Oostenrijk Bludenz Vorarlberg

Bezoek aan het Milka lädele

Na twee en halve dag regen is het dinsdagmiddag en eindelijk droog. We rijden naar het centrum van Bludenz. Bludenz en Nüziders, waar onze camping ligt, zijn in de loop van de jaren tegen elkaar gegroeid.

Bludenz is een stad met 25.000 inwoners en de vierde stad in de provincie Vorarlberg. De stad is vooral bekend van de Milka fabriek waar chocolade wordt gefabriceerd. De lucht van de cacao ruik je in de stad. Wij wanen ons in Zaandam. De cacao stad van Nederland. Toen wij nog korfbalde, moesten we vaak spelen in Zaandam op sportpark het Hoornseveld. Als de wind verkeerd stond dan was hier de lucht van cacao sterk aanwezig. Niet de prettigste lucht om in te ademen tijdens een wedstrijd.

Het oude centrum is klein, autovrij en kenmerkt zich door de Patriciërshuizen en de romantische bogengalerijen.

Rathaustor

In het oude centrum vind je het voormalige rathaus (stadhuis) met voor de deur de Nepomukbron. In een medaillon boven het deurportaal van dit oude stadhuis is het stadswapen van Bludenz te zien: Een steigerende eenhoorn. Waarom er in de 13e eeuw voor dit fabeldier werd gekozen, heeft overigens nog niemand kunnen achterhalen.

Nepomukbron

 Nepomuk, schutspatroon van schippers, geldt ook als symbool van zwijgzaamheid én beschermt tegen kwaadsprekerij. De bron met het beeld van de heilige werd in 1730 dus niet toevallig voor het raadhuis geplaatst, maar gold indertijd als een waarschuwing van het stadsbestuur aan de bevolking.

Milka fabriek

We zijn redelijk snel uitgekeken in het centrum en bezoeken als laatste het Milka Lädele welke in de hoek van de Milka fabriek gevestigd is.

Stel je er niet teveel van voor. Er worden  informatieve filmpjes vertoond over de geschiedenis van de chocoladefabriek. Op borden aan de wand vind je oude reclameposters terug,

Uiteraard kan je op de foto met de bekende Milka koe uit de reclame

Milka als merk werd opgericht in 1901. De oprichters van de fabriek waren al sinds 1826 chocolademaker. De naam voor de chocolade was snel gevonden. Een samenvoeging van Milch en Kakao. De belangrijkste bestanddelen van de chocola. Voor de verpakking werd de toen moderne kleur paars gekozen. De koe werd gekozen als symbool van Milka, deze verwijst naar de herkomst van de chocola, de Alpenlanden.

In 1972 verscheen de eerste advertentie met de paarse Milka koe. Een idee van het toenmalige reclamebureau. Sinds 1973 speelt de paarse koe een hoofdrol in inmiddels ongeveer 110 reclamespots en is niet meer weg te denken uit de Milka reclame.

Verpakkingen Milka door de jaren heen

De eerste koe welke voor de Milka reclame gebruikt werd, heet overigens Adelheid. Zij werd onder het toeziend oog van een dierenarts met uitwasbare en huidvriendelijke verf beschilderd. De koe en al haar navolgers zijn van het ras Simmentaler. Een ras wat van oorsprong uit het Zwitserse Berner Oberland komt en gefokt wordt voor zowel vlees als melk productie.

Na de tentoonstellingsruimte kom je in de winkel. De zogenaamde factory outlet. Een winkel met chocolade, chocolade en nog meer chocolade. Overigens zijn de prijzen niet veel lager dan in de supermarkt. En geloof het of niet maar wij hebben niets gekocht!