Italië E-bike tour naar de Kalterersee

Door de Vinschgau en over de Südtiroler Weinstraße

Nadat we eerder deze vakantie een busrit naar de Reschensee geboekt hadden om daar vandaan terug te fietsen naar Naturns, gaan we vandaag starten in Naturns en worden rond 16 uur 30 aan de Kalterersee opgehaald. Ook deze fietstocht hebben we al in Nederland bij het Fremdenverkehrsamt in Naturns geboekt.

We starten vandaag met zware bewolking, het is nog droog en fris, ongeveer 14 graden en je kan de regen grijpen.

Het eerste deel van de route is bekend en hebben we deze vakantie al meer gereden en gaat over het fietspad richting Meran. Op de foto de bekende bottleneck waar je als fietser de drukke SS38 moet oversteken. Het verkeerslicht is zodanig ingesteld dat je snel moet oversteken. In 15 seconden moet je aan de andere kant zijn. Je moet lang wachten als je het rood licht treft (3 minuten). Dit alles om het gemotoriseerde verkeer op de enige toegangsweg van het dal goed te laten doorstromen. Ondanks dat staat de SS38 regelmatig vast.

We komen op het bekende uitzichtpunt in Algund waar je op Meran kijkt. Vanaf hier gaat het steil omlaag met diverse haarspeldbochten.

Boven Meran zie je de regenwolken hangen. Wanneer wij later in Meran aankomen krijgen ook wij de eerste regendruppels over ons heen.

Bij het uitzichtpunt zijn 2 zitbanken geplaatst in de vorm van grote tuinstoelen. Door het mindere weer zijn ze dit keer leeg.

Aan de rand van Meran drinken we bij het Circuscafé een cappuccino. We gaan binnen zitten, terrasweer is het vandaag (nog) niet.

In Meran bij de paardenrenbaan (foto) trekken we noodgedwongen de regenkleding aan. De regen komt gestaag uit de lucht.

Nadat we slingerend onze weg door Meran gezocht hebben komen we uit op het lange, saaie en rechte fietspad naar Bozen. Naderhand komen we erachter dat er ook een route door de dorpen zoals Lana loopt. De route loopt wat hoger en mijdt Meran. Dit pad is geaccidenteerd maar landschappelijk mooier. We onthouden dit voor een volgende keer. We komen zeker nog een keer terug in deze omgeving.

In Vilpian maken we na 33,2 kilometer de 2e cappuccino stop. Een goede keuze want na deze pauze kan de regenkleding uitblijven.

Net voor Bozen in Sigmundskron verlaten we het fietspad en rijden een klein stukje over een weg die gedeeld wordt met autoverkeer. Licht stijgend gaat het richting Kalterersee.

Blik op Sigmundskron.

We komen uit op een fietspad dat is aangelegd op een voormalig tracé van een spoorbaan, de Überetscherbahn.

De Überetscherbahn verbond Bozen met Sankt Anton (Mendelbahn) via Eppan en Kaltern. De spoorbaan werd geopend in 1898 en was in gebruik tot 1 mei 1971 voor goederenvervoer. Het personenvervoer werd op 1 augustus 1963 stil gelegd. Sinds 2002 is het fietspad aangelegd.

We rijden langs Schloss Sigmundskron, één van de grootste burchten in Süd Tirol.

In de burcht is één van de zes Messner Mountain Musea gevestigd. Reinhold Messner is een Italiaanse bergbeklimmer. Al zijn musea hebben alpinisme als thema.

Rechts zien we Frangart beneden ons liggen.

Het is inmiddels lunchtijd, we stoppen bij Spinngart. Via een steile helling waar de eigenaar anti-glij tapijt neergelegd heeft bereiken we het terras van de kiosk welke net iets boven het fietspad ligt.

Over het terras van de kiosk bereiken we de fietsenstalling van de uitspanning.

Het is een pleisterplaats voor fietsers. De uitbaters hebben dan ook een grote parkeerplaats voor de fietsen gemaakt.

Op het grote terras genieten we van het uitzicht een aanrader om hier een stop te maken.

We eten samen een Brettljause, De Brettljause is een zware broodmaaltijd waarbij verschillende soorten worst, vlees en groenten op een houten plank worden geserveerd. De maaltijd is voor één persoon maar gezien de hoeveelheid kan je er makkelijk met zijn tweeën van genieten.

Uitzicht vanaf het terras.

Na de heerlijke lunch gaan we verder. Inmiddels trekt de bewolking open en komt af en toe de zon tevoorschijn.

Langzaam stijgend met 3% gaat het fietspad verder richting Kaltern.

Vanaf het fietspad krijg je een blik in het dal.

Aan de rand van Kaltern opnieuw een leuk restaurant, aangezien wij net geluncht hebben rijden we verder.

Wel stoppen we even om een foto te maken van de locomotief welke vroeger op de Überetscherbahn dienst deed.

In Kaltern worden we gedwongen om deels over het trottoir te fietsen omdat er geen fietspad is.

We krijgen de Kalterersee in zicht. Toch moeten we nog 4,5 kilometer fietsen om aan het meer te staan.

De route gaat tussen de druivenranken door. De streek staat bekend om de wijnproductie.

De Kalterersee ligt lager dan het dorp Kaltern.

Het laatste deel van de route gaat over autoluwe wegen.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar

De Kalterersee is het warmste meer van de Alpen. Normaal is het druk met zwemmers maar door de lagere temperatuur die vandaag heerst zijn er maar weinig zwemmers.

Wij hebben nog even de tijd voordat we afgehaald worden, we pakken een terrasje aan het meer.

De e-bike tour van Naturns naar de Kalterersee is een aanrader. Wel zouden wij de route tussen Meran en Sigmundskron anders rijden.

Rond 16 uur 30 is het kleine busje met aanhanger aanwezig om ons op te halen en terug te brengen naar Naturns

Nadat de chauffeur de fietsen heeft opgeladen vertrekken we. De bike-shuttle kan online geboekt worden bij de VVV in Naturns. Deze rijdt op maandag en woensdag voor €20 per persoon inclusief fiets.