Oostenrijk Silvretta Stausee en Silvretta Hochalpenstrasse

Rondwandeling om het stuwmeer op de grens van Vorarlberg en Tirol 

Vanwege de extreme warmte zoeken we vandaag ook weer een wandeling op hoogte. De keuze valt op de Silvretta Stausee aan de Bielerhöhe. 

Na het ontbijt gaan we op pad. We rijden via de B188 over Vandans, Schruns, Gascchurn naar Partenen. Hier begint de Silvretta Hochalpenstrasse welke de verbindingsweg is tussen Vorarlberg en Tirol. 

Deze weg is verboden voor auto met aanhangers en er wordt tol geheven. 

Wij mogen omdat we in het bezit zijn van de Montafon – Silvretta kaart de weg zonder betaling van de tol berijden. Bij de Silvretta Stausee op het hoogste punt van de Hochalpenstrasse is de Bielerhöhe hier parkeren wij de auto.

Het is lastig om een parkeerplaats te vinden. Op de pashoogte stoppen veel reisbussen maar ook toeristen die niet gaan wandelen maar alleen een kijkje willen nemen bij het stuwmeer. Zij willen natuurlijk het liefst in het stuwmeer parkeren dus de plaatsen bij de restaurants en de souvenirshop zijn bezet. 

Op het terras van Restaurant Silvretta gelegen, direct aan het stuwmeer is geen vrije tafel te vinden. We kijken naar boven en zien daar het Silvretta-Haus liggen. Bij dit hotel zijn er nog tafeltjes vrij, ook hier heb je een mooie blik over het stuwmeer. Tijd voor een cappuccino. 

Na de cappuccino gaan we wandelen. Ondanks dat we op 2032 meter hoogte zijn is het warm. Dit effect word volgens ons ook nog versterkt door de nabijheid van de gletsjers. 

De wandeling start bij restaurant Silvretta. Over de brug van de stuwmeer gaan we richting de rondweg. Het pad is breed en geeft de gelegenheid om de bergwereld en de gletsjers op je gemak te bekijken. 

Net als gisteren aan de Lünersee is ook de Silvretta Stausee druk bezocht. Er zijn vele wandelaars onderweg. Ons stoort het niet maar voor degene die hier niet van houden is het iets om rekening mee te houden.

Tot een aantal jaren terug (2011) voer er een rondvaartboot op het stuwmeer. Deze was ook in de vaart genomen om de wandelaars naar de Wiesbadenerhütte een wandeling van 60 minuten langs het stuwmeer te besparen.

Reden van het uit de vaart nemen van de bootdienst was een defect aan het schip welke er overigens precies hetzelfde er uit zag als de rondvaartboten welke in de Amsterdamse grachten varen.

Halverwege het stuwmeer waar de aftakking van de weg naar de Wiesbadenerhütte ligt zoeken wij een plekje om te lunchen.

Wanneer je hier rond kijkt heb je niet het idee dat je aan een stuwmeer zit.
Een creatieveling heeft een hart gelegd van stenen.
Na de lunch lopen we verder, net liepen we met onze blik richting de gletsjer, nu hebben we deze in onze rug.
De rondwandeling duurt ongeveer 2 uur en kent bijna geen hoogteverschillen.
Omdat het op het terras van het Silvretta-Haus zo goed toeven is gaan we na de wandeling hier nogmaals zitten.

Het is inmiddels rond 15:30, we rijden de provincie grens over en komen in Tirol. De eerste plaats aan de Tiroolse kant is Galtür. Hier komen wij in de winter altijd om te skiën. We bezoeken Gampelerhof en zeggen Magnus en Anita even gedag en drinken bij hun op het terras nog wat.

Opnieuw een welbestede dag met mooie indrukken.