Oostenrijk wandeling langs de Bodensee

Vanuit Bregenz langs het meer naar Hard

Station Bregenz Hafen.

Na een aantal regendagen is het eindelijk weer droog. Na kort overleg beslissen we wat we vandaag gaan doen. We kiezen voor een wandeling langs de Bodensee. We rijden met de auto naar Bregenz en parkeren deze daar in een parkeergarage. Plan was om met de trein te gaan want onze wandeling start bij het station Bregenz Hafen. Echter in Nüziders zijn bij het station geen parkeerplaatsen. Wel jammer want met de premium gastenkaart van de camping mogen we onder andere gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in heel Vorarlberg.

De Zeppelin.

Nadat we de auto geparkeerd hebben en richting de boulevard aan het meer wandelen spotten we gelijk de Zeppelin. Deze verzorgt rondvluchten vanaf de basis in de Duitse stad Friedrichshafen. Wie interesse heeft moet zijn spaarvarken aanspreken. Een vlucht van 30 minuten kost € 320 per persoon, wie de complete rondvlucht van 2 uur ambieert wil mag € 1060 per persoon neertellen.

Voordat we aan de wandeling beginnen drinken we een cappuccino op het terras van Pier 69. Een terras waar je zicht hebt op de boulevard en de aanlegsteigers van de veerdiensten op de Bodensee.

Na de cappunino stop starten we met de wandeling langs de Bodensee. Het meer is ruim 530 km2 groot en technisch gezien bestaat het uit twee meren (Obersee en Untersee) die dankzij de Rijn met elkaar verbonden zijn. Uniek is dat het meer in drie landen ligt. Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk.

Aan de boulevard, bij het meer, staan in Bregenz diverse informatieborden. In mei 1999 werd een deel van de stad en omliggende steden door de uitzonderlijke hoogwaterstand onder water gezet. Sindsdien zijn er maatregelen genomen. Er werden pompen geplaatst en de kademuur werd verhoogd. Een investering van 4,5 miljoen Euro.

In de jaren 70 van de vorige eeuw dreigde het meer zodanig vervuild te raken door de vele rioleringen die in het meer stroomden dat maatregelen nodig waren. Het bouwen van alleen al 34 waterzuiverings installaties in Vorarlberg zorgde ervoor dat de Bodensee tegenwoordig weer schoon is en veilig om in te zwemmen.

We maken een tweede stop op het terras van het Festspielhaus. Wie hier in de buurt is, een aanrader. Voor een schappelijke prijs kan je hier een maaltijd nuttigen. Dit blijkt ook uit het feit dat het kantoorpersoneel en werklui hier hun lunch te nuttigen. Wij hebben nog geen trek en drinken nog een cappucinno.

Uit de Bodensee wordt ook het drinkwater gezuiverd voor 5 miljoen mensen. Het water wordt betrokken vanaf 40 t/m 60 meter diepte.

In het meer leven vele vissoorten. Ook de oevers zijn een prima leefgebied voor de diverse vogels.

Inmiddels hebben wij de stad Bregenz verlaten en zijn op een deel gekomen waar we weer vrij zicht op het meer hebben.

Wanneer je dan vrij uitzicht hebt is het ook de moeite waard.

Langs het meer zijn diverse jachthavens.

De wandeling werd ons op een website aanbevolen als een wandeling direct langs het meer. Tijdens het maken van de wandeling komen we tot de conclusie dat dit vaker niet dan wel het geval is.

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien lopen we een eind van het meer af. Tussen ons en het meer is het natuurgebied Mehrerauer / Seeufer. Hier leeft volgens het informatiebord onder andere de bever, ringadder en ijsvogel.

Onze route gaat verder door het bos richting Hard.

We komen uit bij de Bregenzer Ach

De Bregenzer Ach mondt hier uit in de Bodensee. De 67 kilometer lange rivier stroomt geheel door Vorarlberg.

Door de regen van de afgelopen dagen is het peil van de rivier hoog. Op de brug staan informatieborden die tonen hoe hoog het water stond eind jaren 90 stond tijdens de overstromingen.

Op de brug lezen we een artikel over het bos waar we net doorheen liepen. Tot de jaren 80 was dit militair oefengebied van het Oostenrijkse leger.

Aan de andere zijde informatie over het hoog water en de genomen voorzorgsmaatregelen.

We lopen in de haven van Hard, wat rest is een saaie weg naar het centrum. We zien dat de bus naar het station in Bregenz over 20 minuten komt en besluiten om de wandeling te beëindigen en hier op de bus te stappen.

De lijndienst brengt ons in 10 minuten bij het station van Bregenz. Vanaf hier sta je in 5 minuten in het centrum. Bij club Cuba eten we op het terras een tosti. We slenteren nog een beetje door het centrum voordat we de auto weer opzoeken en terug rijden naar Nüziders. De wandeling werd aanbevolen op een website als interessant met mooie natuur. Wij vonden het tegenvallen en zouden deze wandeling niet nog een keer maken en ook geen aanbeveling geven.