Italië Trauttmansdorff

Bezoek aan de botanische tuinen in Meran

Vandaag hebben we afgesproken met onze Oostenrijkse vrienden Martin en Christine bij de botanische tuinen van Schloss Trauttmansdorff

We hebben afgesproken op de parkeerplaats bij de tuin. De parkeerplaats is voorzien van een slagboom. Een uitrijkaart is tegen betaling verkrijgbaar bij het kopen van het entreebewijs. 

De parkeerplaats ligt aan de linkerkant van de weg wanneer je uit de richting Meran komt. 

De tuinen zijn 12 hectare groot. Kennen een hoogteverschil van 100 meter en door middel van een 7 kilometer lange panorama rondweg kan je deze bezichtigen. 

Via een brug over de provinciale weg bereik je het Schloss en de omliggende tuinen. 

Trauttmansdorff is ingedeeld in 4 sectoren. Waldgärten, Sonnengärten, Wasser- und Terrassengärten en Landschaften Südtirols. In 1994 werd de eerste spade voor het 12 hectare grote project van de tuinen van Schloss Trauttmansdorff in de grond gestoken. Het exotisch getinte terrein bevindt zich op een zonnige helling op 334 tot 438 meter boven zeespiegel en heeft de natuurlijke vorm van een amfitheater. Dankzij de ideale klimatische condities groeien hier tegenwoordig rond 100.000 verschillende planten. 

Voor een bezoek aan Trauttmansdorff is hun advies om minimaal 3 uur uit te trekken. 

We starten in de sector Waldgärten waar veel exotische planten en bomen te vinden zijn. 

Helaas is de kas waar alle exotische planten staan vanwege de Covid maatregelen gesloten.

Naast de tuinen is er ook een beleveniswereld die de zintuigen moeten prikkelen. 

De tuinen zijn aangelegd op een berghelling een deel is daardoor niet geschikt om met een kinderwagen of rolstoel te bekijken. 

Door de hoogteverschillen heb je telkens weer een andere blik op de omgeving. 

Wij zijn om 10 uur gestart hierdoor ligt een deel van de tuinen nog in de schaduw. Hier zijn we blij mee. Later op de dag als de zon in de tuinen schijnt wordt het heet. Houd daar rekening mee als je de botanische tuinen wilt bekijken. De beste tijd is het voor- en najaar. De zuidhelling waarop de tuinen zijn aangelegd,  zorgt ervoor dat het ook bij kouder weer aangenaam vertoeven is.  

We komen aan bij de volière waar diverse papegaai soorten zitten. Aan de volière zit een klein uitzichtplatform vast waardoor je  beide kanten het dal in kan kijken. 

Vanaf het platform kan je goed bekijken hoe de paden lopen.

Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 

in de rotsen zien we een gat. Het betreft een Summfelsen. Deze zou volgens een beschrijving een goede uitwerking op de gezondheid hebben. Zie de beschrijving hieronder in het Duits. 

De volgende beleveniswereld is de tuin der verliefden.
Hier staan diverse mooie beelden.

In de vijver staan diverse kunstwerken welke via stenen bereikbaar zijn. 

De kleuren welke verwerkt zijn in de kunstwerken vind je ook terug op de muur.

Ook een kunstwerk gemaakt van marmer uit de stad Laas is hier te vinden.

We verlaten dit gedeelte en via diverse trappen zakken we af richting het Schloss. Hier is ook het bijbehorende restaurant Schlossgarten, we zijn wel toe aan een cappuccino. 

Schloss Trauttmansdorff is gebouwd in 1850 en is bekend geworden doordat keizerin Sissi hier tweemaal kwam kuren en met haar 102 koppige gezelschap verbleef. 

Haar beeltenis kom je dan ook regelmatig in de tuin tegen. 

In het schloss bevind zich tegenwoordig het museum van Toerisme kortweg Touriseum. Omdat het Covid tijd is en we binnen met dit warme weer een mondkapje moeten dragen besluiten wij om dit een andere keer te bezoeken. We komen hier vast en zeker nog een keer. 

Overal waar we lopen genieten we van de verzorgde tuinen. Er is aandacht aan besteed en een genot om te kijken. 

Op het terras nemen we naast de cappuccino een gebakje. Het is een specialiteit van de streek een Buchweizentorte mit Preiselbeeren.

Op het bankje voor het kasteel treffen we Keizerin Sissi aan. Het terras is dan ook naar haar vernoemd. 

Naast het kasteel komen we in de verboden tuin. 

In de verboden tuin staan allemaal giftige planten. 
Door middel van kunstwerken wordt een sprookje in beeld gebracht. 

We gaan weer verder en lopen in de volle zon naar de cactustuin. 

We zien een grote variëteit. Van klein tot heel groot.

We zijn aangekomen bij de Wassergarten. 

Een plaats om heerlijk tot rust te komen. 

In de vijver zwemmen koikarpers. Er staan voederautomaten waaruit je tegen betaling visvoer kunt kopen om de koikarpers te voeren. 

We nemen nog een drankje en een kleine snack bij het cafetaria. 

Door middel van stenen wordt de landkaart van Tirol en Süd Tirol weergegeven. 

De verhoudingen kloppen en geven een goed overzicht. De stenen geven diverse streken aan en zijn uit de betreffende streek gewonnen. Veel stenen zien er, voor ons leken, hetzelfde uit maar blijken toch verschillend te zijn. Bij iedere steen staat ook een korte beschrijving van het materiaal en de vindplaats.  

We hebben van beneden een blik op de Matteo Thun’scher Gucker. Dit spectaculaire voor 95% doorzichtbare uitzichtsplatform werd in 2005 gebouwd door de árchitect en Designer Matteo Thun. Over traptreden bereik je het platform. Wie op het platform staat heeft een adembenemend uitzicht op het Etschtal, het Meranerland en de omliggende bergwereld. Wij hebben het eerder op de dag ervaren. 

Onder de appelbomen treffen we Adam aan die Eva een appel laat plukken. 

Wij vonden de tuinen een aanrader. Trauttmansdorff is geopend van 1 april t/m 15 november. 

Klik op de afbeelding om de plattegrond als pdf te openen.