Italië Dorf Tirol en bezoek Schloss Tirol

Het belangrijkste kasteel en naamgever van de streek

Het is zondag en we hebben vandaag afgesproken met onze Oostenrijkse vrienden Martin en Christine. Waren wij vorig weekend even terug naar Oostenrijk om hun te bezoeken, vandaag komen zij naar ons toe in Süd Tirol.

Na de slechte ervaring bij een eerder bezoek aan Meran waarbij het opladen van hun elektrische auto omslachtig was, kiezen zij ervoor om vandaag met de trein te reizen.

Wij zijn in eerste instantie van plan om met de e-bike of de trein naar Meran te gaan en dan gezamenlijk met de bus naar Dorf Tirol te reizen. We vinden het niet verantwoord om de e-bikes onbeheerd bij het station te stallen, ook al zijn het huurfietsen en hebben we onze eigen extra sloten mee. De huurfietsen kan je niet verzekeren voor diefstal. En helaas worden er in Meran regelmatig fietsen gestolen volgens de verhuurder. Daarnaast ben je met openbaar vervoer meer afhankelijk van de dienstregeling. Ook moeten we overstappen van de trein op de bus in Töll. Er zijn werkzaamheden aan de spoorbaan tussen Töll en Meran. Kortom de keuze wordt de auto.

We halen Martin en Christine op bij het station in Meran en rijden met onze auto in een kwartier naar Dorf Tirol. Hier parkeren we de auto in het centrum op de parkeerplaats. Denk er aan om muntgeld mee te nemen. De parkeerkosten kunnen niet voldaan worden met een bankbiljet of bankpas. In de directe omgeving is geen mogelijkheid om de bankbiljetten om te wisselen in muntgeld. Omdat we al jaren in de Alpenlanden komen en regelmatig ergens betaald moeten parkeren, sparen we gedurende de laatste paar maanden kleingeld voor het parkeren. Houdt er ook rekening mee dat als je gaat wandelen en je moet in een berghut betalen voor je consumptie dat dit ook veelal niet met de bankpas kan. Op de hutten is vaak geen of weinig ontvangst van het internet.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar van de panoramafoto.

Dorf Tirol, in het Italiaans Tirolo, ligt net boven Meran (Merano) en hierdoor heb je een prachtig uitzicht over het dal en de stad Meran.

Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer 30 minuten naar het kasteel.

In Dorf Tirol start ook de Tappeinerweg. Deze promenade loopt van Dorf Tirol naar Meran. Wij liepen deze eenvoudige wandeling met fantastisch uitzicht al diverse keren. Zie onze verslagen van 2007 en 2009

Gezellig pratend en genietend van het uitzicht leggen wij de wandeling over de promenade af.

De promenade gaat over in een straat, er staan diverse huizen langs deze straat echter iedereen die naar het kasteel wil moet te voet. De straat mag alleen bereden worden door vergunninghouders.

We naderen een tunnel. Deze is zo smal dat voetgangers moeten wachten als een auto de tunnel moet passeren.

De tunnel werd al in 1682 gegraven. De oorspronkelijke weg liep over de heuvel echter vanwege het gevaar van steenslag moest er een tunnel komen. Hoofdreden was de bijeenkomst van de vorsten van Tirol met die van Habsburg die op 19 november de feestdag van de heilige Elisabeth gedenken. Als je goed kijkt zie je boven de tunnelingang een steen met het opschrift “Leopoldus I imperator gloriosus viae istius autor” (Keizer Leopold de 1e beroemde initiatiefnemer van deze weg).

Na de tunnel krijgen we een beter zicht op het kasteel.

Iets lager ligt een kleiner kasteel. Schloss Brunnenburg: Rond 1250 bouwde Wilhelm Tarant op een glaciale puinkegel (afzetting uit de ijstijd) onder Schloss Tirol de Brunnenburg, die zijn naam ontleende aan een nabijgelegen bron (Brunnen). In de loop der eeuwen veranderde de burcht in een ruïne, maar aan het begin van de 20ste eeuw werd hij ingrijpend gerestaureerd. Ooit woonde de invloedrijke Amerikaanse dichter Ezra Pound (1885-1972) in de Brunnenburg, en er is dan ook een studiecentrum aan hem gewijd. Verder biedt het kasteel onderdak aan een landbouwmuseum (Landwirtschaftliches Museum Brunnenburg) dat een blik geeft op het leven van de vroegere Zuid-Tiroler boeren en ambachtslieden. Ook dient het bouwwerk als een algeheel cultureel ontmoetingscentrum. De Brunnenburg staat onder beheer van de familie De Rachewiltz, de nazaten van Ezra Pound. Het was ook hier dat de grote dichter zijn epische gedichtencyclus Cantos voltooide.

Wanneer je achterom kijkt naar Dorf Tirol zie je dat de hellingen gebruikt worden voor de appel en druiven teelt.

Blik in de Vinschgau

We bereiken het kasteel maar voordat we het museum gaan bezichtigen drinken we eerst een cappuccino bij het iets lager gelegen gasthaus.

Op het terras heb je een prachtig uitzicht over het dal. Behalve als er op het daaronder gelegen terrein een roofvogelshow gehouden wordt. Dan wordt er een gordijn omhoog getrokken. Men zegt i.v.m. de veiligheid maar volgens ons om te voorkomen dat je gratis naar de show kan kijken.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar van de panoramafoto.

Het in de twaalfde eeuw gebouwde Schloss Tirol is het belangrijkste kasteel van heel Tirol, en tevens de naamgever van de landstreek. De naam Tirol werd oorspronkelijk gebruikt voor het gehucht rond om het slot, toen voor het gebied dat eigendom was van de graven van Tirol en uiteindelijk voor het hele gebied dat door hun veroverd werd.

In het kasteel bevinden zich belangwekkende (kunst)historische getuigen van de geschiedenis: werken uit de romaanse periode, met name de marmeren portalen, vroeg-gotische wandschilderingen, een gotisch altaar en de oudste glasschilderkunst van Tirol.

Tegenwoordig biedt Schloss Tirol onderdak aan het cultuurhistorische museum van de regio (Südtiroler Landesmuseum für Kultur- und Landesgeschichte). De vaste tentoonstelling in de eigentijds gerenoveerde vleugel reikt van archeologische vondsten tot aan de jongste geschiedenis.

In de ridderzaal van het kasteel vinden in juni en juli de geliefde soirees plaats. Hierbij brengen ensembles uit binnen- en buitenland muziek ten gehore uit verschillende landen en tradities.

previous arrow
schloss tirol b1
schloss tirol b2
schloss tirol b3
schloss tirol b4
schloss tirol b5
schloss tirol b6
schloss tirol b7
schloss tirol b8
schloss tirol b9
next arrow

In de toren van het kasteel klim je naar boven waarbij je op iedere verdieping de geschiedenis van een bepaalde periode kan bekijken. Het leuke is dat het museum op hun website ook een virtuele tour aanbiedt. Klik hier voor een virtuele rondgang (Duitstalig). Een bijzonderheid is dat voor plaatsing van de tentoonstellingsruimte in de toren, het dak is verwijderd. Daarna is de staalconstructie met de diverse verdiepingen erin gehesen. Hierna is het oorspronkelijke dak weer teruggeplaatst.

previous arrow
schloss tirol h6
schloss tirol h5
schloss tirol h4
schloss tirol h3
schloss tirol h2
schloss tirol h1
next arrow

Via de verdiepingen krijg je een overzicht van de geschiedenis van Süd Tirol. Het begint met de jaren onder de Oostenrijkse monarchie, de eerste wereldoorlog, afscheid van het moederland en annexatie door Italië. De tijd van het facisme en de tweede wereldoorlog. De opbouwtijd na de 2e wereldoorlog, de “Bombenjahre” de jaren dat de Süd Tirolers zich verzetten tegen de overheersing door Italië. De poging in 1968 om zich af te scheiden van Italië. De opkomst van het toerisme en de overgang van burgerlijke provincie naar wereldopenheid.Alles op een spannende en open wijze tentoongesteld met gevoel voor humor en ironie.

Uitzicht vanuit het kasteel op Dorf Tirol.

Het museum is een aanrader. Wanneer je alles op je gemak bekijkt kan je er makkelijk 3 uur vertoeven. De rondtour door het kasteel is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel.

De tour is afwisselend, vertelt over de geschiedenis van Süd Tirol en toont de historische voorwerpen.

Het museum is open van medio maart t/m medio november en op maandag gesloten.

Gedurende de tour staan er op diverse plaatsen zitbanken zodat je even een pauze kunt nemen.

Voor alle informatie over het museum kan je de website van het museum bezoeken

Wij hebben genoten van een bezoek aan het kasteel en het daarin gevestigde museum en kunnen iedereen die er in de buurt aanraden om het in het programma op te nemen.

Na het bezoek genieten we van een late lunch op het terras van gasthaus Schloss Tirol.

Met een gevulde maag wandelen we terug naar Dorf Tirol.

Al snel laten we het kasteel weer achter ons.

We hebben nu een ander zicht op Schloss Brunnenburg.

We rijden terug naar Meran. Genieten gezamenlijk nog van een drankje op een terras in het centrum voordat we Martin en Christine bij het station afzetten. We kijken terug op een geslaagde dag met fijne vrienden.