Oostenrijk Steinach am Brenner en concert in Padaun

Op bezoek bij Martin en Christine in Steinach am Brenner 

Zondag 31 augustus

Na een nacht doorgebracht te hebben op een matras op de grond staat Peter op met een wat pijnlijke rug maar je moet er wel wat voor over hebben om bij de vrienden te blijven slapen. Samen met Martin wandelt Peter naar het dorp om verse broodjes te halen. 

Zelfs in Steinach is het modernisme toegeslagen. De bakker is in dit katholieke dorp iedere zondag open voor de plaatselijke bevolking! Daar kan het Calvinistische Nederland nog wat van leren. De wandeling van ongeveer 15 minuutjes gaat bergafwaarts. Martin en Christine wonen namelijk in een wijkje wat tegen de berghelling aangeplakt is. Ondanks het vroege tijdstip is het al warm, Martin voorzichtig als altijd trekt nog een vest aan maar ook hij moet erkennen dat dit vandaag niet nodig is. Het is zelfs zo warm dat er buiten ontbeten kan worden. Dit kan hier in Steinach maar heel weinig.

Steinach am Brenner is een gemeente in het district Innsbruck Land van de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Inwoneraantal: 3316 (2007) 

Oppervlakte: 28,0 km² 

Ligging: 1049 m boven zeeniveau 

Steinach ligt in het noorden van het Wipptal, aan de monding van het Gschnitztal, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Innsbruck. De rivier de Sill stroomt door de gemeente. De nieuw-Romaanse parochiekerk met zijn dubbele toren neemt een dominante plaats in in het dorp. De hoofdkern ligt aan de Brennerstraat. De andere kernen, Plon, Steidlhof, Erlach, Harland, Saxen, Wolf, Stafflach, Salfaun, Puig, Mühlen, Tienzens, Mauern en Siegreith, zijn kleine woonkernen rondom de hoofdkern.

De naam Steinach (vroeger Steina) komt voort uit de aanwezigheid van de grote hoeveelheid stenen. Steinach werd in 1242 voor het eerst vermeld. 

Gelegen precies halverwege de route tussen Innsbruck en de Brennerpas vormt Steinach het belangrijkste dorp in het Wipptal

Na het ontbijt gaan we richting Padaun. Padaun is een klein gehucht in het Valsertal. Er staan een paar huizen en uiteraard een berggasthof. Het berggasthof heet Steckholzer. Naast het gasthof staat een jeugdherberg welke verhuurd wordt. De jeugdafdeling van de kapel van Steinach, waar Miriam de middelste dochter van Martin en Christine, in speelt heeft daar geslapen en zal om 12.30 uur een miniconcert geven. 

Gasthaus Steckholzer
Het aandachtig luisterende publiek.

Het bereiken van Padaun wordt nog een hele tour. Door de Ötztalradmarathon mag de bundesstrasse richting Brenner niet bereden worden. Maar Martin als einheimische weet wel een sluipweg via Nösslach gaan we richting Gries am Brenner om vanaf de andere kant St Jodok te benaderen. Een bestemming die normaal in 20 minuten te bereiken is daar doen we nu een klein uurtje over. Wij zijn niet de enige concertgangers die er last van hebben. Het merendeel komt op het laatste moment aan. 

Na het concert wat een half uurtje duurt besluiten we om een wandeling te maken. We wandelen tot het einde van het dal waar de weg ophoud en het dal voor autoverkeer eindigt. Te voet kan je afdalen naar Brennersee of klimmen naar de Padaunerkogel. Wij draaien om en wandelen terug om op het terras van het berggasthof neer te strijken en kiezen voor een Speckknödelsoep. We zijn per slot van rekening bij een Knödelgasthof en dan moeten er Knödels gegeten worden. We krijgen te horen dat we geen echte Hollanders zijn, want Hollanders eten over het algemeen geen Knödels, maar wij vinden een goedgemaakte Knödel niet te versmaden. En de Knödels in dit Gasthof zijn echt goed. We zitten in de zon en eer we het weten is de middag omgevlogen.

We keren terug naar de woning van de Wannertjes. Christine verwent ons met haar kookkunsten en in het gezelschap van de Wannertjes is het voor we het weten al laat. Om 21.00 uur keren we in de stromende regen terug naar de camping in Fügen. Een heerlijke dag zit erop.