Oostenrijk Mallnitz

De hele avond en nacht heeft het geregend maar als we opstaan is het droog. Geen zonnetje maar goed genoeg om de voortent aan de caravan te plaatsen. Dit klusje neemt de ochtend in beslag. Niet dat wij zo traag zijn maar het is tenslotte vakantie dus alles op ons gemakje. Een kopje koffie tussendoor moet kunnen.

Omdat het inmiddels middag is zoeken we een kleine wandeling in de buurt. Uit ervaring van onze vakanties in de jaren 80 weten we dat je bij Mallnitz een leuke gevarieerde wandeling kunt maken in een van de drie dalen.

We stappen in de auto en rijden vanuit Flattach via Obervellach bergop naar het hoger gelegen Mallnitz waar we de auto in de buurt van de kerk parkeren.

Mallnitz:

Mallnitz ligt in Karinthië en dit is de meest zuidelijke provincie van Oostenrijk. Een idyllisch dorp met onverwoestbaar dorpskarakter, en een uitstekende en vooral schone lucht. Het word omgeven door hooggebergte  en het Ankogel gebergte is de natuurlijke grens met de provincie Salzburgerland. Mallnitz ligt in het natuurpark Hohe Tauern.  Dit natuurpark is het grootste natuurpark van Oostenrijk met 1800 km². Het park strekt zich uit over de provincies Karinthië, Tirol en Salzburgerland. Het park bestaat sinds 1981 en werd in 2006 door Unesco op de Wereld erfgoed lijst gezet.
In Mallnitz is één van de informatie centrums van het National Park te vinden. Het BIOS  zo als het centrum heet is zeker een bezoek waard

We lopen door het dorp richting Bios, hier willen we eigenlijk even rondkijken maar aangezien Xela niet naar binnen mag besluiten we om dit eventueel een andere keer te doen.

We wandelen in de richting van het Tauerntal, we komen langs het pension waar wij in de jaren 80 logies hadden. Inmiddels is het geen pension meer maar aan de buitenkant heeft zich in 30 jaar tijd niets veranderd.

Aan de rand van Mallnitz stond ooit een groot bos waardoor je vanaf Mallnitz naar het dalstation van de Ankogelbahn kon wandelen. Helaas is er maar weinig van over en kijk je tegenwoordig over de boomstronken het dal dan wel het dorp in.

We spotten nog wel de trein van de Tauernschleuse. Voor wie dit niets zegt, de Tauernschleuse is de autotrein verbinding tussen het Salzburgerland en Karinthië. Een alternatief voor de altijd drukke A10 Tauern Autobahn. Ivm veiligheid tegenwoordig niet toegestaan voor auto’s met caravan.

We rijden terug en stoppen in Obervellach bij de Billa om boodschappen te doen. Afwachten of het weer ons morgen gunstiger gezind is.