Bayerische Gebirgsschweisshund Xela en EPI (Exocriene Pancreas Insufficiëntie) 

Informatie over de aandoening EPI 

Toen Xela 9 maanden oud was kwamen wij na lang dokteren er achter dat zij helaas de aandoening Epi had. Van pup af aan had Xela last van wat achteraf de symptomen van EPI waren. Epi staat voor Exocriene Pancreas Insufficiëntie. EPI is een aandoening waarbij de alvleesklier geen of onvoldoende verteringsenzymen en maagzuur maakt waardoor er een gestoorde spijsvertering ontstaat. 

Dit uitte zich bij Xela in de volgende verschijnselen:

enorme eetlust, sterke vermagering,  lichtgekleurde ontlasting, de totale hoeveelheid ontlasting werd veel,  de frequentie van het moeten poepen was toegenomen en diarree.

Door de internist van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam is de diagnose EPI gesteld en bovendien werkte bij Xela haar maagklep niet. Dit had de internist nog niet eerder bij een hond gezien. Toen de diagnose gesteld was kon het behandelplan beginnen. In eerste instantie kreeg Xela ID brokken van Hills met over het eten Zymoral poeder. Daarnaast Zitac als maagzuur remmer. Zitac gaf het gewenste effect echter de Zymoral werkte niet. Zoeken door ons op internet gaf aan dat naast Zymoral er nog een tweede medicijn zou zijn Tryplase. Met dit medicijn bereikte we betere resultaten. Toch waren wij niet tevreden en zijn in overleg met de internist gegaan. Hij gaf aan dat zij een licht werkend antibiotica nodig had omdat Epi in combinatie met haar maagklep probleem ontstekingen geeft in haar darmen. Om die reden krijgt zij nu twee maal daags Tylosine. Eindelijk ging het langzamerhand met Xela beter. 

We waren echter nog steeds niet tevreden en lazen op internet dat het geven van vers vlees met pancreas een goede oplossing zou kunnen zijn. In de eerste instantie gaven wij één ons vlees per dag van het merk Duck voer. Dit gaf al direct wat verbetering. Uiteindelijk zijn we overgestapt op vers vlees voeren.  Xela doet het hierop boven verwachting.In het najaar van 2012 werden wij er mee geconfronteerd dat de producent van Tryplase het medicijn uit de handel nam. Na lang zoeken hebben we een werkend alternatief gevonden dat twee keer zo duur is en eigenlijk voor humaan gebruik is. Het middel heet Panzytrat. Met al haar medicijnen kan Xela een redelijk normaal hondenleven lijden. Helaas heeft zij in de winter problemen om zich warm te houden. Xela is in de lente / zomer veel actiever als in de herfst en winter. Ondanks haar ziekte zouden we haar voor geen geld willen missen. Zij is een foutje van moeder natuur maar gedraagt zich voor de rest als een echte Bayer, aanhankelijk, eigenzinnig en een neus die altijd werkt.