Duitsland Niedersachsen

Overzicht van onze uitstapjes, wandelingen en steden bezoek in Niedersachsen Duitsland

Nedersaksen: 

Nedersaksen (Duits: Niedersachsen, Nedersaksisch: Neddersassen, Saterfries: Läichsaksen) is een van de Bundesländer van Duitsland. Het land telt bijna acht miljoen inwoners op 47.600 km² en heeft daarmee van de zestien Duitse deelstaten op drie na de meeste inwoners en op een na de grootste oppervlakte. Hoofdstad van Nedersaksen is Hannover.

Nedersaksen grenst aan (met de klok mee) de Noordzee, de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg, Saksen-Anhalt, Thüringen, Hessen en Noordrijn-Westfalen en aan Nederland (respectievelijk Overijssel, Drenthe en Groningen). De deelstaat Bremen ligt binnen Nedersaksen.Nedersaksen ligt grotendeels in de Noord-Duitse Laagvlakte, en wordt doorsneden door de Weser, Eems en Elbe. Het noorden en westen van Nedersaksen zijn daarom erg vlak, net als het aangrenzende Nederland. Sommige delen liggen onder zeeniveau. Slechts in de Lüneburger Heide verheft het landschap zich op enkele plaatsen tot ca. 150 m (hoogste punt 169,2 m).

Het uiterste zuiden wordt echter beheerst door het Teutoburgerwoud, dat tot maximaal 446 m reikt. Oostelijk van Hannover verheft zich de Harz, waar de Wurmberg met 971 m boven zeeniveau het hoogste punt van Nedersaksen vormt. De Brocken is weliswaar het hoogste punt van de Harz, maar bevindt zich niet binnen de deelstaat. In het uiterste zuidoosten, rond Göttingen, bevindt zich het Nedersaksisch Woud.

Reisverslagen in Niedersachsen