Duitsland Bad Bentheim

Dagje Bad Bentheim en kasteel Bentheim

In april 2010 waren wij een weekendje in Haaksbergen Twente. Tijdens dit weekend zijn we even de grens over gegaan om een bezoek aan Bad Bentheim te brengen. Bad Bentheim ligt in het graafschap Bentheim en heeft 15.500 inwoners. 

Het ligt net over de grens bij Oldenzaal.  Wij waren er op een zondag en waren aangenaam verrast over de gezelligheid en de entourage van het stadje.Wij parkeerden de auto op de grote parkeerplaats achter het kasteel en de kasteeltuinen. Ook hier in Duitsland wordt de gemeente kas gespekt er moet namelijk betaald worden om de auto achter te laten. 

Bad Bentheim is bekend om het kasteel Bentheim. Dit kasteel is open voor bezoekers, uiteraard mag een bezoek aan het kasteel niet ontbreken als je Bad Bentheim bezoekt. Maar eerst natuurlijk op zoek naar een gelegenheid om een cappucino te drinken, direct aan de parkeerplaats is een restaurant, cappuccino serveren ze niet maar de koffie is van goede kwaliteit.Het restaurant is van binnen erg sfeervol ingericht maar wel een beetje ouderwets. 

Na de koffie klimmen we naar boven naar de ingang van het kasteel. 

Wanneer we naar boven klimmen lopen we langs het kasteel en kijken we tegen de achterkant van het aan.

De ingang van het kasteel is bereikbaar over een grote oprijlaan.

Tot de ingang van het kasteel is het vrij toegankelijk. Eenmaal boven aangekomen moet er toegangsgeld betaald worden. Een vermogen kost het niet (tarief 2011 Euro 3,50) en het kasteel is het bezichtigen waard.

Bij het kasteel is een grote binnenplaats, jammer dat er auto’s toegelaten worden, dit verstoord het beeld wat je bij een middeleeuws kasteel hebt.

Het kasteel bestaat uit diverse onderdelen, je vindt er meer info over op de website van het kasteel waar je ook een virtuele rondleiding kunt volgen www.kasteel.bentheim.nl

Vanaf boven op de kasteelmuur kijk je op een prachtig aangelegd park welke door de gemeente gerealiseerd is. Het is nu vroeg in het seizoen maar ongetwijfeld ziet het er hier verder in het seizoen prachtig uit.

Je wordt dmv borden over de kantelen van het kasteel rond geleid, het uitzicht is iedere keer weer anders zowel naar de binnenplaats als over het landschap en de stad Bad Bentheim.

Vanaf de toren kijk je bij helder weer tot ver in de wijde omgeving zo wel richting Duitsland als Nederland

De kruittoren is 30 meter hoog en is het strategisch centrum van het kasteel. Hier werd in oude tijden de wacht gehouden en kon men zich verschuilen indien nodig

Op de kantelen is het winderig en koud, je kan je haast niet voorstellen dat men hier vroeger gestaan heeft om de omgeving te bewaken.

De ronde toren is de batterijtoren. Hier waren nissen voor de kanonnen onder in de toren was de gevangenis gevestigd. Verder is hier een alchemie laboratorium na gebouwd waar uitgelegd wordt hoe het vroeger toe ging.

De Kathrinenkerk is een sobere kerk zonder versieringen uit de Gotische tijd.

In het gedeelte Kronenburg vindt je onder andere de ridderzaal, eetzaal, salon en slaapkamer. Hier valt ook genoeg te genieten en te beleven hoe men in de middeleeuwen leefden.

Het bezichtigen van het kasteel duurt ongeveer twee uur hier na lopen wij nog even door de Altstad van Bad Bentheim en vinden een konditorei die open is. Daar wordt natuurlijk wat genuttigd voordat we weer terug de grens over wippen naar Nederland.