Oostenrijk Wallfahrtskirche St. Pankraz

Een wandelingetje naar de laat gotische kerk op de heuvel bij Fügen 

Opnieuw een dag in de zomer met lage temperaturen en regelmatig regen. Tijdens de droge periode willen we er toch even uit. De keuze valt op de Wallfahrtskirche St. Pankraz net boven Fügen. Al vaak zagen we deze kerk liggen als we onderweg waren naar Zell am Ziller of Mayrhofen. Dit keer willen we deze van binnen bekijken vooral omdat er ook het hele jaar door een mooie kerststal te bewonderen is. 

We parkeren de auto in Uderns, vanaf hier gaat het via rustige dorpswegen langs de golfplaats Uderns in Zillertal richting de kerk. 
De golfplaats ziet er mooi en verzorgd uit. Wij zijn geen golfers maar zeg nu zelf in zo een omgeving golven is toch pure luxe?
We naderen de kerk, het laatste stukje gaat het pad steil omhoog.
Bij dit woonhuis waren ze nog hout aan het hakken, het lijkt ons dat ze toch voorlopig even voort kunnen. 

De kerk heet volledig Wallfahrtskirche St. Pankraz en is in twee fases gebouwd, tussen 1480 en 1497 en van 1520 t/m 1522. In de vorige eeuw in 1967 en 1992 werd de kerk grondig gerenoveerd.

Uitzicht vanaf de kerk op de woonwijk in Uderns en de golfplaats. 
De kerk is als “naturdenkmal”beschermd. 
In de kerk prachtige muurschilderingen en plafondschilderingen.
Het hoofdaltaar en zijaltaar zijn in renaissance stijl ingericht.
In de kerk staat de kribbe van Andreas Schmid uit Kleinboden (1763) het hele jaar opgesteld.
De achtergrond is gemaakt door de kunstenares uit Fügen Maria Spindlegger.
De figuren zijn aangekleed. De heilige familie in klassieke kleding, de drie koningen in pronk gewaden en de herders in Zillertaler dan wel Tiroler tracht.
De bedelaar Lipp vraagt een bijdrage voor de kribbe. Natuurlijk hebben wij iets bijgedragen.

De foto’s zijn gemaakt door het glas en zijn daardoor niet optimaal maar geven wel een goede indruk van de kribbe. Daarom besloten om deze te plaatsen.

St. Pankraz is in trek als kerk voor het voltrekken van trouwerijen. De kerk geeft door de ligging, gelegen op een heuvel, een zeer mooi uitzicht op de Zillertaler bergwereld, de weiden en velden in Talboden en de nieuwe golfplaats. Naast de kerk ligt Gasthof St. Pankraz  (ten tijde van ons bezoek gesloten) waar je de inwendige mens kan versterken.

Via een andere weg lopen we terug naar Uderns waar onze auto geparkeerd staat.

We komen nog langs de Knappen Kapelle, bij dit kapelletje dankte de arbeiders voor het zonder ongelukken vervoeren van het ijzererts uit de bergen.