Italië Partschins Wasserfall

Wandeling Giggelberg / Waterval Partschins / Gasthof Birkenwald / Rabland

Zaterdag 20 juni 2009

De dagen in Sud Tirol deze vakantie zijn nog op één hand te tellen. Op ons programma staan nog de watervallen van Partschins. Dit is een tip van forumlid Yolanda van de Alpenfreaks. Zij komt al jaren in deze streek en roept dat dit een must is als je in deze streek bent.

Er zijn twee mogelijkheden om de waterval te bezoeken. Wandelend vanaf Giggelberg, hier kan je met de Texelbahn komen. De wandeling duurt ongeveer drie uur. Of met de auto vanuit Partschins over de steile bergweg, stijgingspercentage tot 25%, naar Gasthof Birkenwald reizen. Hier kan je in 20 minuten de waterval bereiken. Wij kiezen voor de wandeling vanaf Giggelberg. We stappen in de auto en rijden voor de tweede keer deze vakantie naar Rabland waar wij de auto op de parkeerplaats parkeren. De lift brengt ons naar de Giggelberg, het uitgangspunt van de wandeling. Voordat wij op pad gaan moet de cafeïne natuurlijk nog aangevuld worden. Hiervoor moeten we even klimmen naar Gasthof Giggelberg. De wandeling van 10 minuten hebben wij er graag voor over.

Beschrijving wandeling: Duur: 2,5 a 3 uur. Bergstation Giggelberg (1565 meter) over de schotterweg en bergpad naar wegkruising Rammwald – Durstenhof. Vanaf hier rechtsaf over het gemarkeerde bergpad nummer 8 door het bos tot aan Zielbach. Vanaf hier een korte stijging naar de Partschiner waterval (1073 m). De waterval met zijn valhoogte van 97 meter behoort tot de mooiste en hoogste van Süd Tirol. Via de asfaltweg, bospad en waalweg terug naar het uitgangspunt de parkeerplaats in Rabland.

Na de lekkere cappuccino gaan wij op pad. Het eerste stuk gaat over een schotterweg, deze kan men als men wenst ook verder volgen maar wij kiezen voor het pad door het bos. Door de onweersbuien van gisteren is het pad op sommige plekken glad en lastig begaanbaar. We hebben veel steun aan onze wandelstokken. Emmy en ik vragen ons af hoe we dat vroeger zonder die stokken deden, maar ja toen waren we natuurlijk jaren jonger en leniger.

Wanneer we het bos uitkomen horen we de waterval al ruisen. Echter de waterval is in geen velden of wegen te bekennen. Tien minuten later geraken we bij een waterval. We kunnen ons niet voorstellen dat dit de beroemde waterval van Partschins is. Het blijkt een bergbeek te zijn welke op deze plaats met donderend geweld naar beneden stroomt. In de verte horen we opnieuw het gebulder van een waterval. Het blijkt dat de Partschiner waterval om een hoek ligt en nog niet te zien is. We vervolgen onze weg over een stenen pad.

Aan het einde van het pad krijgen we eindelijk zicht op de beroemde waterval. We besluiten om hier nog een pauze in te lassen en wat te drinken. Het is nu nog een klein stukje naar beneden tot gasthaus Wasserfall. Hier willen we met zicht op de waterval eigenlijk even op het terras gaan zitten. Helaas blijkt deze op zaterdag dicht te zijn.

Partschinerwasserfall: is één van de meest indrukwekkendste watervallen van de Alpen. De watermassa gaan over een vrijstaande rotswand naar beneden en stort dan als een wolkbreuk alsof de hemelsluizen opengezet worden naar beneden. Het is alsof er een gordijn van water opgetrokken wordt. Bij gunstige zonnestralen is er een grote variatie van kleuren van de regenboog te zien.

De valhoogte bedraagt 97 meter. De waterval laat het meeste water door in de maanden mei t/m juli als de sneeuw boven in de bergen smelt of na hevige regenval. Watertoevoer 4.000 t/m 10.000 liter per seconde!

De hoge luchtvochtigheid en koeling door verdamping bij de waterval is niet alleen verfrissend en vitaliserend maar zorgt ook voor reiniging van de luchtwegen en wordt ook aangeraden voor mensen met luchtwegproblemen.

We lopen tot aan de waterval die werkelijk met donderend geluid naar beneden komt. Je moet echt schreeuwen om elkaar te verstaan. Het is een geweldige belevenis. We blijven een tijdje staan kijken en zakken dan langzaam terug naar gasthof Wasserfall.

Langs gasthof Wasserfall gaat een pad over de almweide naar beneden. Hier heb je een prachtige blik op de hele waterval. Het is er ook koud door het water die als een mist over de almweide gaat (zie filmpje). Na het maken van de foto’s en het filmpje lopen we snel door.

Een paar tellen later zijn we bij gasthof Birkenwald. We zijn er de enige gasten op het terras. Hier nuttigen we nog een consumptie en kijken op de camera vast terug naar de filmpjes van de waterval. Het is dat we er net gestaan hebben anders kan je het niet voorstellen. Er bestaat de mogelijkheid om met een bus terug te gaan naar ons uitgangspunt de parkeerplaats van de Texelbahn.  We voelen ons nog fit dus besluiten we om wandelend naar beneden te gaan. Via een mooi bospad en over de waalweg door de boomgaarden staan we drie kwartier later op ons uitgangspunt. Een dag met veel indrukken en een prachtig natuurverschijnsel zit erop.