Oostenrijk Peer Alm Navistal

Op bezoek bij onze vrienden en wandelen in het Navistal

We gaan vanuit Süd Tirol voor een weekend weer terug Oostenrijk om onze vrienden Martin en Christine te bezoeken. Wie onze website volgt weet dat dit een vast onderdeel van ons programma is als we in de buurt van Steinach am Brenner zijn.

Na een lange rit met druk verkeer arriveren we rond 11 uur in Steinach. Na een cappuccino met heerlijk gebak van meesterbakker Christine rijden we naar het Navistal.

Het Navisdal is een zijdal van het Wipptal en is slechts 10 kilometer lang. Enkel de zonnekant is bewoond, de schaduwzijde is begroeid met bomen. Huizen en eenzame boerderijen lijken wel willekeurig te zijn neergepoot in de natuur. Ook heeft het Navisdal, doordat het niet erg bewoond is veel overlast van de wolf. Vooral de schapen zijn doelwit. De schapen houden de almen vrij van bomen en struiken en zijn nodig voor het natuurbeheer. In 2020 toen er meer dan 10 schapen gedood waren en meerdere verwond, die als nog afgemaakt moesten worden, hebben de boeren hun schapen naar de boerderijen teruggehaald. Dit uit protest omdat er geen maatregelen door de overheid genomen werd en wordt tegen de overlast van de wolven. De uitkering die de boeren krijgen voor een doodgebeten schaap is naar hun mening te laag. Ook is het landschap zodanig dat wolfwerend hekwerk niet neergezet kan worden. De boeren zijn voor het afschieten van de wolven die overlast bezorgen. Met de wolven die niet de schapen of koeien tot hun prooi maken hebben ze geen probleem.

Aan het einde van het doodlopende dal zijn twee betaalde parkeerplaatsen. We vinden op de eerste parkeerplaats nog net een plekje voor de auto.

Vanaf de parkeerplaats voert een brede grindweg door het bos naar de Peeralm waar we de lunch gaan gebruiken.

De wandeling duurt ongeveer 45 minuten. Door de brede weg, zonder steile afgronden, is deze ook geschikt voor families met kleine kinderen.

Je wordt tijdens de wandeling beloond met veelzijdige alpenflora en prachtige panorama’s. Ook krijg je een blik op de 2.717 m hoge berg, de Serles. De Serles kan beklimmen worden in een zware dagtoer vanuit Maria Waldrast. De wandeling behoort tot de zwarte routes. Je moet een goede conditie hebben, geen hoogtevrees en niet bang zijn om via een door draden beveiligde kletterroute te wandelen.

De Peer Alm is niet de enige alm in het dal. Je kan een rondwandeling door het dal maken en komt dan langs de Klammalm, de Poltenalm, de Stöcklalm en de Naviser Hütte.

De totale wandeltijd van deze ronde is ongeveer 4,5 uur. Wij houden het vandaag bij een gemoedelijke wandeling naar de eerste alm op de route, de Peer Alm.

Binnen de genoemde drie kwartier bereiken we de Peer Alm.

De Peer Alm is net van eigenaar gewisseld en werd na een grondige renovatie 1 week geleden feestelijk heropend.

Het ziet er prachtig verzorgd uit. Ook het technische installatie buro Duschek Haustechnik, waar Martin directeur van is, heeft een bijdrage geleverd. De complete technische installatie werd door Duschek aangelegd.

We vinden met moeite een plekje op het grote terras. We hebben geluk dat er juist een tafel vrij komt

We genieten van het uitzicht en de heerlijke spijzen die geserveerd worden.

Na de lunch besluiten we om niet direct naar de parkeerplaats terug te wandelen maar gaan nog verder het dal in.

We wandelen nog steeds over een brede grindweg, alle tijd om op je gemak om je heen te kijken.

We wandelen tot aan de geocache met de naam Peer Alm. Je zou verwachten dat deze direct bij de alm ligt maar deze ligt ongeveer 1 kilometer verder dan de alm.

De almweiden worden benut om de koeien te laten grazen.

Nadat we de geocache hebben gelogd draaien we om en keren terug over dezelfde weg als de heenweg.

Tot aan de Peer Alm is de route ook geliefd bij de mountainbikers. We moeten dan ook regelmatig een stap opzij doen om deze te laten passeren.

Blik vanaf de parkeerplaats daluitwaarts.

We blijven een nachtje slapen in Steinach en genieten van een warme zomeravond op het terras. Lang buiten kunnen zitten, op 1200 meter hoogte, is hier een uitzondering, zeker in september. Wat zijn we bofkonten.