Oostenrijk Rettenbachgletsjer en Tiefenbachgletsjer

Bezoek aan de gletsjers in Sölden

Vrijdag 22 augustus

De eerste week zit er op en is omgevlogen. Na de stevige wandeling van gisteren doen we vandaag iets rustiger. We stappen in de auto en rijden naar Sölden. Hier begint de mautstrasse naar de gletsjers. Tegen een tarief van Euro 16,50 mag de weg benut worden. Allereerst bezoeken we het hoogste punt op 2800 meter. 

Daarna rijden we naar de grote parkeerplaats. Deze is zo goed als leeg. Twintig jaar geleden waren we hier ook en toen stond de parkeerplaats vol. Als we even later in de gondel zitten wordt ons duidelijk waarom. 

Sölden is een gemeente aan het eind van het Ötztal in het district Imst van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Sölden is qua oppervlakte de grootste gemeente van Oostenrijk. Met meer dan twee miljoen overnachtingen per jaar en 15.000 hotelbedden is Sölden na Wenen de grootste toeristische trekpleister van Oostenrijk. Sölden is met name georiënteerd op het wintertoerisme.

Het gemeentegebied van Sölden strekt zich uit van de groene vierde Ötztaler terrashelling tot aan de staatsgrens met Italië in het zuiden. Gletsjers bedekken 146 km² van het gemeenteoppervlak, 321 km² wordt ingenomen door bergen, alpenweiden en bossen en slechts 1 km² is bebouwd gebied. Tot de gemeente behoren de dorpen Sölden, Hochsölden, Zwieselstein, Gurgl, Heiligkreuz en Vent

Het voormalige dorpje Rettenbach vormt met zijn kerk het centrum van Sölden. Rettenbach is met omliggende buurtschappen aan elkaar gegroeid tot een straatdorp, waar zich het toeristische centrum van de gemeente bevindt. In het zuiden van Sölden start de kabelbaan over de Gaislachkogl tot een hoogte van 3040 m. In het dorpsdeel Pitze splitst de dertien kilometer lange Ötztaler Gletscherstraße zich af van de Ötztalstraße (B186) in de richting van de skigebieden op de gletsjer Rettenbachferner en via de hoogste gelegen tunnel in de Alpen naar de gletsjer Tiefenbachferner.

(bron wikipedia.org)

Skiën is tegenwoordig in de zomer niet meer mogelijk. De gletsjer is afgedekt om verder smelten tegen te gaan. Boven kan je een klein stukje lopen en is er een uitkijkplatform. Het valt eigenlijk behoorlijk tegen. Als we dit van te voren geweten hadden waren we hier niet naar toe gegaan. Het uitzicht is mooi maar dat is dan ook alles.