Oostenrijk Bergeralm Steinach am Brenner

Reisdag naar camping Natterersee in Natters en wandeling naar Götzens

Zaterdag 23 juni 2007

Vandaag keren we terug naar Oostenrijk. De reis gaat niet ver. We hebben morgen (zondag) afgesproken met onze Oostenrijkse vrienden. Zij wonen in Steinach am Brenner. Om niet vanuit het Zillertal weer anderhalf uur in de auto te zitten naar het Wipptal strijken we neer op camping Natterersee in Natters. We kennen deze camping nog uit 1995 toen we hier ook een keer overnacht hebben.

We blijken zelfs nog in het computersysteem van de camping te staan! We mogen geen plaats uitkiezen maar krijgen er één toegewezen. Normaal accepteren we dit niet maar aangezien het toch maar voor twee nachten is gaan we er mee akkoord. De camping hoe prachtig en rustig ook gelegen blijkt achteraf dit keer een verkeerde keuze te zijn. Men is nog volop bezig met de bouw van een nieuw sanitair gebouw en de aanleg van nieuwe kampeerplekken. Dit gaat door tot ’s avonds 19.00 uur. Van rust is dus geen sprake. Nadat we de pootjes uitgedraaid hebben en geluncht moeten er nog wat boodschappen gedaan worden.

In Natters weten we is geen supermarkt we gaan te voet naar Götzens een wandeling van ruim één uur. De supermarkt is daar nog open maar voor de rest eet men in dat dorp op zaterdagmiddag zendelingen. Wat een saaie boel.

Laat in de middag zitten we bij onze caravan een boek te lezen en worden de nieuwe kampeerders naar hun plek verwezen. Achter onze caravan gaat een steile weg omhoog naar het tweede gedeelte van de camping. De plaatswacht vangt daar de nieuwe kampeerders op. Ze worden verwezen om de steile weg naar boven te nemen. Hierop volgt meestal een heftige discussie in de trend van “dat redden we niet”. Waarop de plaatswacht de gevleugelde woorden spreekt” Einfach GASSSSS, madam/monsieur”. We eten die avond in het restaurant van de camping. De bediening is vriendelijk en het eten goed.

Wandeling vanuit Nösslach naar de Bergeralm huisberg van Steinach am Brenner

Zondag 24 juni 2007

Na het ontbijt rijden we via de Brennerbundesstrasse, dit is de oude pasweg en tolvrij, naar Steinach om onze vrienden te bezoeken. Ook de Brennerpas was in de Romeinse tijd al een bekende pasovergang. Thuis bij hun wordt eerst een kopje koffie gedronken. Zij hebben sinds kort een Nespresso apparaat de tijd dat er een slappe bak geschonken word is dus voorgoed voorbij.

Na de koffie gaan we op pad. Doel is de Bergeralm de huisberg van Steinach. We rijden naar Nösslach en parkeren daar de auto tegenover Gasthof Humlerhof. Vanaf daar klimmen we op ons gemak naar Bärenbachl. Het is die dag behoorlijk druk op de alm. Veel Einheimischen zijn aanwezig, want er is een evenement voor de plaatselijke jeugd met allerlei spel- en sportonderdelen.

Boven aangekomen zetten we ons neer op het terras van Bärenfalle echter het geluid van de omroepinstallatie, welke is geplaatst voor het evenement, is zo luid dat een fatsoenlijk gesprek niet mogelijk is. Even verderop is de oude Bergeralm sennhutte. Deze is veel gemoedelijker en daar is wel een goed gesprek mogelijk.

We blijven hier heerlijk een tijdje zitten voordat we weer terug wandelen. Tijden de wandeling, waarbij een alternatieve route wordt gezocht door Erwin, zien we de schade die het onweer van deze week in de bergen heeft toegebracht. Het Wipptal is de woensdag ervoor getroffen door een zeer zware onweersbui zoals zij in tientallen jaren niet hebben meegemaakt. Terug bij de vrienden thuis even het internet op om te kijken of jong oranje Europees kampioen geworden is en de e-mail te controleren.

Een barbecue sluit de geslaagde dag af. Rond 21.30 stappen we in de auto om terug te gaan naar de camping. Een heerlijke dag is weer voorbij.