Kampeergeschiedenis

Een overzicht van onze kampeermiddelen door de jaren heen

Tsja, waarom gaat een mens kamperen? Omdat het goedkoop is? Dat was vroeger misschien zo maar tegenwoordig is een kampeervakantie net zo duur als een andere vakantie. Ik denk, zeker als je buiten het hoogseizoen reist, de vrijheid en de mogelijkheid om als het ergens niet bevalt om verder te gaan onze reden is om te kamperen.

Onze kampeergeschiedenis start in 1990. We waren in 1989 aan het Ledromeer in een hotel, het weer was zeer wisselvallig en iedere keer als we net geinstalleerd waren op het strandje kwam er weer een bui motregen op zetten. Emmy die als kind met haar ouders gekampeerd had vertelde van de voordelen van het kamperen. Peter van huis uit hier niet mee opgegroeid zag dit helemaal niet zitten maar Emmy bezit zeer veel overtuigingskracht dus jullie raden het al het jaar er op gingen wij kamperen.

Onze eerste vakantie gingen we met een geleende tent van een collega van Emmy, hij vond het kamperen maar niets en na de vakantie toen bleek dat Peter helemaal om was mochten wij de tent en toebehoren houden.

Onze eerste gekregen tent

Aangezien het kamperen ons beviel en de tent welke wij van Age kregen een leuke tent is maar je bij slecht weer niet naar buiten kon kijken en Peter zich gebukt moest aankleden besloten we uit te kijken naar iets anders. De keuze viel op een oppompbare tent van Karsten. In begin jaren 90 toen wij deze tent kochten was het assortiment bij Karsten nog niet zo uitgebreid en kon je weinig extra opties nemen. Dat is tegenwoordig wel anders. Wij kozen voor een 350 bij 350. De 3.50 geeft de oppervlakte van het grondvlak aan. Een heerlijke tent waar we jaren plezier van gehad hebben.

Onze Karsten tent van 3 meter 50 bij 3 meter 50

De Karsten tent kostte ons een rib uit ons lijf maar uiteindelijk bleek weer dat duurkoop in dit geval goedkoop was. Nadat wij er een aantal seizoenen mee gekampeerd hadden en de tent verkochten aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop van 2e hands De Waard en Karsten tenten bleken wij voor minder dan 100 gulden per jaar gekampeerd te hebben.

De reden dat wij de tent verkochten was niet omdat het ons niet beviel maar vanwege het feit dat je altijd op de grond moet slapen bij alle weersomstandigheden. Als je dan last van je rug hebt moet je een keuze maken. 

Zomervakantie jaren 80 in Westendorf op de Panorama camping

We zijn zoals dat heet een aantal jaren weer op hotel gegaan maar dat beviel ons niet uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken en een caravan gehuurd. Aangezien dit onze eerste ervaring was met het rijden met een caravan kozen we voor de kleinste maat een Chateau 350. 

Huurcaravan Chateau 3 meter 50

Een leuke anekdote uit die vakantie is van het kleine (Duitse) meisje dat naast ons stond op de camping Schluga in Hermagor. Ouders grote tandem-asser waar onze caravan 3 keer in kon met grote terreinwagen. Zij komt naar ons en toe vraagt: “is dit jullie caravan?”waar op Emmy bevestigend beantwoord. Zit er ook een toilet in? Ja zegt Emmy er zit ook een toilet in. Waar op het kind hard naar haar vader toe rent en roept (uiteraard in het Duits), kijk papa zij slapen in dat hondenhokje en er zit zelfs een toilet in. Papa wist niet hoe snel hij zijn dochter stil moest krijgen maar als wij er nu zo op terug kijken had he jongedame helemaal gelijk. 

Daarna hadden we een zwaardere auto en konden dus ook een grotere caravan huren. Omdat de service bij de firma Pauw in Heerhugowaard prima is huurde we daar opnieuw. We gingen op stap met een Chateau 450. Iets meer ruimte en het grootste voordeel, niet meer dagelijks je bed afhalen en opruimen want deze caravan heeft een apart bed.

Huurcaravan Chateau 4 meter 20

Omdat het kamperen ons goed bevalt wordt er in 2003 besloten tot de aanschaf van een eigen caravan. Bij caravancentrum Waterland in Purmerend lopen we tegen een occasion aan van het merk Elddis. Het is een Shadowline. Elddis is een Engels merk maar het type Shadowline is gemaakt voor de Europese markt en hier ook op aangepast. Bij de aanschaf denken we er heel lang plezier van te hebben maar dit zou helaas anders uitpakken.

Onze eerste eigen caravan Elddis Shadowline

De eerste zomer gaan we er veel mee op stap tot aan Kroatië aan toe. Wanneer we in augustus 2004 (voor ons het tweede jaar met deze caravan) bij Würzburg rijden slaat het noodlot toe en rijden we de caravan total loss. 

Eldiss Shadowline met voortent op de camping aan de Faakersee

De vakantie zetten we voort in hotels en pensions. Lang twijfelen we of we opnieuw een caravan aanschaffen maar we krijgen meer restwaarde terug dan we gedacht hadden en schaffen in november 2004 een Fendt 470 TFB aan. 

Fendt 470 TFB

Wel heeft gedurende het aantal jaren dat wij deze caravan hadden de aanbouw al verschillende gedaante wisselingen onder aan. En zijn we van een mega voortent terug naar een klein snel op te zetten voortent waar je met zijn vieren nog aangenaam in kon zitten.

De mega voortent, slechts eenmalig zo opgezet omdat het veel te veel werk was.

Daarna een Fiamma luifel aangeschaft, snel op te zetten en zo weer opgerold. Deze zet je ook op voor één overnachting. Nadeel windgevoelig en bij slecht weer kan je niet meer buiten zitten. Daarom in 2007 de Fiamma Zipluifel gekocht. Dit was de ideale oplossing, toch een voortent maar indien nodig ook een luifel. 

Tijdens een hagelbui in het Zillertal in augusutus 2009 is deze luifel helaas gesneuveld, we hadden meer dan 30 gaten van de hagelstenen. Omdat wij toch altijd met zijn tweeën en hond op stap gaan de Brand Rapid gekocht. Deze tent  zet snel op en geeft toch voldoende comfort op een koude of natte dag.

Fendt 470 TFB met Brand rapid voortent

De Fendt gebruikten we met veel plezier en na 8 jaar dienst gedaan te hebben waarin wij door Europa getrokken zijn werd het in 2012 tijd om deze in te ruilen. 

Sprite Europa 460

We kopen een Sprite Europa met alle luxe die je kan bedenken. Een magnetron, grill, oven etc. Er zit zelf een douche in maar het is niet erg waarschijnlijk dat we deze gaan gebruiken. 

Interieur Sprite Europa 460
Sprite Mondial 420 SE nieuw aangeschaft in 2018
Sprite Mondial 420 (2018) tijdens het voorseizoen op camping de Bosrand 

In 2018 ruilen we onze Sprite Europa  in voor een Sprite Mondial 420 SE. Iets kleiner maar de eerste caravan welke geen occasion is maar helemaal nieuw. 

Sprite Mondial 420 (2018) tijdens het voorseizoen op recreatiepark ’t Veluwshof 
Sprite Mondial 420 (2018) keuken 
Interieur Sprite Mondial 420 SE (2018)

Tijdens de twee voorseizoenen op de camping merken we dat de Sprite Mondial 420 een fijne caravan is maar dat we een vast bed missen zoals in onze Fendt uit 2002. We besluiten ondanks dat dit voor een grote afschrijving zorgt de Mondial 420 in 2019  in te ruilen voor een Mondial 450 SE. 

Sprite Mondial 450 SE (2019) tijdens de zomervakantie op onze favoriete camping Hell.
Sprite Mondial 450 SE (2019) rondzit.
Sprite Mondial 450 SE (2019) met vast Frans bed. 
Sprite Mondial 450 SE (2019) keuken.

De Sprite Mondial 450 gebruiken we twee seizoenen maar blijkt in de praktijk voor ons niet de juiste keuze. Met name de leefruimte in de caravan valt ons tegen. De caravan is ook donkerder. Dit komt omdat het panoramadak geblindeerd is omdat op die plek onder het panoramadak het vaste Franse bed en de toiletruimte geplaatst zijn. Naar onze mening oogt de 420 ruimer dan de 450 . Kortom we zijn terug naar een indeling zoals de indeling van onze Mondial 420 uit 2018 en de Europa uit 2012. Bijkomend voordeel inmiddels heeft de Mondial 420 van bouwjaar 2021 een oven en grill.

Sprite Mondial 420 SE (2021)
Sprite Mondial 420 SE (2021) voorzien van grill en oven.
Sprite Mondial 420 SE (2021) interieur, de zitbanken in een handomdraai om te bouwen tot bed. Geweldig zitcomfort door de binnenvering en lattenbodem.
Badkamer
WC
Douche
Sprite Mondial 420 SE (2021) mei 2021 op onze voorseizoenplaats op het Veluwshof in Hoenderloo.