Griekenland Zakynthos

Zakynthos, een weekje zonvakantie op het Griekse eiland.

Griekenland (Grieks: Ελλάδα, Ellada, formeel en historisch: Ελλάς, Ellas, 'Hellas'), officieel de Helleense Republiek (Grieks: Ελληνική Δημοκρατία, Elliniki Dimokratia) is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. 

Deze eilanden vormen samen ongeveer 20% van het landoppervlak.
Griekenland grenst in het noorden (van west naar oost) aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Voor het overige is het vasteland van Griekenland omgeven door de Middellandse Zee (in het zuiden), de Ionische Zee (in het westen) en de Egeïsche Zee (in het oosten). De grootste eilanden zijn Kreta, Euboea, Lesbos en Rodos.
Sinds 1974 is Griekenland een republiek.

Voorjaar 2001, dit keer gaan we niet zoals gebruikelijk richting de Alpen maar kiezen voor een zonvakantie naar het Griekse eiland Zakynthos. Alle foto’s zijn uit het pre digitale tijdperk dus in gescand. 

Zakynthos: (Grieks: Ζάκυνθος), is een Grieks eiland en departement (nomos), ook bekend onder de (eigenlijk Italiaanse) naam Zante of Zacinto.
Zakynthos behoort met onder meer Lefkas en Kefalonia (ten noorden van Zakynthos) tot de Ionische Eilanden. Het is het derde eiland in grootte van deze eilandengroep in de Ionische Zee.

Zakynthos heeft een oppervlakte van 410 km². De lengte van het eiland bedraagt circa 40 kilometer, de breedte 20 kilometer. De totale kustlengte is ongeveer 123 kilometer. Het hoogste punt van het eiland is Vrachionas op 758 meter boven de zeespiegel.
Het eiland Zakynthos ligt ten westen van het vasteland van Griekenland, ongeveer op gelijke hoogte met Sicilië. De hoofdstad van het eiland is het gelijknamige Zakynthos ofwel Zante en ligt aan de zuid-oostkust.

We verblijven op een kleinschalig appartementen complex met zwembadje en direct in de buurt van de zee. Natuurlijk is er tijd om te rusten en luieren, dit kan zowel in de schaduw als in de zon want ons terras is overdekt. 

De eerste dag is het erg warm wat helaas voor heiige foto’s zorgt.
We genieten van deze andere soort vakantie maar na een paar dagen willen we wel wat van het eiland zien en huren voor twee dagen een jeep. 
We rijden het eiland rond volgens kenners doet het landschap aan het Italiaanse Toscane denken. 

Zakynthos heeft een subtropisch-mediterraan klimaat. In de wintermaanden is er relatief veel regenval, maar door de gunstige temperaturen is het eiland zeer groen. Er komen veel olijfboomgaarden voor. In de zomermaanden zitten deze vol met cicaden, die zich luid en duidelijk laten horen tijdens hun zoektocht naar een partner.

Er komen veel olijfboomgaarden voor. In de zomermaanden zitten deze vol met cicaden, die zich luid en duidelijk laten horen tijdens hun zoektocht naar een partner. Van de meeste olijven wordt olijfolie gemaakt. Er komt zelfs hier en daar een vruchtdragende bananenboom voor.

We bezoeken Zakynthos stad ook wel Zanthe genoemd. 

De haven van Zakynthos is een plek die veel vissersschepen als thuishaven hebben en er wordt van hier uit ook een regelmatige veerdienst met de rest van Griekenland onderhouden. Zante (een veelgebruikte naam voor Zakynthos-stad) heeft een ruime havenpromenade en een van de belangrijkste bouwwerken is de Dionisios Kerk.

Een bezoekje aan Navagio Beach (Shipwreck Beach) mag volgens kenners niet ontbreken. Ergens in oktober 1980 liep het smokkelaarsschip Panagiotis in de baai op de klippen. Het schip werd vervolgens door de bemanning verlaten. Waarschijnlijk werd het schip gebruikt om sigaretten te smokkelen van Turkije naar Italië. Mogelijk werd het schip achtervolgd door de Griekse kustwacht.

Wij hebben het niet zo op bootreisjes en toeristische attracties waar vele mensen lopen dus wij bekijken het op ons gemak van boven. 

Overal op het eiland groeit de Bougainville. 
Deze indrukwekkende bloeiende plant met een zee van bloemen groeit tegen muren of bomen in zuidelijke landen. 
Inmiddels hebben we een goed en betaalbaar restaurant op loopafstand van ons appartement gevonden. Hier eten we iedere avond heerlijk tegen betaalbare prijzen.

Onze korte vakantie was erg geslaagd en het smaakt zeker naar meer.