Oostenrijk Hall in Tirol

Historische stad dicht bij Innsbruck 

Vandaag een mooie dag, net als we met Martin en Christine, die ook vrij zijn, aan het overleggen zijn waar we gaan skiën, gaat de telefoon. Hun dochter heeft de deur achter zich dicht getrokken en de sleutel zit nog in het slot aan de binnenkant. Daarom moet er een slotenmaker komen om de deur te openen. Martin en Christine vragen of wij met zijn tweeën naar de piste gaan of mee naar Hall in Tirol. Wij besluiten om gezellig mee te gaan en zien ter plaatse hoe snel en eenvoudig een slotenmaker bij een woning “inbreekt”.

Na de inbraak gaan we naar het centrum van Hall.  Hier drinken we een cappuccino en bezoeken de Pfarrkirche St Nikolaus. 

De kerk is een bezoek waard, en heeft vele historische schatten.

Na het bezichtigen van de kerk gaan we naar de Münze Hall & Münzer Turm. In de Münze Hall word je mee terug genomen naar de tijd waar de muntmeester aan de wieg stond van de daalder en dollar. Onder leiding van Sigmund Münzreichen werd in deze Tiroler stad de eerste daalder geslagen, die vanaf 1750 de belangrijkste en de beroemdste zilvermunt van de wereld werd: de ‘Maria-Theresien-Taler’. In het museum wordt de geschiedenis van de munt duidelijk en informatief gepresenteerd. Gigantische muntslagmachines laten zien welke middelen er in die tijd beschikbaar waren. Het pronkstuk van de Münze Hall is de originele replica van de eerste muntslagmachine ter wereld. Als bezoeker kan je een blik werpen op de grootste zilver verzameling van de wereld. Als aandenken is het mogelijk een munt te slaan met de schroefpers of de hamer.

Als afsluiting kan je de 186 trappen tellende Münzer toren beklimmen. Vanaf de top van de toren heb je een mooi uitzicht over de historische stad Hall en het Inntal. Bij mooi weer zeker meer dan de moeite waard. 

Boven in de toren kan je indien gewenst iets in het gastenboek schrijven. 
Even overleggen wat schrijven we er in? 
En voilà voor elkaar. 

Uitzicht (achter glas) vanuit de Münzerturm op het Inntal

Wanneer we bijna de Münze Hall verlaten komen we door een ruimte waar een fototentoonstelling is met foto’s uit Tirol. De fotograaf heeft nieuwe foto’s genomen op plaatsen waar in de jaren 60 ook foto’s genomen zijn. Ook Steinach, de woonplaats van onze vrienden is op de plaat gezet. Op de foto een blik in het Gschnitztal. 

De Münzer Turm.

We maken nog een rondje door de historische stad en keren weer terug naar Steinach.