ligt. Om de camping te bereiken moet er in Saltaus over de parkeerplaats van de Hirzerseilbahn gereden worden. Wanneer het erg druk is kan dit een probleem zijn omdat de parkeerders er niet op rekenen dat er caravan combinaties rijden. Zij parkeren dan zodanig dat de chauffeur van de combinatie met het zweet in zijn handen staat. Gelukkig voor ons valt het vandaag mee. Wel moet bij het dalen nog even een ram op de toeter gegeven worden omdat een aantal seilbahn gebruikers denken dat ze op de boulevard van Zandvoort lopen. Zonder kleerscheuren arriveren wij op camping Passeier

Passeiertal is een dal in de Italiaanse provincie Sud Tirol. Het Passeiertal ligt ten noorden van de provinciestad Meran en loopt door tot aan de grens van Oostenrijk op het Timmelsjoch. Binnen het dal vind je het natuurgebied “Naturpark Texelgruppe”. De plaatsen Moos, St Martin en St Leonhard liggen in het dal. Het dal is vooral bekend door de Tiroolse vrijheidsstrijder Andreas Hofer welke in Saltaus geboren werd.

We melden ons aan op de receptie en zetten de caravan op zijn plek. Nu we hier eenmaal staan valt het allemaal erg mee De camping is mooi gelegen en het sanitair is schoon en netjes. Ook is er nog een klein openlucht zwembad waar bij mooi weer in afgekoeld kan worden.

We gaan boodschappen doen en ontdekken gelijk ook een nadeel van de ligging van deze camping. Voor de boodschappen moet er met de auto naar het volgende of vorige dorp gereden worden. In Saltaus is geen winkel te bekennen, behalve een sportwinkel ook zijn er geen restaurants in de buurt. De rest van de dag brengen we luierend door. Het uitzicht vanaf de camping is mooi. Oordeel zelf.

Zaterdag 13 juni 2009

Omdat we vanaf de camping op de Hirzer Seilbahn kijken en we van diverse camping buren horen en van diverse Alpenfreaks hebben vernomen dat je hier boven mooi kan wandelen is de keuze vandaag snel gemaakt, we maken vandaag een wandeling in het Hirzergebied. De lift ligt op 5 minuutjes lopen en bij de receptie van de camping zijn in de voorverkoop tickets te koop tegen een gereduceerd tarief. Bij de broodjes worden dus gelijk de liftbiljetten aangeschaft. We gaan met de lift naar boven en met een overstap in Prenn komen we in Klammeben aan.

Boven wordt een goede traditie in ere gehouden, er word cappuccino gedronken op het terras van gasthof Klammeben We genieten gelijk al van het uitzicht met blikken in het Passeiertal, op Meran en de rond omliggende bergtoppen.

We maken vandaag de Alpenrosenwandeling. Dit is een wandeling door het Hirzergebied langs diverse hutten.

Alpenrosenwandeling: van het bergstation Klammeben wandelen we via de Hirzerhütte, Reseggeralm naar de Tallneralm (2000 m). Vanaf daar gaan we via de “Alpenrosenhang” bergop tot het Rotmoos. Vanaf het Rotmoos gaat de weg bergafwaarts naar de Mahdalm (1990m)  en over de Hinteregger Alm terug naar ons uitgangspunt bergstation Klammeben. (wij hebben deze wandeling contra gelopen)

Lichte wandeling; wandeltijd ongeveer 3 a 3,5 uur

De mooiste tijd om deze wandeling te maken is eind juni als de Alpenrosen bloeien. Op de Alpenrosenhang staan de roosjes helaas nog niet volop in bloei toch komen we er al verscheidene in bloei tegen.

Bij de Hirzerhütte heeft de waard een rad in elkaar geknutseld en in de beek geplaatst wat een oorverdovend geluid maakt. Wie het mee wil beleven klikt op het filmpje. Ik kan me niet voorstellen dat je hier bij kan slapen.

We naderen de Mahdalm, het ziet er hier zo gezellig uit dat we besluiten om hier een stop in te lassen. Te meer omdat vanaf hier het pad omhoog gaat.

Na de inwendige mens versterkt te hebben gaat het bergopwaarts door het Rotmoos. De wandeling gaat dwars door beken en sompig moeras. Wanneer we boven komen kijken we op het pad welke we daar even gelopen hebben. We lassen nog een pauze in en genieten van het mooie uitzicht. Voor we het weten zien we in de verte Klammeben ons uitgangspunt liggen