Oostenrijk Moorlehrpfad bij Finkenberg

Fauna, flora en veenlandschap ontdekken

We zijn weer terug in Oostenrijk en neergestreken in het Zillertal op onze favoriete camping Natürlich Hell in het Zillertal. Alsof we niet 10 dagen weggeweest zijn. We staan zelfs weer op dezelfde plaats op de camping. 

Vandaag gaan we op stap met zijn tweeën. We stappen in de auto en rijden via de Zillertaler Bundesstrasse naar Finkenberg. 

We parkeren de auto in de gratis parkeergarage van de Finkenbergeralmbahn. Hier staat de auto lekker in de schaduw zodat deze straks niet zo warm is. We gaan met de lift tot het middenstation.

Vandaag maken we een wandeling die wij al een aantal keren gewandeld hebben. Op onze website staat echter maar één verslag, namelijk van de laatste keer dat wij deze gewandeld hebben in 2007.  De eerste keer hebben we deze wandeling gemaakt toen het pad pas geopend was. Toen waren de bruggetjes over de natte gedeeltes nog niet zo stevig als dat deze nu zijn. Het Moorlehrpfad hadden wij toen nooit ontdekt zonder dat een boerin ons hierop attent maakte. Wij maakten toen met onze witte herder Marsha een wandeltocht door het Zillertal. Dagelijks werd onze bagage naar een ander hotel gebracht en wij liepen naar onze volgende bestemming door de bergen. De wandeling die stond voorgeschreven konden wij niet maken omdat er toen vanaf het middenstation van de kabelbaan in Finkenberg nog een stoeltjeslift naar het bergstation ging. Met Marsha in de stoeltjeslift ging helaas niet. Met Xela lukt dit wel. Als we nu met een stoeltjeslift gaan en Xela is mee dan gebruiken wij een speciaal soort riem die bij Peter om zijn middel gaat. Xela krijgt haar bergtuig aan en ze wordt met een musketonhaak die dichtgedraaid kan worden aan de riem van Peter vastgemaakt. Op de schoot van Peter gaat zij dan mee omhoog of omlaag. Wel vragen we dan altijd nog even of de lift wat langzamer kan draaien bij het in- en uitstappen. Meestal wordt de lift zelfs even stil gezet zodat het in- of uitstappen heel eenvoudig is en wordt ook nog als service de ketting of de beugel geplaatst. 

We drinken voordat we op pad gaan nog een cappuccino op het terras van de Almstuberl waar we van een heerlijk uitzicht genieten. 

Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 

Na het geniet-momentje op het terras gaan we op pad. Eerst moeten we nog een klein stukje klimmen voordat het pad glooiend verloopt. 

Op 1800 meter op de Penken ligt het Moorlehrpfad. 

Langs dit pad liggen diverse biotopen en veenvelden.

Het Moorlehrpfad loopt over diverse alpenweiden waarbij de bezoekers de flora en fauna van het veenlandschap kunnen ontdekken. 

Een aantal van deze bloemen en planten staan zelfs op de lijst van beschermde soorten. 
Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 
Langs het pad staan diverse informatieborden over flora en fauna. 
Tijdens de wandeling kan je genieten van heerljke vergezichten in het Tuxertal. 

Waar nodig zijn er planken en bruggetjes gelegd om over de veengrond te gaan. Houdt er wel rekening mee dat de wandeling na een regendag wel erg drassig en modderig is. 

Het is dus zeker van belang  om stevige schoenen met goed profiel aan te trekken die waterdicht zijn. 
Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 

Langs het pad komen wij twee cilinders tegen waarmee een proef gedaan kan worden. Ook wij wagen ons er aan. En inderdaad de proef lukt. Voor een uitleg zie onderstaande foto, uitleg in het Duits en in het  Engels. 

Het is niet het enige interactieve onderdeel langs het pad wat wij tegen komen. 
Zeker voor kinderen is dit iets wat de wandeling extra aantrekkelijk maakt.
We ontdekken ook diverse mooie Alpenbloemen. 

De wandeling is gevarieerd en gaat over smalle paden maar ook over iets bredere grindpaden. 

De uitzichten zijn heerlijk, dit is één van de redenen waarom wij deze wandeling al diverse keren gemaakt hebben. 
Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 

De eerste keer was overigens in de jaren 90 van de vorige eeuw tijdens onze wandelvakantie in het Zillertal van hotel naar hotel. Deze reis hebben wij toen gemaakt via de reisorganisator Aktiva. Helaas wordt deze niet meer aangeboden. Als je nog nooit een meerdaagse wandeltocht hebt gemaakt en je niet weet of overnachten in een hut iets voor je is, dan is op deze manier een meerdaagse wandeltocht maken zeker het overwegen waard. Door deze wandeltocht is bij ons de liefde voor het Zillertal ontstaan. 

Klik op de panorama foto om deze te vergroten. 

We naderen de Schrofenalm, helaas is deze niet “bewirtschaftet”

Er staat bij de Schrofenalm een kapel echter om deze te bezichtigen moet er geklommen worden. Ons pad verloopt verder dal-waarts dus slaan we dit over. 

De koeien lopen hier vrij op de alm. Om de wandelaars te beschermen heeft de boer langs het pad schrikdraad geplaatst. 

Door het toerismebureau zijn er op de Schrofenalm schommels geplaatst om uit te rusten. We maken daar dankbaar gebruik van. In het zonnetje drinken en eten we wat. 
En zeg nou zelf met zo een uitzicht wil je niet verder?
We wandelen verder via een bospad.

Vorderlanersbach komt dichterbij hier stappen we straks op de bus om bij de Finkenbergalmbahn onze auto op te halen.

Voordat we de eerste huizen van het dorp zien gaat het eerst nog steil bergafwaarts door het bos. 

We komen uit in het dorp vlakbij de bushalte. We willen nog iets gaan drinken maar de bus die één keer per uur rijdt, komt al binnen 10 minuten dus we kiezen ervoor om direct de bus te nemen. 

Bij de bushalte treffen we bovenstaande tekst aan, ook in Coronatijd mag er gelachen worden. 
Op de parkeerplaats van de lift zien we nog een leuke reclame voor ons favoriete Oostenrijkse drankje. Een mooie wandeling zit er weer op.