Oostenrijk Gartalm en Geolsalm

Rondwandeling Spieljoch bergstation – Spieljoch – Onkeljoch – Gartalm – Geolsalm – Spieljoch bergstation 

Opnieuw als we ontbijten ziet het er uit als eenveel belovende dag wat het weer betreft. Reden om snel op pad te gaan. Vandaag een korte rit van 10 minuten van de camping in Fügen Gagering naar het dalstation in Fügen van de Spieljochbahn

We parkeren de auto en nemen een berg en dal ticket. We weten namelijk zeker dat we vanaf het middenstation niet naar het dal willen wandelen omdat dit een lange en saaie asfaltweg is. Het ticket voor berg en dal is goedkoper dan een bergticket en een dalticket vanaf het middenstation. 

Wanneer we met de lift bij het bergstation aankomen is het net als gisteren fris en moeten we de cappuccino binnen drinken. We zien dat de speelplaats voor de kinderen uitgebreid is en dat de barfusswanderweg verlegd en gerenoveerd is. 

We wandelen naar het kruis van het Spieljoch, hier heb je, indien het zicht goed is, een schitterend zicht op Fügen, het Zillertal, de Achensee en verder het Achental in. 

Het topkruis op het Spieljoch is in 15 minuten te bereiken over een gemakkelijke wandelweg. 
Blik op Fügen.
Speichersee voor het aanmaken van sneeuw in de winter.
Barfusswanderweg

Bij het bankje naast het kruis ligt een Geocache deze moest natuurlijk gelogd worden. Ondanks dat er veel muggles zijn lukt het prima om de cache ongezien te loggen.

Muggles is een aan de Harry Potter-serie ontleende term. In die serie staat het voor mensen die geen magie kennen of beheersen en er ook niet vanaf mogen weten.
Bij geocaching worden er in diezelfde strekking mensen mee bedoeld die onwetende zijn van het feit dat er ergens een cache ligt. De cachers moeten er dus voor zorgen dat ze bij het pakken/terugleggen van de cache niet gezien worden door muggles. Anders loopt de cache kans geript te worden.

Plan is om naar de Geolsalm te wandelen via wandelweg 18 en dan via het bos terug naar het middenstation. Echter vanwege bouwwerkzaamheden aan een nieuwe stoeltjeslift, die het skigebied Spieljoch met Hoch Fügen miv van komend winterseizoen (2015/2016) gaat verbinden, is deze wandelweg afgesloten. 

We zien in de verte de auto’s van de bouwonderneming staan, echter voordat we daar komen moet er een steil en smal bergpad genomen worden naar het Onkeljoch.

Diverse mensen welke ook verrast zijn door het afgesloten pad naar de Geolsalm keren terug naar het bergstation maar Xela is in haar element en wij vinden dit pad ook een leuke uitdaging en absoluut niet moeilijk voor ervaren bergwandelaars. 

Blik op Maurach met links de Achensee. 

We bereiken de kruising waar je richting het Kellerjoch kan gaan, deze wandeling staat nog op het to do lijstje. Wij vervolgen onze weg naar de Gartalm. 

Na wat smalle stukken word het pad nu breder en gaat in serpetine naar beneden naar de Gartalm. 

We zien de Gartalm liggen we kunnen er ook voor kiezen om gelijk richting de Geolsalm te gaan maar de Gartalm is dichterbij en aangezien  we trek hebben in een consumptie lopen we nog verder over het pad richting Hoch Fügen. 

Bij de Gartalm is het rustig inmiddels is het zo fris dat we opnieuw binnen gaan zitten. 
In de hut naast de alm is een kleine tentoonstelling van oude handgereedschappen gebruikt door de almboeren. 
We gaan terug richting de Spieljochbahn. Wij kiezen voor het smalle pad richting Geolsalm dit pad is aanzienlijk korter dan de schotterweg. 
Op het gedeelte met de losse rotsen is het oppassen, zelfs Xela moet dit pad geconcentreerd nemen. 
We komen op de Geolsalm en besluiten daar nog wat te drinken voordat we het laatste stuk naar het middenstation gaan lopen. 

We vragen aan de serveerster hoe lang het nog lopen is naar het middenstation. Zij geeft als antwoord 2 a 2,5 uur. Hier schrikken we wel van het wordt nog aanpoten om de laatste lift te halen omdat het inmiddels al kwart voor drie is. 

Zij vraagt waarom wij naar het middenstation willen. Volgens haar is het een mooiere en kortere wandeling naar het bergstation. Achter de hut loopt het pad waarover het ongeveer 60 a 75 minuten is naar het bergstation. 

Een uitstekende tip, via een pad met mooie uitzichten op het dal, kom je uit bij de schotterweg circa 300 meter onder het bergstation. 

De serveerster had helemaal gelijk, 50 minuten na vertrek bij de Geolsalm kijken we tegen het bergstation van de lift aan. 

Het laatste stukje over de schotterweg is nog even stijgen maar ruimschoots op tijd voor de laatste lift zijn we bij het bergstation. 
We gaan naar beneden met de gondel en Xela is blij dat ze haar plekje in de auto mag innemen en laat dit dan ook uitgebreid zien.