Oostenrijk Tirol Panorama Innsbruck

Dagje Innsbruck, bezoek aan Tirol Panorama met Kaiserjägermuseum

Deze winter worden we niet erg verwend met zonnig weer en strakblauwe luchten. Opnieuw een mistige en regenachtige dag, geen skiweer, dus we gaan naar Innsbruck. 

Innsbruck is vanuit Steinach per trein goed bereikbaar. Wij laten onze auto staan en gaan met de trein naar het centrum van Innsbruck. 

We gaan eerst in de Maria Theresiastrasse inkopen doen en drinken bij een conditorei een cappuccino. Het is onaangenaam weer, we besluiten de warmte op te zoeken en een bezoek te brengen aan het Tirol Panorama. 

We stappen in het centrum op tramlijn 1 tot de eindhalte Bergisel. 
Vanaf de tramhalte lopen we in ongeveer 20 minuten bergop naar het Tirol Panorama. 

Bij het Tirol Panorama ligt ook de springschans van Innsbruck welke je kan bezichtigen. Bij mooi en helder weer zeker een aanrader. Gezien het huidige weer besluiten wij om het niet te doen. 

Op de Bergisel, de plek waar om de vrijheid van Tirol werd gestreden, staat het Tirol Panorama met een sterke architectonische en culturele waarde. Het 1.000 m2 grote cyclorama vormt de kern van het museum. Deze toont het historische drama van de derde slag op de Bergisel in een 360 graden perspectief. Niet alleen deze bijzondere dimensie, maar ook de uitvoering imponeert bezoekers van alle leeftijden. De permanente tentoonstelling ‘Schauplatz Tirol’ zit vol verrassingseffecten en gaat over de thema’s religie, natuur, politiek en de mens. Ook het Kaiserjägermuseum is verbonden met het Tirol Panorama. Hier treft u een historische verzameling van de militaire geschiedenis van Tirol in de 19e en 20e eeuw. (Bron visit Tirol)

Het  Kaiserjägermuseum is alleen toegankelijk via het Tirol Panorama en niet apart te bezoeken. 

Wanneer we het Tirol Panorama binnen gaan, voorzien van een elektronische gids, vallen als eerste de grote beelden van de vrijheidsstrijders op. Als eerste komen we de bekendste tegen Andreas Hofer (1767 – 1810 ). De moeder van Andreas Hofer had een Wirtshaus in Matrei. Dit Wirtshaus bestaat nog steeds en is een Feinschmecker Restaurant genaamd Gasthof Lamm.

Martin Teimer (1778 – 1838) 
Jozef Speckbacher (1767 – 1820) 
Ook de geestelijken lieten zich niet onbetuigd als vrijheidsstrijder, Joachim Haspinger (1776 – 1858)
In 360 graden bekijken we de wandschildering welke de vrijheidstrijd van de Tirolers weer geeft. 
Na uitgebreid het panorama bekeken te hebben gaan we verder met onze rondgang door het museum. 
Wanneer je interesse hebt in geschiedenis is het museum een aanrader. 
Vanuit het museum een prachtig uitzicht op Innsbruck. Helaas door het bewolkte weer zien we de Nordkette niet. 
Wij vonden het bezoek aan Tirol Panorama en het museum de moeite waard. Voorwaarde is wel dat je de Duitse taal beheerst om de informatie die tot je komt te begrijpen.