Italië E-bike tour Reschensee naar Naturns

Een fantastische fietstocht die nooit verveelt

Vandaag staat er een prachtige fietstocht op het programma. We herhalen een tocht die we ook in 2020 maakten (verslag) met de e-bike vanaf de Reschensee naar Naturns. Twee keer per week rijdt de bus van Naturns naar Graun in Vinschgau aan de Reschensee.

De bus vertrekt om 10:00 vanaf de parkeerplaats in het centrum van Naturns. De reis kan je boeken bij de het Fremdenverkehrsamt (VVV) van Naturns. Wij hebben deze reis al geboekt in Nederland via de website van het Fremdenverkehrsamt. Je moet bij boeking direct betalen. Waarom zo vroeg geboekt zal je je afvragen. Deze fietstocht is erg populair en daardoor ook iedere week volgeboekt. De deelnemers worden om 09.45 uur verwacht omdat alle fietsen nog in de aanhanger geladen moeten worden. Er wordt verzocht aan de deelnemers met een E-bike om de accu te verwijderen.

De bus rijdt in ongeveer anderhalf uur over de pasweg naar Graun in Vinschgau. Dit lijkt lang voor een afstand van 60 kilometer, echter de weg is op sommige plaatsen smal en de chauffeur moet al zijn stuurmanskunst gebruiken. Vooral omdat hij door de aanhanger extra lang is. Vorige keer hadden we een enthousiaste chauffeur die onder het sturen veel informatie verstrekte in het Duits en Italiaans. Dit keer een zwijgzame chauffeur waarbij blijkbaar deze tocht niet tot zijn favorieten hoort. We kunnen het ons wel voorstellen want ongeveer 50 e-bikes, waarvan sommige zelfs nog met de zware accu er in, ophangen in de aanhanger is een zware klus.

In Graun moeten alle fietsen weer uit de aanhanger. De buschauffeur hoeft na deze klus vandaag in ieder geval niet meer naar de sportschool.

In Graun gaan we eerst aan de cappuccino. Net als de vorige keer op het terras van hotel Traube Post.

Graun is bekend om de verzonken kerktoren. De geschiedenis van de verzonken kerktoren is een trieste. Tussen 1948 en 1950 werd een stuwdam aangelegd voor het opwekken van energie. Als gevolg van de dam ontstond een groot stuwmeer: De Reschensee of in het Italiaans Lago di Resia. Het meer is zes kilometer lang en is op de breedste plekken één kilometer breed.

Aan de oever van het meer liggen de plaatsen Reschen, Graun en Sankt Valentin auf der Haide. Ooit lag hier ook het dorp Graun, maar dankzij de dam kwam dit dorp onder water te staan. Veel huizen en gebouwen in het dorp werden gesloopt, alleen de kerktoren van Alt-Graun is blijven staan en steekt nu nog boven het blauwgroene water van het meer uit.

Na het bekijken van de kerktoren moeten we een keuze maken of wij links of rechtsom langs het meer gaan fietsen.

We kiezen, net als in 2020, voor de 8 kilometer langere route waarbij we eerst richting Reschen fietsen. Deze route is rustiger omdat de andere route waarbij je aan deze zijde van het meer blijft, direct langs de drukke weg, de SS40 ligt.

Nadat we het einde van het meer bereiken gaan we weer richting zuiden en zien aan de overzijde Reschen liggen waar we net langs reden.

Wat je niet verwacht is dat de route niet vlak is, er moeten hoogtemeters overwonnen worden.

Steeds heb je vanaf het fietspad een prachtig uitzicht over het meer.

We naderen het einde van de Reschensee, hier steken we de brug van de stuwmuur over en komen aan de andere kant van het meer.

Aan de oever van het meer staan 3 reusachtige betonnen kuipen. Het zijn overlooptrechters om, te voorkomen dat de waterstand te hoog wordt.

We zien Sankt Valentin auf der Haide voor ons liggen. Hier is het even oppassen omdat hier geen fietspad is en je de weg deelt met het autoverkeer.

We vervolgen onze weg langs de Haidersee.

Over een steile afdaling met hellingen van meer dan 20% komen we in Burgaus uit.

Via een smal straatje komen we in het centrum uit. Nu is het oppassen geblazen. In dit dorp hebben we in 2020 een afslag gemist en zijn toen via veel zoeken uiteindelijk in Glurns terecht gekomen. Dit keer willen we via de route in Glurns uitkomen.

Burgeis is een 852 inwoners tellende deelgemeente van Mals aan een berghelling op de Malser Haide. Al in het jaar 1160 werd Burgeis voor het eerst genoemd in een officieel document. De naam is vermoedelijk terug te voeren op een oude Romeinse vesting die de werd gebouwd om de handelsroute “Via Claudia Augusta te verdedigen.

De tocht die wij vandaag rijden is een onderdeel van de fietsroude Claudia Augusta

De fietstocht “Via Claudia Augusta” met een lengte van 753 kilometer loopt langs oude Romeinse wegen over de Alpen. Op deze cultuur- en handelsweg boordevol geschiedenis fiets je vanaf Donauwörth in Duitsland door adembenemende berglandschappen tot aan Altino aan de Adriatische Zee. 

Wij vervolgen onze weg en komen uit in Glurns. Een middeleeuws stadje wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Wij bezochten Glurns in 2017. Bekijk ons bezoek.

Kath. Pfarre zum Hl. Pankratius

We willen hier in Glurns lunchen. Vonden we in 2020, ondanks corona, nog makkelijk een plek op het terras dit keer is het overal vol. Noodgedwongen vervolgen we onze weg.

Voordat we het dorp verlaten nemen we uiteraard nog een aantal foto’s.

Blik op de stadspoort van Glurns

We gaan verder naar Prad am Stilfserjoch, de Ortler is nog net te zien op bovenstaande foto. Nergens komen we een eetgelegenheid tegen. We besluiten daarom om in Laas het centrum in te rijden om een late lunch te genieten bij een voor ons heel bekend etablissement.

 Wie onze website volgt weet dat het Konditorei Greta is. Ze serveren hier verrukkelijk gebak en ijs. Maar ook de lunchkaart met kleine gerechtjes is prima verzorgd.

We genieten van een tosti met een drankje en als toetje een heerlijke ijskoffie. We kunnen er weer tegen om de laatste 27 kilometer af te leggen.

De route gaat verder langs de rivier de Etsch. In het laatste stuk zitten nog een paar verraderlijke afdalingen waar je op moet passen om op het grind niet onderuit te gaan.

We rijden langs Schloss Kastelbell. Dit kasteel is gerestaureerd en kan bezichtigd worden.

Overal waar je fietst in de Vinschgau fiets je tussen de appelplantages.

Na een prachtige tocht komen we weer op de Waldcamping in Naturns aan.