Italië Sonnenberg

Wandeling op de huisberg van Naturns bereikbaar met seilbahn Unterstell

Donderdag 11 juni 2009

Na een aantal dagen de bergschoenen niet aan gehad te hebben begint het weer te kriebelen, tijd voor een wandeldag. Aangezien we de omgeving niet goed kennen rijden we naar de huislift van Naturns Seilbahn Unterstell Daar aangekomen wacht ons een verrassing, de lift en het loket zijn onbemand en de lift wordt vanaf de berg bediend. Je stapt gewoon in de lift en zodra je boven aan komt moet je de portemonnee trekken. Omdat we nog geen koffie gedronken hebben starten we met een goede gewoonte, een cappuccino op het terras van Unterstellhoff. Daar raken we in gesprek met een Pools echtpaar welke al 10 jaar in Italië werken en wonen. Hij vraagt zich af welke wandeling wij vandaag gaan maken. Ons plan is om via het Schwalbennest en het Naturlehrpfad te voet af te dalen naar Naturns. De Pool schud zijn hoofd en roept dit is geen aanrader, veel te warm, constant op de zon en landschappelijk niet zo’n mooie wandeling. Daarnaast is het alleen maar dalen gedurende 700 meter, dat gaan jullie morgen voelen in de knieën! Hij adviseert ons om naar het bergstation van de Texelbahn in Partschins te wandelen. Een wandeling van ongeveer 3 a 3,5 uur door drie mooie schluchten en voldoende hutten onderweg. 

Het advies van de import Naturnser opvolgend gaan we op stap. De wandeling maakt deel uit van de Meraner Höhenweg en is daarom veel belopen. Vol goede moed gaan we op stap, af en toe stilstaand om de fotocamera te bedienen. We zien in de diepte Naturns liggen en hebben nu ook een goed beeld waar de camping ligt t.o.v. het dorp.

De wandeling verloopt glooiend maar veel hoogteverschillen kent de wandeling niet. We vragen ons ook af waar de schluchten blijven. Net als we dit tegen elkaar roepen komen we de eerste schlucht tegen. Om de wandelaars een makkelijke passage te bieden is er door het toeristenbureau een hangbrug aangelegd welke sinds twee weken in gebruik is. Deze hangbrug is aangelegd omdat in het voor en najaar de wandeling niet gemaakt kan worden vanwege ijsplekken. Het scheelt ons in ieder geval een aantal hoogtemetertjes

Wanneer we ongeveer 1,5 uur onderweg zijn en volgens de Pool al op de helft zijn zien we in de verte donkere luchten hangen. We besluiten om eerst maar een bankje op te zoeken en ons broodje op te eten. We zitten nog geen vijf minuten als het begint te druppelen. Al heel snel worden de druppels grote regendruppen en zitten we bij 28 graden in de regen met onze poncho aan.

Het begint te donderen en te bliksemen gelukkig zijn we in de buurt van een gasthaus, we hebben namelijk net gasthaus Gruber gepasseerd. We besluiten om om te draaien en beschutting te zoeken in het gasthaus. Wanneer we tien minuten later bij het gasthaus staan wordt het onweer al weer minder maar richting Meran is het nog steeds donker. Omdat wij het weer niet vertrouwen is het wijs om definitief om te keren en terug te gaan naar ons uitgangspunt Unterstell.

We wandelen terug over het pad via welke we gekomen zijn en lopen vijftien minuten later al weer te zweten in de zon. De uitzichten zijn ondanks dat we hier net ook waren totaal anders. De wandeling spreekt ons echter zo aan dat we later deze vakantie hier terug keren om de wandeling alsnog te voltooien.       

Terug op de camping maken we de caravan klaar voor de korte rit van morgen naar Saltaus. Omdat het inmiddels weer lekker warm is nemen we nog een duik in het camping zwembad.

Waldcamping in Naturns heeft op ons een goede indruk gemaakt. Tipgeefster Yolanda heeft zeker niet te hoog opgegeven. Het staat vast dat wij hier in de toekomst zeker een keer terug keren.