Geocachen

Sinds augustus 2012 hebben wij het Geocachen ontdekt. Je zal je afvragen wat is dat? Daarom hieronder een uitleg. 

Wat is geocachen? 

Geocachen is eigenlijk schatzoeken voor volwassenen. Iemand heeft een schat verstopt en heeft de precieze coördinaten op geocaching.com geplaatst. Als de cache je interessant lijkt (mooie locatie bijvoorbeeld), ga j
e met je gps op pad. Met behulp van satellieten kom je aan op de juiste coördinaten en op die locatie ga je opzoek naar de schat. Dat kan een kistje, plastic doosje of fotokokertje zijn. Soms moet je eerst op zoek naar aanwijzingen voordat je verder kunt of moet je een vraag beantwoorden of puzzelen. Als je de cache gevonden hebt, kun je je naam in het logboekje schrijven en je vondst op internet ‘loggen’.

Waar kun je het doen? 

Geocachen kan over de hele wereld. Er zijn wel gebieden waar minder caches liggen, maar op toeristische plekken kun je ze zeker overal gaan zoeken. Per cache wordt er aangegeven wat de moeilijkheidsgraad van het terrein is, hoe groot de cache is en het niveau van de vragen of zoekplek.

Wat heb je er voor nodig?

Om te kunnen geocachen heb je een apparaat nodig dat werkt met gps. Het kan tegenwoordig ook met je smartphone. Via de site www.geocaching.com kun je de coördinaten opvragen en naar je gps-apparaat verzenden. Er is ook een app die je kunt kopen en waarmee je caches kunt zoeken via je telefoon.

Hoe worden de formaten aangegeven? 

Trackables

In een geocache zit vaak meer dan alleen een logboekje, de ruilvoorwerpen. Denk hierbij aan kinderspeeltjes, pennen, sleutelhangers, etc. Deze voorwerpen mogen eruit gehaald worden onder 1 voorwaarde. Leg er een voorwerp van dezelfde of een hogere waarde voor terug.
Er kunnen ook speciale voorwerpen inzitten, de zogenaamde trackable items. Deze voorwerpen bevatten een nummer. Door dit nummer op internet in te voeren kan er een bericht achtergelaten worden dat het item gevonden is en ook waar deze gevonden is. Voor deze items geldt dat ze weer in een andere geocache geplaatst moeten worden binnen een redelijk tijdsbestek. Dit moet dan ook weer op internet gezet worden, om zo de reis van het item goed bij te kunnen houden. Sommige items hebben ook een speciaal reisdoel, ze willen bijvoorbeeld naar een bepaalde plek reizen, of mogen juist niet uit een bepaalde omgeving weg. Dit is allemaal te vinden op de persoonlijke pagina van het item, die te vinden is met behulp van het nummer van de trackable.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer uitleg.