Hongarije Boedapest (Budapest)

Citytrip naar de hoofdstad van Hongarije

Emmy is 50 jaar vriendin met Marja en dat moet gevierd worden. De echtgenoten hebben een verrassingsweekend georganiseerd. De dames gaan met hun echtgenoten naar Budapest. 

We vertrekken vanaf vliegveld Eindhoven waar Marja en Emmy een pakje mogen openen welke de bestemming onthult. En ja natuurlijk stond deze bestemming in het rijtje wat de dames al opgesomd hadden. 

Na een vlucht met flinke vertraging, door de zware onweersbuien boven Duitsland, arriveren we in Boedapest. Nog wat drinken en naar ons bedje. Morgen gaan we de stad verkennen. 

We starten met een metrorit vanaf ons hotel naar het centrum. Wij maken gebruik van metrolijn M3, als je zou vertellen dat je in Rusland bent geloof je het ook. Het materieel is oud en typisch “Oostblok” 

Wat een verschil met metrolijn 2 welke we in de loop van het weekend ook nog gebruiken, deze is strak en modern doordat deze recentelijk gemoderniseerd is . 

Metrolijn 1

We maken ook nog gebruik van metrolijn 1, deze ligt vlak onder het straatoppervlak en de stations zijn in originele staat. Dit is de oudste metrolijn in Boedapest en is geopend op 2 mei 1896 en wordt in Boedapest de “Földalatti (ondergrondse)” genoemd. 

Station van metrolijn 1
Kaartverkoop en informatieloket metrolijn 1
Mozaïek met stationsnaam bij metrolijn 1 

Het openbaar vervoer in Boedapest is uitstekend geregeld. De metro’s rijden zeer frequent, iedere paar minuten. Ook de trams rijden met korte tussenposen. 

De trams rijden voornamelijk door het centrum en langs de oevers van de rivier de Donau

Beroemd is lijn 2, volgens de reisgids Capitool de mooiste tramrit ter wereld. Lijn 2 rijdt langs de oever van de Donau in Pest en komt onder andere langs het parlementsgebouw. En geeft ook zicht op Boeda met de burcht.

Wij maakten de rit met lijn 2 en genoten van de rit, maar voor ons beslist niet de mooiste tramlijn van de wereld. 

Parlementsgebouw

Wij hebben drie volle dagen in Boedapest, de eerste dag starten we met een bezoek aan de Burchtwijk. 

De burchtwijk is gelegen in Boeda. Zoals jullie misschien al door hadden is Boedapest een samensmelting van Boeda en Pest welke ieder aan een kant van de rivier de Donau liggen.

De stad kent diverse bruggen welke de oevers met elkaar verbinden
Het zijn allemaal meesterwerken wat betreft bouwwerk en versieringen

De Vrijheidsbrug, die tussen 1894 en 1899 gebouwd werd en voorheen de Frans Jozef brug heette. Na de onafhankelijkheid van Oostenrijk werd de brug omgedoopt. 

Dit weekend is de Vrijheidsbrug afgesloten voor al het verkeer om de voetgangers de ruimte te geven. Dit is een jaarlijks terugkerende traditie waar zelfs de tram voor wordt stil gelegd.

Er zijn diverse mogelijkheden om boven in de Burchtwijk te komen. Er gaat een kabeltram, je kan met het openbaar vervoer of met de hop on hop of bus die alle bezienswaardigheden aan doet. De kabeltram “sikló” is in maart 1870 geopend. 

Er is nog een mogelijkheid om de wijk te verkennen de hop-on-hop-off Tuk Tuk. Wij kiezen voor dit vervoermiddel. 

De Matthiaskerk en Vissersbastion van beneden af gezien. 
Uitzicht over de stad vanaf de burchtwijk
Matthiaskerk .
Plein met het Vissersbastion

Het Vissersbastion in 1895 ontworpen, heeft in tegenstelling tot wat de naam doet zeggen, nooit een defensieve rol gespeeld. 

De kegelvormige torens verwijzen naar de nomadententen van de vroegere Magyaren. 

Het Vissersbastion staat op de plaats waar vroeger de vestingswallen van Boeda waren en een middeleeuwsplein waar vis werd verkocht, vandaar de naam Vissersbastion. 

Het parlementsgebouw is een markant herkenningspunt

Vanaf de burcht heb je een fantastisch uitzicht over de Donau en het stadsdeel Pest waar het centrum is. 

Voor het betreden van het bastion betaal je entreegeld.

Marja en Emmy bezichtigen samen de Matthiaskerk.
De Matthiaskerk is een uitbreiding van de Onze Lieve Vrouwe Parochiekerk gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw.
De kerk is vernoemd naar Matthias Corvinus die de kerk sterk vergrootte. In 1541 veranderden de Turken de kerk in een grote moskee.

Na de bevrijding van Boeda in 1686 werd de kerk door Jezuïten herbouwd in barokke stijl.
De glas in lood ramen zijn uit de 19e eeuw.
De kerk is rijkelijk versierd.
Ook voor de Matthiaskerk moet entreegeld betaald worden.

De politie houdt toezicht op het plein op een Segway

De lunch gebruiken we bij Jamie Oliver, een aanrader!

De maaltijden zijn heerlijk.
De sierpoort welke leidt naar het koninklijk paleis.
Klik op de afbeelding voor een panorama foto.
Ook hier weer een mooi uitzicht over de stad

Aan de rand van het paleis staat de Matthiasfontein deze toont koning Matthias Corvinus met zijn geliefde hond Ilonka.

Herenstraat, de huizen waar vroeger de edelen en kooplui woonden hebben middeleeuwse funderingen en gotische elementen.

Naast een openbaar vervoer ticket voor 72 uur (3 dagen) kochten wij op dag 2 een ticket voor de Hop on Hop Off bus. Deze frequent rijdende bus rijdt overdag langs alle bezienswaardigheden bovendien is ook een rondvaart op de Hop on Hop Off boot op de Donau inbegrepen.

De Hop on Hop off bus is een goede gelegenheid om de stad te verkennen en te bepalen welke bezienswaardigheden je wilt bekijken.

Als vervoermiddel kan je beter de metro of tram nemen omdat de Hop on Hop off bus te veel lussen draait en je langer onderweg bent.

De centrale markthal is de belangrijkste markt van Boedapest

Beneden de kraampjes met etenswaar en op de bovenverdieping de souvenirkraampjes. We vragen ons af waar al die slagerijen van kunnen bestaan, we hebben er zeker 30 stuks geteld.

Belvarosi Szent Mihaly Templom – St. Michiel’s kerk
De St. Michielskerk is gebouwd in 1230 en in 1541 door de Turken verwoest
De kerk werd in 1701 herbouwd en uiteindelijk volledig gerenoveerd tussen 1964 en 1968.
Imposante gebouwen in Pest
De Joodse Synagoge is de grootste van Europa en gebouwd tussen 1854 en 1859 in Byzantijns-Moorse stijl.

De synagoge is een bezoek waard maar gezien de wachtrij van meer dan 1 uur in de volle zon, bij een temperatuur van 33 graden, zien wij er vanaf.

Gebouw in de Joodse wijk

We maken een rondvaart over de Donau welke inbegrepen is bij ons Hop on Hop off ticket.

Hongaarse Nationale Galerie in het koninklijk paleis
Parlementsgebouw
Hongaarse Nationale Galerie in het koninklijk paleis

De Vajdahunyad burcht in Boedapest lijkt wel een sprookjeskasteel. De Vajdahunyad burcht ligt aan het meer in het Varosliget park van Boedapest. Dit paleis is eigenlijk geen echt paleis. De Vajdahunyad burcht bestaat uit een verzameling gebouwen die verbonden zijn. Elk gebouw heeft zijn specifieke bouwstijl van Romaans tot Barok. Juist deze mix maakt het Vajdahunyad burcht van Boedapest zo uniek.

De Vajdahunyad burcht in Boedapest is open voor publiek. In een aantal gebouwen van de burcht zijn ingericht als musea. Het landbouw museum van Boedapest is gevestigd in het barok deel van de Vajdahunyad burcht.

Bij het landbouwmuseum is een bank waar je samen met Daranyi Ignac voormalig minister van landbouw samen op de bank kan zitten.

Tip, bij de burcht is een leuk terras aan het water waar je heerlijk kan relaxen.

Szechenyi badhuis, dit is het grootste kuurbad complex van Europa. De warmte bronnen schijnen genezende krachten te bezitten.

Het badhuis is uit 1876 en voorzien van prachtige ornamenten

En waar ga je dan ’s avonds eten, de eerste avond eten we in het centrum maar dit restaurant kan ons niet bekoren. We komen uiteindelijk terecht bij de Menza. Volgens de Capitool reisgids een aanrader en wij kunnen het bevestigen een uitstekend restaurant, met voor Nederland aantrekkelijke prijzen.

En als er dan in de buurt van de Menza een ijssalon zit moet de dag natuurlijk afgesloten worden met een ijsje.

En een bijzonderheid, het ijs betaal je hier niet per bolletje maar naar gewicht.

Boedapest is een prachtige stad met vele bezienswaardigheden, wij hebben nog lang niet alles bekeken en komen hier zeker nog een keer terug.