Italië E-bike tour Passeiertal en MuseumPasseier

Van Naturns via Meran naar Sankt Leonhard

We waren een paar dagen geleden met de auto in het Passeiertal. Dit inspireerde ons om het nog één keer te bezoeken. Dit keer gaan we met de e-bike. De afstand vanaf Naturns is heen en terug iets meer dan 70 kilometer waarbij je het laatste stuk moet stijgen. Er rijdt een aantal keren per week een e-bike shuttle van Meran naar Naturns. We besluiten om deze te boeken zodat we slechts een kleine 50 kilometer hoeven te fietsen.

We vertrekken bijtijds van de camping want wij moeten vanmiddag om 16:00 uur in Meran op de parkeerplaats bij de Therme zijn voor de bike shuttle.

Het eerste stuk van de route tussen Naturns en Meran hebben we al diverse keren gefietst.

Langs de route zijn diverse rustplaatsen ingericht.

We rijden door een buitenwijk van Meran. Hier staan diverse grote villa’s.

Aan de Gilfpromenada nemen we een cappuccino op het terras van de ijssalon.

Na de stop rijden we verder, we moeten eerst de route door Meran zoeken, dit is geen probleem want de route is goed bewegwijzerd.

We steken de brug over de rivier de Passer over.

We komen langs het beeld van keizerin Sissi dat op de zomerpromenade staat.

Het beeld is gemaakt van marmer uit Laas. Laas bezochten wij in 2018 (zie verslag).

Het centrum van Meran is een aanrader om te bezoeken. Wij waren hier al diverse keren.

Na wat stijgingen door Meran komen we in het Passeiertal.

Tot aan het museum in Sankt Leonhard gaat de route langzaam doch gestaag omhoog.

De route gaat de hele weg langs rivier de Passer, de naamgever van het Passeiertal.

In Saltaus bij camping Radstadl maken we een 2e stop. De camping ligt naast camping Passeier waar wij in 2009 verbleven.

De camping van Radstadl heeft 20 plaatsen. Tot onze verbazing zijn er nog vrije plaatsen.

Na de stop fietsen we verder richting Sankt Leonhard.

De gehele route door het Passeiertal loopt over fietspaden.

We rijden de ene keer aan linkeroever dan weer aan de rechteroever van de Passer.

Even voor Sankt Leonhard bereiken we MuseumPasseier.

Het Museum Passeier is gevestigd in het huis waar de vrijheidsstrijder Andreas Hofer 200 jaar geleden gewoond en geleefd heeft.

Voor het museum vind je nog de oorspronkelijke bestrating. De mensen die vroeger gebruik maakten van de postkoets moeten behoorlijk door elkaar gerammeld zijn.

We stallen de fietsen en bezoeken het museum. De entree van het museum is voor ons gratis omdat wij de Süd Tirol Guest Pass van de camping voor de duur van ons verblijf kregen. Deze kaart geeft onder andere recht op gratis openbaar vervoer en toegang tot diverse musea en bergbanen.

De rondtoer in het museum start met een film over de geschiedenis van Andreas Hofer. Zodra de film afgelopen is kan je in het gebouw, oorspronkelijk het woonhuis van de famile Hofer de collectie bezichtigen. Je krijgt door middel van gebruiksvoorwerpen een idee hoe het leven in die periode er uit zag.

Naast de collectie in het gebouw is er een klein openlucht museum met diverse gebouwen.

In het openluchtmuseum staan onder andere een bakkerij, watermolen een tweede woonhuis en diverse schuren.

Het meest opvallende is de kegelbaan uit die tijd waar je zelf nog een balletje kan gooien.

Die kans laten we ons niet ontnemen en beiden proberen wij de kegels om te kegelen.

Na het bezichtigen van het museum en een consumptie bij het naast het museum gelegen Restaurant Sandwirt gaan we terug richting Meran.

De route terug is gelijk aan de heenweg. Wel het voordeel dat het nu bijna alleen maar bergafwaarts gaat.

Onderweg zien we een groep rafters die zojuist ingestapt zijn. Ze krijgen instructies voordat het over de Passer naar Meran gaat.

Het is vandaag bewolkt maar de temperatuur is aangenaam.

In de buurt van Saltaus worden we op het fietspad ingehaald door een auto. Een buitenlandse automobilist die ons inziens een verkeerde route op zijn navigatie volgt.

Ook in streek volop appelteelt. Als we het met onze vriend Jan over de camping in Saltaus hebben noemt hij deze in plaats van camping Passeier steevast “het Appeltje”. Wij hebben even een kleine blik geworpen op “het Appeltje” en zien dat het volledig belegd is.

Keurig op tijd bereiken wij Meran waar we op de busparkeerplaats van de Therme op onze shuttle naar Naturns stappen.

De chauffeur heeft haast want hij heeft nog een taxiritje naar de luchthaven in Bozen om passagiers op te halen. Echter zal hij toch eerst moeten wachten op de andere passagiers die de shuttle geboekt hebben. Wanneer deze ook gearriveerd zijn en de e-bikes op de aanhanger geladen gaat het richting Naturns. Omdat de drukke SS38 vast staat gaat de chauffeur via een alternatieve route door Meran en Algund. Wij doen het hem niet na met een aanhanger maar uiteindelijk boekt hij wel tijdwinst.

Vanavond koken we niet, we willen in het centrum van Naturns een hapje gaan eten. We hebben geen trek in pizza en gaan op zoek naar een ander restaurant.

Dit is niet eenvoudig want er is weinig keuze. In een verborgen hoekje ontdekken we Steakhouse Michels. Een restaurant in de wat duurdere prijsklasse maar we krijgen een uitstekende maaltijd geserveerd. En dit restaurant heeft een groot voordeel, zowel in het restaurant als op het terras en in de buurt van het terras mag niet gerookt worden. Wij zouden graag zien dat meer restauranteigenaars dit voorbeeld zouden volgen.