Oostenrijk Gaislachkar

Gaislachkar met lange afdaling naar de Gaislachalm 

Dinsdag 19 augustus 

We rijden vanuit Langenfeld in een kwartiertje naar Sölden. Daar parkeren we de auto bij de Gaislachkogelbahn. Aan de kassa kopen we een Ötztalkart. Met deze kaart kan je respectievelijk 3,7 of 10 dagen gebruik maken van zwembaden, liften en het openbaar vervoer in het gehele Ötztal. Een aanrader omdat de prijs aantrekkelijk is voor hetgeen wat geboden wordt.

De lift brengt ons met overstap in het middelstation van 1377 naar 3058 meter. Als we boven aankomen gaan we voordat we op pad gaan eerst nog een cappuccino drinken en genieten van het prachtige uitzicht. Op het terras ligt nog een restje sneeuw door het slechte weer van de afgelopen week. 

Terwijl Emmy in het zelfbediening restaurant is ontdekt Peter een apparaat waarmee je foto kan maken in de vorm van een ansichtkaart. Als achtergrond kan je kiezen uit de bergen dan wel een andere bezienswaardigheid in het Ötztal. We maken een foto voor (schoon)papa. Later vernemen we telefonisch dat de kaart in de smaak viel. De kaart heeft tot zijn overlijden op de kast gehangen. 

In de diepte zie je het middenstation liggen, het lijkt zo dichtbij maar in de praktijk blijkt dit tegen te vallen

Na een tijdje genoten te hebben gaan we uiteindelijk op pad. De in de diepte liggende Gaislachsee is volgens de wegwijzer in 30 minuten bereikbaar. Echter als we het pad zien vermoeden we al dat we dat niet gaan redden. Het pad is een gruispad wat werkelijk steil naar beneden loopt. De See ligt op 2704 meter. We bereiken deze met het maken van de nodige foto’s onderweg in 45 minuten.

Bij het meer nemen we een kleine pauze en besluiten hoe de wandeling vervolgd wordt. Terug naar boven is niet aantrekkelijk dus besluiten we om verder te wandelen richting middenstation.

Als maar dalend met blik op Sölden en de omliggende bergen vervolgen we onze weg. Het is een lange tocht die alleen maar bergafwaarts gaat. 

Bij een splitsing staan we even in twijfel, moeten we bergopwaarts richting middenstation of verder afzakken naar de in de verte liggende alm.

We kiezen voor het laatste en arriveren 2 uur en kwartier na de stop bij het meer op de Gaislachalm gelegen op 2040 meter. Hier genieten we in het zonnetje op het terras van een lekker drankje. We zijn doodmoe en voelen de benen van de 1018 meter dalen. Echter we moeten nog terug naar de auto op de parkeerplaats in Sölden. Er zijn twee mogelijkheden, verder afdalen volgens de wegwijzer 90 minuten of een stuk klimmen naar het middenstation 30 minuten.

Totdat Peter ontdekt dat de huttenwirt een taxidienst met een busje naar het dal verzorgd. Voor 5 Euro pp kan je je af laten zetten bij het dalstation van de lift. 

Jullie begrijpen zeker wel waar onze voorkeur naar uit gaat. Tien Euro armer maar vele ervaringen rijker arriveren we bij onze auto. Een fantastische dag met nieuwe indrukken zit erop.