Oostenrijk Rondwandeling in het Stubaital

Vanuit Kreit naar Stockerhof

Het is de laatste zondag van onze vakantie. We hebben afgesproken met onze Oostenrijkse vrienden Martin en Christine. Trefpunt is dit keer niet hun woonplaats Steinach am Brenner of onze camping maar het Stubaitalbahnhof in Innsbruck.

We rijden vanuit Fügen naar Innsbruck en vinden al snel een parkeerplaats op de openbare weg. Omdat het zondag is kan er vandaag vrij geparkeerd worden. Op andere dagen geldt er een parkeertarief.

De Stubaitalbahnhof ligt naast de tram en busremise en de tram rijdt ook over het remise terrein bergopwaarts richting Stubaital. In het voormalige Stubaitalbahnhof is tegenwoordig de Tiroler Museums Bahnen gevestigd, een must voor iedere tramliefhebber. 

De tramlijn die Stubaitalbahn genoemd word rijdt in een halfuur frequentie. Het ene halfuur rijdt de tram tot Kreit op het andere halfuur tot de eindbestemming in Fulpmes. Voor wie met de trein naar Innsbruck komt de tramlijn start bij het hauptbahnhof. Wij hebben om praktische redenen met onze vrienden afgesproken bij het Stubaitalbahnhof omdat daar meer parkeerplaatsen zijn.

Dertig minuten na vertrek uit Innsbruck staan we op het stationnetje van Kreit. Hier geen moderne halte maar een ouderwets station. De gestroomlijnde trams vallen hier eigenlijk uit de toon.

We starten onze wandeling, na een paar honderd meter verlaten we de woonkern Kreit en lopen we midden in de natuur.

Aangezien het een rondwandeling is kan je deze vanaf Kreit gezien linksom en rechtsom maken. Wij kiezen voor linksom omdat je dan geleidelijk klimt. De andere route is steiler en deze wandelen wij nu bergafwaarts.

Voor wie de wandeling korter wil maken kan twee haltes verder rijden dan wij gedaan hebben en uitstappen op halte Telfer Wiesen in Telfes. Deze verbinding is echter maar één keer per uur beschikbaar.

We zien op de halte veel gezinnen met jonge kinderen uitstappen.

De wandeling is eenvoudig en je kan volop genieten van het landschap. Ook zijn er hier veel fietsers onderweg.

In het dal zien we Mieders liggen.

We wandelen over de Telfer Wiesen tot er een afslag komt richting het Stockerhof.

We lopen in de volle zon en tijd voor een drinkpauze.

Martin heeft de wandeling uit een wandelboek en twijfelt waar de afslag is. Voor de zekerheid kijkt hij op de kaart.

Vanaf hier gaan we hoogtemeters maken en kijken op Schönberg.

We bereiken een bos en komen na het bos uit op de alm waar berggasthof Stockerhof ligt.
Vanaf de alm een heerlijk uitzicht op de omringende bergen.
Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 

Het gasthof is een geliefd wandeldoel voor de einheimischen. Wij zijn vermoedelijk de enige niet Oostenrijkers. Het terras zit vol en met moeite vinden we op het terras een vrije tafel.

Na een heerlijke lunch gaan we weer verder.

Over de alm gaan we naar het bos waar we via een steil pad richting Kreit wandelen.

Voor we het bos in gaan krijgen we een blik op Patsch gelegen aan de andere kant van de Europabrücke.

We wandelen het laatste stuk door het bos en komen uit bij de kruising waar we linksom wandelden.

Er staat al een tram klaar maar deze gaat nog niet vertrekken wat ons de gelegenheid geeft nog enkele foto’s van Kreit en het dal te maken.

Een indrukwekkende blik op de Nordkette.
En op de stad Innsbruck.

We stappen in de tram. Tijdens de reis komt Martin met het voorstel om niet bij het Stubaitalbahnhof uit te stappen maar om één halte eerder bij de halte Sonnenburgerhof / Tirol Panorama en in het restaurant van het Bergiselstadion op grote hoogte wat te gaan drinken.

In het restaurant wat boven aan de skischans gevestigd is kan je genieten van een prachtig uitzicht over Innsbruck en de Nordkette.
We komen bij de ingang van het stadion en worden zwaar teleurgesteld. Het stadion is al gesloten.
Om jullie toch een indruk te geven bovenstaande foto van internet .


Bron: Life Radio Tirol

We kijken nog een keer omhoog en besluiten om dan maar naar het restaurant van Tirol Panorama te gaan om een drankje te verkrijgen.


Maar voordat we verder gaan nemen we nog wat informatie tot ons bij de ingang.

We wandelen door het park en komen langs een gebouw waarvan de architectuur ons opvalt en waar wij ons afvragen waar dit ooit in het verleden voor heeft gediend. Wanneer we het thuis nazoeken komen we er achter dat dit het Ulrichhaus is. In vroegere tijden een casino voor officieren van de Tiroler Kaiserjäger.

We kijken op Innsbruck en zien de basiliek van Wilten, de tramremise van het IVB en het kerkhof.

We drinken nog een drankje bij het restaurant van het Tirol Museum en Kaiserjägermuseum. Dit museum bezochten we in winter 2018 is bij minder weer een aanrader. Zie verslag

We kijken terug op een geslaagde dag met onze vrienden Martin en Christine.