Oostenrijk Raggaschlucht

Wandeling in de achtertuin van onze camping

We staan op de Alpencamping Raggaschlucht, in de achtertuin van de camping bevindt zich deze gelijknamige schlucht. Omdat het vandaag redelijk weer is, tijd om na de koffie die kant op te lopen en de schlucht te bezichtigen. In de jaren 80 zijn we hier ook geweest en deze schlucht heeft toen een diepe indruk achtergelaten en elke schlucht die we afgelopen jaren hebben gedaan wordt getoetst aan deze herinnering.

De parkeerplaats van de Raggaschlucht ligt op een weiland aan de overkant van de beek bij de camping. wij kunnen de auto laten staan en direct wandelend richting de schlucht gaan.

Langs het huis met de prachtige bloemen gaat het over de asfaltweg naar de ingang van de schlucht.
Wanneer wij bij de kassa komen is het rustig, aangezien wij de Kärntencard hebben mogen we zo door lopen.

Bij de ingang word een toegang geheven van Euro 6 voor volwassenen en Euro 3 kinderen van 6 t/m 15 jaar(tarief 2014). Voor bezitters van de Kärntencard is de toegang gratis.

Raggaschlucht:

De Raggaschlucht is sinds 1978 een natuurmonument en één van de mooiste en spectaculairste schluchten in de Alpen. De schlucht werd voor het eerst in 1882 toegankelijk gemaakt. De schlucht is 800 meter lang met diverse watervallen en overhangende rotswanden. Door de diepe en smalle kloof, is op sommige plaatsen de lucht niet meer te zien, wat zorgt voor een indrukwekkend schouwspel.

Over houten trappen en bruggetjes moet er vanaf begin van de schlucht 200 hoogtemeters overwonnen worden om de totale schlucht te bewandelen. Inhalen is niet mogelijk en verboden. In de schlucht is een Geologie leerpad. De terugweg gaat over een bospad, in de schlucht is éénrichting verkeer.

In het begin van de schlucht ziet deze er absoluut niet spectaculair uit maar hoe verder je komt des te mooier wordt het.
Direkt lijkt het of de rotswanden aan elkaar gegroeid zijn.
Het rotsblok bovenaan ligt klem al doet de foto anders vermoeden.
Na 20 meter komt het water al met donderend geluid door de schlucht.

Xela heeft wat moeite om zich op de houten vlonders staande te houden, gelukkig heeft zij haar bergtuig om zodat Peter haar kan helpen als het te glad wordt.

In de schlucht word dmv diverse informatie borden uitleg gegeven over de Geologie van de schlucht het zogenaamde Geologische leerpad. Het is interessant om zo meer te weten te komen, echter achter ons loopt een grote groep die erg lopen te pushen en ons niet de tijd gunnen om alle borden rustig te lezen.

Midden in de schlucht gaat het water zo hard dat de rotsen uitgesleten zijn. Dit proces duurt al duizenden jaren en zal nog duizenden jaren doorgaan.

Ondanks dat het water zoveel kracht heeft blijven de boomstronken welke meegesleurd zijn liggen. Het lijkt erop of ze klem liggen. Ook liggen er stukken van de vlonders en bruggen, in juli 2003 is in de schlucht tijdens heftige onweersbuien zoveel water naar beneden gekomen dat een gedeelte van de vlonders en de bruggen zijn ondergelopen en meegesleurd in het natuurgeweld. De schlucht is daardoor 9 maanden gesloten geweest. De vlonders en bruggen werden opnieuw bevestigd.

In de schlucht kijk je je ogen uit, je weet af en toe niet waarheen je je blik moet richten. Het is jammer dat de zon niet voortdurend schijnt want dan wordt het schouwspel nog mooier.

Op sommige plaatsen is de schlucht breed dan weer heel nauw.
Als de zon schijnt zorgt het zonlicht voor aparte doorkijkjes.

Aan het einde van de schlucht is de Ragga waterval welke zich van metershoog naar beneden stort.

Wanneer je de schlucht uitkomt staan er gelukkig diverse bankjes om op adem te komen. Voor een drankje en een hapje moet jezelf zorgen of wachten tot je beneden bent. Er is ook nog een mogelijkheid om verder omhoog te wandelen naar de Ragga-alm echter ook deze is niet bewirtschaftet.

Wanneer je van boven op de schlucht kijkt verwacht je niet dat deze zo spectaculair is. Het ziet er op de foto heel rustig uit.

De terugweg gaat over een bospad, weliswaar met op sommige stukken een behoorlijk steil hellingspercentage.

De Raggaschlucht is zeker een bezoek waard. Als je alles op je gemak wilt bekijken trek dan ongeveer drie uur uit voor de complete wandeling.