Italië Wallburgweg, rondwandeling vanuit Naturns

Vandaag start onze wandeling direct vanaf de camping. We lopen vanaf de Waldcamping langs het station naar het centrum van Naturns. 

Via de wiebelende voetgangersbrug, waar je als je daar gevoelig voor bent, zeeziek van kan worden, steken we de rivier de Etsch over. Deze stroomt door de hele Vinschgau. De rivier ontspringt bij de Reschenpass en is met 415 kilometer de op één na grootste rivier in Italië, Alleen de Po is langer. 

We kijken vanaf de brug tegen de berg aan waar de Wallburgweg moet lopen. 

In het centrum van Naturns zoeken we tevergeefs naar een wegwijzer met de aanduiding Wallburgweg. We raadplegen op de smartphone het internet en zien dat we wandelweg 39/91 moeten volgen. Over de Feldgasse en de St.-Prokulus-Gasse bereiken we het begin van de wandelweg. 

Via een geasfalteerde straat bereiken we “Wiedenplatzer Kellers“ hier gaat de weg over in een grindpad. Echter voordat we deze gevonden hebben zijn we al twee keer verkeerd gelopen omdat de wegwijzer verstopt zit. 

Eindelijk komen we nu de aanduiding Wallburgweg tegen zodat we weten dat we nog steeds op het goede pad zijn.

We vervolgen onze weg en nadat we alleen maar klimmen waarvan een minuut of 5 zeer steil bereiken we door het bos en langs struiken het pad op de flanken van de Naturnser Sonnenberg. 

Vanaf hier verloopt het pad glooiend richting het westen.

Op deze panoramaweg krijgen we voor de eerste keer zicht op de oostzijde van Naturns. 

Vanaf boven is ook goed te zien dat dit dal bestaat van de appelteelt. Waar je ook kijkt zie je de boomgaarden. 

Wanneer je eenmaal de hoogtemeters gemaakt hebt is de wandeling niet moeilijk, wel loop je bijna volledig in de volle zon. Dit was natuurlijk te verwachten wanneer je op de Sonnenberg  gaat wandelen. 

Klik op de afbeelding om deze panorama foto te vergroten

Wanneer we de camera laten inzoomen krijgen we onze camping in zicht. Duidelijk te zien zijn de caravans welke op het zonneplateau staan. Onze caravan die deels onder bomen staat is niet zichtbaar. 

Naast appelteelt worden er ook druiven voor de wijn verbouwd. Het pad loopt dwars door deze wijngaarden. 

Het gebied heeft weinig neerslag en is daarom ideaal voor de productie van wijn. Vanwege de hoge temperaturen en de hoogteverschillen is het goed mogelijk om veel verschillende druivensoorten te verbouwen. Zo zijn de zonnige hellingen bijzonder geschikt voor witte wijn. De veel bekroonde Riesling wordt geperst in Vinschgau, die ook een vruchtbare bodem biedt aan de druiven van de Weissburgunder en Blauburgunder, evenals de inheemse wijnen van Zuid-Tirol, zoals de Vernatsch, de Gewürztraminer en de Fraueler.
Vergeleken met andere regio’s wordt de wijnbouw in Vinschgau gekenmerkt door kleinschaligheid, en niet door grote coöperaties. Kastelbell, Latsch en Schlanders, met hun 35 hectare wijngaarden, zijn DOC-gebieden en produceren zeer gewaardeerde topwijnen, evenals heerlijke likeuren en brandewijn.

We bereiken de Waalweg.

De karakteristieke waalwegen in het Vinschgau zijn smalle wandelpaden, die meestal zonder grote stijgingen langs de oude irrigatiekanalen voeren. De paden werden eeuwen geleden aangelegd. Zonder deze irrigatiekanalen zou er in het landelijke Vinschgau met zijn droge klimaat en de geringe neerslag vaak watergebrek zijn geweest. Bron:www.suedtirol.info/

De waalweg is een onderdeel van de Meraner Waalrunde. De Meraner Waalronde is een 80 kilometer lange wandeling rond het Meraner Bekken. De route verloopt op ongeveer dezelfde hoogte door het middelgebergte langs het dal Etschtal – ideaal voor relaxte dagtochten of een meerdaagse tocht met het hele gezin.

De Meraner Waalronde is het hele jaar door begaanbaar en verbindt elf ‘waalwegen’ (wandelpaden langs oude irrigatiekanalen) met elkaar: Algunder Waalweg, Kuenser Waalweg, Waalweg Riffian, Maiser Waalweg, Schenner Waalweg, Brandiswaalweg in Lana, Tschermser Waalweg, Marlinger Waalweg, Partschinser Waalweg, Rablander Waalweg en de Wallburgweg in het dorp Naturno/Naturns.

Op deze panoramaweg zijn de uitzichten prachtig. 

Slechts op een klein gedeelte van de wandelweg wordt het uitzicht weggenomen. 

Tijdens de wandeling kom je bijna geen horeca tegen daarom is het raadzaam om voldoende drinken mee te nemen. 

Iedere keer weer is het zicht op Naturns anders. 

Het fototoestel maakt overuren en af en toe is een hulpmiddel in de vorm van een brugleuning wel fijn :). 

Klik op de afbeelding om deze panorama foto te vergroten.

Inmiddels zijn we aan de afdaling begonnen. 

We komen langs de enige horeca gelegenheid van vandaag, Jausenstation Schwalbennest. Het is een klein Jausenstation en het terras zit vol. Aansluiten bij anderen aan tafel is door de maatregelen van Covid niet mogelijk dus wandelen we verder. 

Naturns komt steeds dichterbij. 

We lopen door de wijngaard van het Maurbamhof 

We bereiken de geasfalteerde straat welke ons naar het centrum van Naturns voert. 

We komen langs Schloss Dornberg welke privé bezit is. Bezichtiging is helaas niet mogelijk. 

We komen terug in het centrum van Naturns waar we als afsluiting op een terras van een ijskoffie genieten.