Oostenrijk Lünersee Rätikon

Het natuurlijke stuwmeer in het Brandnertal 

Wanneer je in Vorarlberg bent mag een bezoek aan de Lünersee niet ontbreken. Daarom staat dit vandaag op ons programma. 

Via Bürs, Bürserberg en Brand rijden we over de L82 naar de parkeerplaats van het dalstation van de Lünerseebahn. 

De parkeerplaats staat behoorlijk vol en we kunnen net nog een plekje vinden voor onze Sportage. Bij de kassa staat een flinke rij. Gelukkig mogen we deze passeren omdat we in het bezit zijn van de Montafon-Silvrettacard. 

Wanneer we aan de beurt zijn voor de gondel snappen we waarom er een rij staat. We hadden een moderne lift verwacht maar komen bedrogen uit. Er is slechts een cabine beschikbaar. We moeten wachten totdat de cabine weer terug is van zijn tocht. Per rit gaan er ongeveer 45 personen mee. We staan dan ook als haringen in een ton. Gelukkig duurt de tocht naar boven maar 5 minuten. 

Bij het bergstation aangekomen duiken we eerst het terras op van de Douglashütte. We hebben nog geen cappuccino gehad en de wandeldag starten zonder dit bruine vocht doen we niet. 

We krijgen op het terras gelijk al het indrukwekkende panorama te zien en kijken uit over het stuwmeer.

De Lünersee is een natuurlijk stuwmeer aan het einde van het Brandnertal  ten zuidoosten van het Schesaplanamassief in de Oostenrijkse provincie Vorarlberg, met als hoogste top de 2965m hoge Schesapla. De hoogste berg in het Rätikon. Het meer ligt op 1970 meter hoogte.

Het meer is 1,5 km lang en 0,75 km breed, met een maximale diepte van 139m. Het water uit het stuwmeer wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

 Het water van het stuwmeer wordt geleid naar het 974 meter lager gelegen Latschau, boven Tschagguns, in het dal Montafon, waar de Vorarlberger Illwerke AG het water gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.

Na twee cappuccino’s gaan we op stap maar eerst moeten even de vragen van de Earthcache opgezocht worden. Hierdoor lezen we gelijk interessante informatie over de geschiedenis van het stuwmeer.

De meeste wandelaars maken het rondje om het meer rechtsom. Wij kiezen er voor om niet af te wijken tenslotte loopt het makkelijker met de stroom mee dan tegen de stroom in.

Het eerste deel van de wandeling is nagenoeg vlak met heerlijk uitzicht over het meer en omliggende bergtoppen.
Tot aan de Alpe Lünersee is het pad goed te bewandelen met een kinderwagen vanaf hier wordt het pad iets smaller.

Bij de Alpe Lünersee, een Jausenstation, drinken we een Hollündersaft. Goed tegen de dorst. Het eten laten we voor wat het is aangezien we zelf broodjes bij ons hebben. Om naar het toilet te gaan moet er rekening gehouden worden met een wachttijd van minimaal 20 minuten. Dus dat laten we zitten.

Alpe Lünersee
Blik op de Douglashütte
Ondanks dat het pad smaller is, loopt het gemakkelijk en is het nergens zwaar of moeilijk.

Afdalen vanaf het hoogste punt van het stuwmeer naar de brug van de stuwdam is het lastigste stuk van de wandeling rondom het meer.

Via een aantal haarspeldbochten langs diverse rotsen komen we op de brug van de stuwmuur uit.
Over de stuwdam komen we terug bij ons uitgangspunt de Douglashütte.
Emmy zoekt met Xela het terras op en Peter gaat nog even een paar honderd meter zakken om een Geocache achter de Zollwachehütte te zoeken.
De Lünersee is een aanrader om te bezoeken, wij komen hier zeker nog een keer terug om naar de Totalphütte te wandelen.
Uitzicht vanaf de Douglashütte richting Brandertal, op de voorgrond de Fischereihütte