Oostenrijk Schloss Tratzberg

Het indrukwekkende kasteel tussen Jenbach en Stans 

Vandaag laat het weer ons opnieuw in de steek en de regen komt nog steeds regelmatig met bakken uit de lucht. Tijd om een activiteit te doen waar de regen niet een grote spelbreker is. 

De keuze valt op Schloss Tratzberg. Schloss Tratzberg is te zien vanaf de autobahn Kufstein – Innsbruck v.v. En was het toneel voor meerdere opnames van televisieseries, zoals Soko Kitzbühel. Dit middeleeuwse kasteel uit de 13e eeuw was oorspronkelijk een grensvesting ter bescherming van Tirol tegen Bayern.

Het is druk op de parkeerplaats als wij daar aankomen , er is net een bus gearriveerd. De busreizigers zijn allemaal van een zekere leeftijd en gaan met de “Bummelzug” naar boven. 

Wij kiezen er voor om naar boven te lopen. Volgens het informatiebord zijn er twee wegen, een keuze tussen 10 minuten of 20 minuten wandelen. Wij kiezen voor de korte route van 10 minuten. 

Door het bos gaat het naar boven. Onderweg komen we nog een toren tegen. Vroeger vast en zeker gebruikt om de wacht te houden. 

Bij Schloss Tratzberg aangekomen horen we dat we nog 60 minuten moeten wachten, de eerst volgende rondleiding is al vol. Veel valt er bij het ingang van het slot niet te beleven.

De “Bummelzug”, vervoert je tegen betaling van de parkeerplaats naar het slot. 

We kijken rond, honden zijn tijdens de rondleiding in het slot niet toegestaan, maar goed dat we Xela op de camping gelaten hebben. Er bestaat de mogelijkheid om de hond in het “hondenhotel” achter te laten maar ik denk niet dat Xela dit erg op prijs gesteld had. 

Het is druk bij het bord waar je jezelf kan laten fotograferen, samen met de winkel het enige vermaak tot de rondleiding begint. Een restaurant is er bij de ingang van het slot namelijk niet. Denk dat je er goede zaken deed als je daar een terrasje had. 

Voor de kinderen is er de de mogelijkheid om het verjaardagsfeestje te vieren compleet met ridderkostuum. 

In de ontvangsthal waar ook de winkel gevestigd is prachtige muurschilderingen. 

De rondleiding duurt ongeveer 60 minuten. Iedere bezoeker krijgt een audio apparaat met de verhalen per ruimte. De rondleidingen worden in het Duits, Engels, Italiaans, Frans, Nederlands, Spaans, Hongaars en Japans aangeboden.

De gids loopt mee om toezicht te houden en om op te letten of er in de ruimtes niet gefotografeerd wordt, dit is namelijk niet toegestaan in de kamers. 
Daarnaast maak je kennis met de historische persoonlijkheden en krijg je een blik in de rijk ingerichte ruimtes en het leven in de middeleeuwen. 
De rondleiding eindigt in de wapenkamer waar genoeg oorlogstuig staat om een middeleeuws gevecht te houden. 
Het slot is geopend van maart t/m november en er zijn rondleidingen tussen 10.00 en 16:00 uur. 
Voor meer info kijk op de website van Schloss Tratzberg