Italië bezoek aan Meran / Merano

E-bike tour van Naturns naar Meran met stadsbezoek

Vandaag een relaxte dag. We blijven in de ochtend op de camping en in de middag fietsen we van de camping naar de Kurstadt Meran, in het Italiaans Merano. Zeg nou zelf met zo een heerlijk uitzicht is een ochtend op de camping geen straf. 

In de middag stappen wij op onze huurfietsen van Ötzi Bike Academy de Kalkhofs E-bike. Het huren bij deze firma is een aanrader. Goede service en prima onderhouden fietsen.

Het eerste stuk van het fietspad verloopt bijna vlak. We worden begeleid door de rivier de Etsch in het Italiaans de Adige. Langs het fietspad komen we bij een rustplaats een aantal kunstwerken tegen. Het zijn kunstwerken waarin oude gereedschappen uit het boerenbedrijf verwerkt zijn. 

Meran ligt veel lager als Naturns dit betekent dat we op de terugweg zullen moeten klimmen. 

In het plaatsje Tel kruizen we bij het stoplicht de drukke  verkeersweg SS38. De verbindingsweg tussen Meran en de Oostenrijkse grens bij Nauders. In Algund krijgen we het eerste zicht op de stad Meran.  

In Algund pauzeren we even voordat we aan de steile afdaling naar Meran beginnen. 

Via diverse haarspeldbochten met het verzoek om de snelheid te matigen komen we weer langs de rivier de Etsch uit. Het fietspad wordt gebruikt door zowel de klimmende als dalende fietsers, dus is het extra oppassen in de bochten. Ook is de helling zodanig steil dat sommige fietsers te voet de berg op gaan. Nog een punt om op te letten. 

We volgen de Etsch tot we in een buitenwijk van Meran aankomen. Hier slaan wij af en volgen de borden richting het centrum van Meran. De fietsroute richting Bozen (Bolzano) gaat verder langs de Etsch. De fietsroute naar het centrum gaat over de gewone weg. De route is goed aangegeven en we komen dan ook vlakbij de Passerpromenade uit. 

In het centrum parkeren we onze fietsen vlakbij de brug op de Passerpromenade. 
De Passer is de rivier die dwars door de stad stroomt. 

De Passerpromenade is ontstaan door een natuurramp. De rivier trad buiten zijn oevers in 1817 waarop besloten werd om de rivier te kaderen. Op deze kademuur onstond in de loop der jaren de Passerpromenade welke een voetgangersgebied is. 

We wandelen over de promenade en zoeken een terrasje op voor een drankje.

We komen aan het einde van de promenade op het terras van restaurant Saxifraga. Gevestigd in het Kurhaus. 

Na deze pauze gaan we het centrum verkennen.
Kunstwerk op de Passerpromenade.
In de stad vind je op de pleinen diverse marktkraampjes. 
Het oude centrum is voetgangersgebied. 

De winkels zijn in de zogenaamde “Gasse” gevestigd onder de galerijen. Hierdoor kan je bij slecht weer droog winkelen. Daarnaast is het bij warm weer koeler onder de Gasse. 

Bij Hotel Rosch krijg je een inkijkje in het pand. 
Het centrum van Meran is gezellig en nodigt uit tot flaneren. 
Na een rondje door het oude centrum komen we weer op de Passerpromenade.
Door het milde klimaat groeien er zelfs palmbomen.
Over de promenade lopen we terug richting onze fietsen. 

In de Passer zijn op de oever strandjes aangelegd waar de lokale bevolking gretig gebruik van maakt. 

Aan de Passer staat ook de Therme met een groot en lelijk gebouw ernaast waar het Thermehotel in gevestigd is. 

We stappen weer op de fiets en zoeken onze weg door Meran op weg naar het fietspad richting Naturns. 
Wanneer we de stad verlaten moeten we het eerste stuk fietsen op het fietspad welke direct langs de autoweg ligt. Niet het mooiste gedeelte van het traject. 

We bereiken de serpentines waarbij we het steile stuk naar Algund moeten overwinnen. Emmy heeft hier tegenop gezien. Maar met de elektrische ondersteuning van de fietsen op turbo en een lage versnelling komen we allemaal zonder problemen boven.

We bereiken de rustplaats in Algund met de grote zetels, hier nemen we een drinkpauze en komen we bij van de beklimming. 

We kijken terug op een leuke middag en kunnen iedereen aanraden om Meran te bezoeken.