BGS (Bayerische Gebirgsschweisshund)

Informatie over een bijzonder ras

Na het overlijden van onze witte herder Marsha wilde wij weer een hond als metgezel. De keuze is gevallen op de Bayerische Gebirgs Schweisshund omdat met name Peter het uiterlijk van dit ras fascinerend vind. Wij kwamen dit ras voor het eerst tegen in Oostenrijk in het jaar 2000. De hond was toen onder begeleiding van een jager en luisterde ontzettend goed naar zijn baasje. Daarnaast waren wij op zoek naar een actieve beweeglijke hond omdat onze witte herder Marsha dit ook was en wij hier bijna 14 jaar lang van genoten hebben. 5 jaar lang zijn wij bezig geweest om een Bayer te krijgen. Helaas was het onmogelijk omdat de Bayer in de Alpenlanden alleen aan jagers worden verkocht. Je moet dan ook een jachtvergunning overleggen. Wij zijn geen jagers en willen ook niet jagen dus eigenlijk hadden we het al opgegeven om ooit in bezit te komen van een Bayer. Gelukkig voor ons wilde toen de enige fokker in Nederland van de Bayerische Gebirgs Schweisshund mee werken aan onze wens. We zijn Herwi Hoenink dan ook zeer dankbaar.

Sinds 5 mei 2010 zijn wij de trotse bezitters van Xela. Xela is een dochter van Donja en Atos en komt uit een nest van 6 puppies. Natuurlijk hebben we de nodige cursussen met haar gevolgd en hebben we speurtraining met haar gedaan. Je moet met een Bayer namelijk wel doen waar ze voor gefokt zijn en dat is speuren. Dat hoeft niet op aangeschoten of aangereden wild maar kan ook het speuren naar mensen etc. zijn. Het speuren zit deze honden in hun genen.

Alle Bayerische Gebirgsschweisshonden zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Van Xela weten wij in ieder geval dat indien zij niet genoeg beweging krijgt ze oervervelend is. 

Xela onze Bayer

Officieel heet Xela volgens haar stamboom Ulka Rhana van het Rutbekerveld. De naam van het nest moest volgens de stamboom met een U beginnen. Wij vonden dit niet lekker “bekken” en hebben haar omgedoopt tot Xela. De naam betekend in het Indiaans, mijn huis staat in de bergen, best wel toepasselijk voor een Beierse berg zweethond. 

Xela komt uit een nest van zes. Haar drie broers heten Ulmo, Uncas en Udo, haar twee zusjes heten Ulrike en Udine. Maar zover wij weten zijn alle honden omgedoopt en heeft geen van hen nog de nestnaam.

Op onderstaande foto’s stellen we het complete nest aan jullie voor. Hoe klein ze ook zijn er zijn toch al duidelijk verschillen. De foto’s zijn gemaakt op 26 april 2010 toen de beslissing gevallen is welke pup welk baasje kreeg. De hondjes zijn hier zes en halve week oud. 

Onderstaand de foto’s waarop de groei van Xela te volgen is. De foto’s t/m 8 weken zijn door de fokster Herwi gemaakt muv de foto’s die wij zelf tijdens onze twee bezoeken gemaakt hebben Uiteraard weten wij niet of het inderdaad Xela is die op de foto staat het kan net zo goed één van de andere pups zijn.

2 dagen oud
5 weken en 2 dagen oud
6 weken oud
Alle pups en moederhond Donja bij Emmy tijdens ons bezoek (6 weken oud)
Xela, 3 maanden oud 8 juni 2010
Xela bijna 5 maanden oud 1 augustus 2010
Xela iets meer dan 5 maanden oud augustus 2010
Xela 1 jaar en 1 maand oud op het strand van Egmond
Xela 2,5 jaar oud augustus 2012
Xela 5 jaar oud.