Oostenrijk Obernbergersee parel in Tirol

Zoals altijd als we in het Zillertal zijn mag een bezoek aan onze vrienden Martin en Christine en Erwin en Christl in Steinach am Brenner niet ontbreken. 

We rijden vanuit het Zillertal in ongeveer 45 minuten naar Steinach am Brenner. 

Steinach am Brenner is een gemeente in het district Innsbruck Land van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Inwoneraantal: 3425 (2015) Oppervlakte: 28,0 km² 

Ligging: 1049 m boven zeeniveau Steinach ligt in het noorden van het Wipptal, aan de monding van het Gschnitztal, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Innsbruck. De rivier de Sill stroomt door de gemeente. De nieuw-Romaanse parochiekerk met zijn dubbele toren neemt een dominante plaats in in het dorp. De hoofdkern ligt aan de Brennerstraat. De andere kernen, Plon, Steidlhof, Erlach, Harland, Saxen, Wolf, Stafflach, Salfaun, Puig, Mühlen, Tienzens, Mauern en Siegreith, zijn kleine woonkernen rondom de hoofdkern.

De naam Steinach (vroeger Steina) komt voort uit de aanwezigheid van de grote hoeveelheid stenen. Steinach werd in 1242 voor het eerst vermeld. 

Gelegen precies halverwege de route tussen Innsbruck en de Brennerpas vormt Steinach het belangrijkste dorp in het Wipptal

Na de gebruikelijke cappuccino met taart gebakken door Christine gaan we een wandeling maken. Dit keer is de keuze gevallen op Obernbergersee. Obernbergersee is een meer omringd door bergen en werkelijk een pareltje in de Alpen. 

De auto word geparkeerd bij parkplatz Waldesruh (betaald parkeren) net door het plaatsje Obernberg heen. Vanaf hier gaan we door het bos richting de Obernbergersee. Er is de keuze tussen de korte en steilere weg door de weide of de langere en minder steile weg over de schotterweg. 

Wij wandelen over de steilere weg naar het meer. Helaas is boven het gasthof wat direkt aan het meer staat gesloten. Het verkeerd in betreurenswaardige staat. De vorige eigenaar heeft het gesloten en over gedaan aan een projectontwikkelaar. Deze heeft al jaren een plan van om er een groot modern hotel neer te zetten. Maar gelukkig voor het natuurschoon heeft hij tot op heden dankzij de “groenen” nog geen voet aan de grond gekregen en kan iedereen nog van de schoonheid van de natuur genieten. 

Obernbergersee: Het romantische Obernbergtal, een zijdal van het Tiroolse Wipptal, is één van de ongerepte dalen van Tirol. Je vindt hier rust, ontspanning en een adembenemend mooie natuur. Op 1590 m ligt midden in het beschermd natuurgebied aan de voet van het bergmassief Tribulaun het meer Obernberger See. Wie het meer voor de eerste keer ziet, wordt meteen geboeid door dit unieke natuurmonument: op zonnige dagen schittert het als een smaragdgroen juweel, het rustige wateroppervlak weerspiegelt het bos. Op de overblijfselen van een berg werd tussen de twee meren de kapel Maria am See gebouwd. Zij is een bezoek meer dan waard en is bereikbaar via een bruggetje. 

We wandelen via de linkeroever over de brede schotterweg langs het meer. Het kapelletje laten we dit keer links liggen, deze hebben we al vaak genoeg van binnen gezien. 

Vanaf het dal gekomen is de rechterzijde van het meer smal en rotsig maar voordat we daar de terugweg aanvangen moet er even een rotsje beklommen worden. Xela blijft niet achter en gaat als echte berghond natuurlijk mee. 

Martin, Peter en Andrea, de dochter van Martin en Christine, zijn Christine en Emmy ver vooruit, ze besluiten dan ook om even lekker te luieren. Het weer ziet er aangenaam uit echter de föhnwind gaat en alleen in de luwte is het aangenaam. Het water in het meer staat erg laag, onder de brug naar de kapel staat zelfs geen water meer. Het is duidelijk te zien dat Oostenrijk een hete en vooral droge zomer achter de rug heeft. 

Als de dames er weer zijn blijven we omdat het een lekkere plek in de luwte is nog even zitten. 

Xela ontdekt een stok, nou zeg maar gerust boomstam , welke persé mee moet. Ondanks sjorren en trekken krijgt ze de boomstam niet geheel uit het water. Als we haar verbieden om het verder mee te slepen is ze zwaar teleurgesteld, heb ik daar zoveel moeite voor gedaan! 

We komen weer terug bij het begin van het meer over de weide gaat het terug naar ons uitgangspunt de parkeerplaats. 

Op de terugweg stoppen we nog even in Obernberg, hier staat een prachtige kerk welke bekend is van de Kerstreclame van het chocolademerk Merci (zie onderstaand filmpje op You Tube) 

Deze moeten we natuurlijk even op ons gemak van binnen bekijken. 

Na het bezichtigen van de kerk gaan we naar Haus Wanner om te genieten van Christines kookkunsten. Onderweg nog een blik op de Olperer. Dit keer gezien vanaf het Schmirntal ipv het Tuxertal. 

Zoals altijd hebben we een gezellige dag gehad met Martin en Christine. Tijd om terug te gaan naar het Zillertal, de vakantie is nog niet om, we hebben nog een paar dagen welke we gepland hebben om in het Zugspitz gebied door te brengen.