Oostenrijk Rappenlochschlucht en Krippenmuseum Dornbirn

Wandeling door de schlucht en langs de Staufensee

Gasthaus Gütle

Vandaag rijden we naar Dornbirn om de Rappenlochschlucht te bezoeken. Een wandeling door een schlucht behoort tot onze favoriete wandelingen. Normaal een groot succes maar dit keer viel het tegen, hoe dat kwam lezen jullie verderop in dit verslag.

Voordat wij de wandeling starten gaan wij volgens goed gebruik een cappuccino drinken. Direct bij de parkeerplaats (betaald parkeren) is gasthaus Gütle. De parkeerkaart kan alleen met contant geld betaald worden aan de paal. Een goede raad van ons is: zorg altijd dat je contant geld en muntgeld bij je hebt. Op veel plaatsen in de Alpen is er geen mogelijkheid om te betalen met een kaart.

Voor het oog van buiten lijkt het een gedateerde boel waar de tijd is blijven stilstaan. Zogezegd een beetje vergane glorie.

Wanneer we binnen komen worden we verrast, bij de bar een modern zitje, het restaurant is een combinatie van klassiek met moderne invloeden.

Het gasthaus komt ook voor in de geschiedenis van Oostenrijk. in 1881 werd in het gasthaus door keizer Franz Josef de 1e het eerste telefoongesprek van de Hongaars – Oostenrijkse monarchie gevoerd. Na deze heuglijke gebeurtenis heeft de keizer uiteraard in het gasthaus gegeten. Om het feest compleet te maken werd er champagne gedronken. De champagne fles hangt als herinnering nog steeds in het restaurant. De ruimte wordt sindsdien de “kaiserzimmer” genoemd.

Na de cappuccino starten we met de wandeling.

Vanaf de parkeerplaats gaat het gelijk al omhoog naar de ingang van de schlucht.

De weg door de schlucht werd gebouwd om het stuwmeer te ontsluiten.

Na ongeveer 10 minuten bereiken we de ingang van de schlucht.

We hebben direct al zicht op het water.

Langs de rotsen zijn houten vlonders aangebracht om de schlucht te ontsluiten.

We komen uit bij de eerste waterval.

Het water komt met donderend geluid naar beneden.

Nadat we over de vlonders gelopen zijn komen we aan bij de trap.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Over 187 treden gaat het verder naar de Staufensee. Vroeger kon men het stuwmeer via een licht oplopende tunnel bereiken. Echter door rotsblokken die naar beneden kwamen is de tunnel sinds 2011 gesloten en niet meer vrij gemaakt.

De trap met 187 treden, wij hebben niet gecontroleerd of dit aantal klopt.

Na de trap gaat het pad weer langzaam stijgend verder.

De schlucht loopt langs de Dornbirner Ache die ook in de Bodensee uitstroomt.

Door werkzaamheden is de weg door de schlucht op een gegeven moment afgesloten. De omleiding richting Staufensee is saai en dat is de reden dat we eerder in het verslag aangeven dat deze schlucht tegenvalt. Ook staat de Staufensee, door de werkzaamheden leeg. Als de Staufensee gevuld is krijg je een heel ander gevoel als je de schlucht uitkomt. Nu valt het tegen.

Ondanks de donkere wolken boven de bergen blijft het droog.

Langs de Staufensee bereiken we de kiosk waar we een drankje nuttigen.

Vanaf hier bestaat de mogelijkheid om door de Alplochschlucht verder te gaan. Wij gaan dezelfde route terug omdat het niet duidelijk is of bij het eindpunt van de wandeling de bus rijdt.

Bij de kiosk staat ook in het gebouw de pomp van een kleine waterkrachtcentrale.

We lopen aan de andere zijde van het meer terug.

Het valt op dat het waterniveau van het meer laag is. Waarschijnlijk wordt het water gedeeltelijk omgeleid in verband met de werkzaamheden.

We verwachten dat de route terug gelijk is aan de heenweg, maar terug loopt deze toch voor een klein gedeelte anders.

Om weer in de schluchtweg te komen moet er weer een stuk geklommen worden.

We bereiken opnieuw de lange trap. Naar beneden gaat deze toch een stuk gemakkelijker als naar boven.

We komen terug op ons uitgangspunt. Bij de parkeerplaats is het Krippenmuseum en het Rolls-Royce museum. We brengen nog een bezoek aan het Krippenmuseum.

Krippenmuseum

Het Krippenmuseum kent een korte geschiedenis. Sinds 2003 is het museum geopend. Toch zijn er tussen de 100 en 120 Kerststallen uit diverse landen te bewonderen.

previous arrow
Krippenmuseum – 7
Krippenmuseum – 3
Krippenmuseum – 5
Krippenmuseum – 6
Krippenmuseum – 4
Krippenmuseum
Krippenmuseum
next arrow

Het museum wordt gerund door vrijwilligers. Ook de renovatie van het 145 jaar oude gebouw waar het museum gevestigd is werd tussen mei 2002 en mei 2003 voornamelijk door vrijwilligers gedaan.

De Kerststallen worden over 2 verdiepingen tentoongesteld.

Alle Kerststallen zijn handgemaakt en er zijn pareltjes bij.

Wij vonden het museum de moeite waard om te bezoeken en hebben ons ongeveer 1 uur vermaakt. De toegangsprijs in 2023 bedroeg €4, senioren en kinderen krijgen korting. Met de Vorarlberg Card en de Bodensee – Erlebniskarte is de toegang gratis. Meer informatie op de website van het Krippenmuseum