Oostenrijk Hoch Ötz

Wandeling van Hoch Ötz naar Kuhtai via de Kuhtailealm 

Donderdag 21 augustus 

Ondanks de spietpijn (zie gisteren voor de verklaring van de term) gaan we toch op pad. We rijden opnieuw naar Ötz om daar met de Acherkogelbahn naar Hoch Ötz te gaan. Hier start de wandelweg naar Kuhtai die voor vandaag op het programma staat. We volgen de route via de Knappenweg en de AV148. 

Vanaf de gondel bereiken we al snel de Kuhtailealm omdat hier gisteren de jause uitstekend was wordt er een cappuccino gedronken. De sympathieke wirt die ons herkent biedt ons bij het afrekenen een schnaps van het huis aan. Aangezien we nog zeker 3 uur stappen voor de boeg hebben slaan we het beleefd maar resoluut af. Na vertrek bij de Kuhtailealm komen we al snel de Balbachalm (1955 m) tegen. Op het terras is het gezellig druk. Dit komt vast doordat het op een half uurtje wandelen van de lift gelegen is. Ideaal dus voor degene die geen lange wandeling willen maken. Wij vervolgen ons pad over de Knappenweg (AV 148). 

Het pad verloopt glooiend en twee uur na vertrek bij de lift staan we op de Obere Issalm (1910 m). Vroeger stond hier een hut maar deze is afgebrand. Her en der staan picknicktafels waaraan het meegenomen broodje tussen de koeien van een oerras genuttigd wordt. 

Omdat we ons beiden nog fit voelen besluiten we om niet hier af te dalen naar de bundesstrasse maar verder richting Kuhtai dorp te wandelen. Wanneer we het pad volgen staat er een bordje nur fur geubte en betreten auf eigene gefahr. Aangezien het pad er niet gevaarlijk of bijzonder uitziet wagen wij het erop. 

Na een kwartiertje wandelen wordt het pad zwaarder en bestaat het uit rotsblokken en gruis. We klimmen van 1910 meter tot 1995 meter ondanks dat we genoeg te drinken bij ons hebben hangt bij beiden de tong op de schoenen. 

We zien Kuhtai in de verte liggen maar het komt maar niet dichterbij. Onderweg komen we nog de Mittergrathutte op 1956 meter tegen. Je kan de hut huren maar is niet bewirtschaftet. 

Bij het Speicherlangental bij de Stausee eindigt de wandeling aan de Bundesstrasse. 

Het is nog maar een klein stukje bergopwaarts naar de Dortmunderhütte welke aan de rand van Kuhtai gelegen is. We moeten ons zelf echt dwingen om in de hitte dit laatste stukje te overwinnen. 

Doodmoe maar voldaan zitten we vijf uur na vertrek op het terras in de schaduw onder de parasol. We wachten op de bus die ons terug brengt naar ons uitgangspunt de parkeerplaats in Ötz.