Zwitserland

Overzicht van onze bezoeken aan Zwitserland 

De Zwitserse Bondsstaat (ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie), kortweg Zwitserland is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.

Zwitserland is een binnenstaat met een oppervlakte van 41.284 km² en ongeveer 7,7 miljoen inwoners.

Zwitserland is geen natiestaat, er bestaat geen ‘Zwitserse etniciteit’. In plaats daarvan is Zwitserland een samenleving van in hoofdzaak vier inheemse etnische groepen: Zwitserduitsers (65%), Romandiërs (18%), Italiaans-Zwitsers (10%) en Reto-Romanen (1%).

De nationale en officiële talen van Zwitserland zijn:

Duits, als hoofdtaal gesproken door 63,7 procent van de bevolking 
Frans, als hoofdtaal gesproken door 20,4% van de bevolking 
Italiaans, als hoofdtaal gesproken door 6,5% van de bevolking 
Reto-Romaans, als hoofdtaal gesproken door 0,5% van de bevolking

Het Duits dat door de Duitstalige Zwitsers gesproken wordt is Zwitserduits, dat op veel punten afwijkt van het Hoogduits en ook grote verschillen kent tussen de verschillende steden en dorpen. Het Zwitserse Frans wijkt in details ook af van het officiële Frans. Het Reto-Romaans wordt gesproken in een deel van het kanton Graubünden.

In de verschillende landstalen noemt men Zwitserland Schweiz (Duits), Suisse (Frans), Svizzera (Italiaans) en Svizra (Reto-Romaans)

Zwitserland is bij uitstek een Alpenland. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten van het land. In het noordwesten ligt de Jura. Het noorden en het midden van het land zijn minder bergachtig en daardoor het dichtst bevolkt.

Uitstapjes Zwitserland

  • Rheinfall
  • Schafhausen
  • Uitstapje voorjaar 2009