Oostenrijk Fulseck de huisberg van Dorfgastein

Van het bergstation Fulseck over het Arltörl, Jagasteig, Grabneralm, Heumoosalm Pilzlehrpfad naar het middenstation Fulseck 

Na de heerlijke rustdag van gisteren op de camping is het vandaag vrijdag 26 augustus weer tijd voor een wandeling. Later bleek deze wandeling de mooiste in het Gasteinertal te zijn. We rijden vanaf de camping naar Dorfgastein om de auto te parkeren op de parkeerplaats van de gipfelbahn Fulseck. deze lift brengt ons van 873 naar 2033 meter. 

Boven duiken we eerst het terras op van Hauserbauer’s Gipflstadl.  Dit bergrestaurant schenkt uitstekende cappuccino en bovendien zit je er heerlijk. De hele verdere vakantie vergelijken we de Testa Rossa met andere koffie. En nee we hebben het niet over een Ferrari. Rondom kijk je op de bergen, het is jammer dat het nog vroeg is anders is het een prima plaats om de lunch te gebruiken.  Na de cappuccino stop gaan we op pad. Het eerste gedeelte van de wandeling gaat over een graad waarbij je eerst links in het Gasteiner tal kijkt en later rechts in het Grosarltal kijkt 

Het pad is niet moeilijk maar kost toch veel tijd. We komen namelijk ogen te kort om het uitzicht in ons op te nemen en de foto-en filmcamera van Jan draaien overuren, 

Al wandelend en genietend van het prachtige panorama concluderen we dat dit één van de mooiste wandelingen in het Gasteinertal is. Ook Xela vermaakt zich uitstekend, zij loopt lekker los maar als we haar roepen wacht ze of komt naar ons toe. We merken op dat hoe steiler de omstandigheden zijn hoe makkelijker het haar af gaat. Ze is een echte berghond gefokt voor lastig terrein en ogenschijnlijk kost het haar geen moeite. Het liefst loopt ze naast het pad want dat geeft veel meer uitdaging. 

Voor we het weten zijn we op het Arltör en inmiddels al 266 meter gezakt. Een eenvoudig hutje is als kapelletje ingericht. Ook staan er twee picknicktafels, tijd voor een korte pauze. Het is erg warm dus er moet regelmatig gedronken worden.

Vanaf het Arltör kan je via twee kanten naar de Heumoosalm. Wij kiezen voor de Jagasteig. De Jagasteig is genoemd naar Sepp Höhenwarter bijnaam Grabnervater. Hij is degene die ervoor gezorgd heeft dat dit pad gecultiveerd werd. Het is een prachtig pad waarin af en toe ook uitleg gegeven worden over de jacht en welke dieren er in dit gedeelte bejaagd worden. 

Aan het einde van het pad bereiken we de Grabneralm, deze alm is in de winter ook per ski bereikbaar en daarom flink uitgebouwd. Wij laten de alm rechts liggen en kiezen er voor om door te lopen naar de Heumoosalm. Een oude authentieke alm waar weinig op de kaart staat maar die wel een authentieke sfeer uit ademt 

Na een ruime pauze gaan we op het middenstation aan. Vanaf de Heumoosalm loopt het Pilzlehrpfad. Een fenomeen wat je overal in Oostenrijk tegen komt. 

Door middel van foto’s van paddenstoelen wordt aangeduid welke paddenstoelen eetbaar zijn, welke niet en welke gevaarlijk dus giftig zijn. Wij wagen ons er maar niet aan om aan de hand van de plaatjes de paddenstoelen te plukken we laten het over aan onze vriend Martin Wanner die er van kinds af aan mee opgegroeid is in de Alpen. En dat vers geplukte Pfifferlinge, Steinpilzen en Parasolen lekker zijn, dat weten we. 

Aan het einde van het pad volgt nog een stukje schotterweg voor we bij het middenstation uitkomen. Vanaf hier laten wij ons comfortabel naar het dal terug vervoeren met de lift. Wij hadden inclusief pauze op de Heumoosalm circa 4 uur voor deze wandeling nodig.