Italië Sterzing / Vipiteno

Bezoek aan de Zuid Tiroolse stad in het Wipptal 

Ons plan was om vanuit Vorarlberg naar het Gardameer te gaan. Daar een dag of tien te blijven en dan de laatste 10 dagen naar onze favoriete camping Hell in het Zillertal te gaan. Omdat de Arlbergtunnel deze zomer afgesloten is voor renovatie werkzaamheden moeten we terug richting Duitsland en dan over de Fernpas richting Italië. Dit kost toch iets meer tijd als verwacht bovendien blijken de campings aan het Gardameer behoorlijk vol te zijn daarom kiezen we ervoor om onze reisplannen te wijzigen en naar het Zillertal te reizen. 

Omdat het weer zoals de voorspelling nat en koel voor de tijd van het jaar is, maken we een daguitstap naar Sterzing in het Italiaans heet deze stad Vipiteno. Alle plaatsen in Zuid Tirol hebben een Duitse en Italiaanse naam en deze vind je ook terug op de plaatsnaamborden en verkeersborden. 

Sterzing (Vipiteno) ligt op het kruispunt van de Brennerpas (Passo del Brennero), Jaufenpas (Passo Giovo) en het Penserjoch (Passo di Pénnes). 

De zilvermijnen bezorgden de stad een vroege rijkdom. Prachtige patriciërshuizen, chique winkels en talrijke horecabedrijven met karakteristieke erkers en trapgevels getuigen van dit rijke verleden. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de 15e-eeuwse Zwölferturm, het Multschermuseum met het laatgotische vleugelaltaar (1459) van de Ulmse beeldhouwer en schilder Hans Multscher en het mooie, laatgotische stadhuis met de Romeinse Mithrassteen. Bron: www.suedtirol.info 

Opvallend bouwwerk in de stad is de 15e-eeuwse Zwölferturm. Deze 46 meter hoge, centraal gelegen toren verdeelt het stadscentrum sinds 1472 in twee delen: de oude en de ‘nieuwe’ stad.

De historische binnenstad van Sterzing nodigt uit tot sightseeing, iets wat wij dan ook lekker op ons gemak doen. 

In Sterzing is 75% van de bevolking Duitstalig je wordt in de winkels en op de terrassen in het Duits aangesproken.

Natuurlijk wordt er tussendoor op een terrasje gezeten. Er valt genoeg te bekijken in Sterzing zie je een mengeling van Tirol en Italiaanse flair. 

Door dat onze Oostenrijkse vrienden in Steinach am Brenner wonen waren we al regelmatig in Sterzing om een pizza te eten. Wij kennen de stad, maar als je zoals vandaag, de tijd neemt om de details te bekijken ontdek je veel nieuwe dingen.

In de galerij vindt je mooie plafondschilderingen, sommige zijn duidelijk aan renovatie toe. 
Het middeleeuws karakter van de stad word onderstreept door de vele authentieke uithangborden. 
Aan de stadtplatz in het centrum vind je de Heilge Geist Kirche. Deze in 1399 gebouwde kerk is de best geconserveerde gotische kerk in Zuid Tirol. 
Sterzing is zo als wij deden op een niet te warme zomerdag een bezoek waard.