Oostenrijk wandeling langs de Achensee naar Prälatenbuche

En een dorpswandeling in Pertisau

Woensdag 31 augustus, tijd voor een luie dag. We drinken eerst op ons gemak koffie en bekijken het vertrek tafereel van de familie Bothner. De vakantie van Chistian, Jutta en hun zonen Manuel en Timo zit er op. Xela zal ze wel gaan missen aangezien met name Timo altijd met Xela speelt zelfs wanneer hij eigenlijk moet helpen met de laatste inpak werkzaamheden is hij bij Xela te vinden. 

Het vertrek heeft nogal wat voeten in aarde. De kogeldruk van de caravan is maar 35 kilo, als je ziet wat ze allemaal bij zich hebben kan je dit haast niet voorstellen. Nog een keer meten, maar nee hoor het is inderdaad zo weinig. Tot dat Christian een ingeving krijgt, de watertank is nog volledig gevuld, wanneer ze deze leeg laten stromen is de kogeldruk op orde met 85 kg. Ze kunnen vertrekken. Vergeleken met ons hebben ze maar een kleine reis voor de boeg. Ze wonen in de buurt van Nürnberg in het mooie Altmühltal. Met de caravan in het slechtste geval zo’n 4,5 uur rijden. 

Na vertrek van de Bothnertjes besluiten we om toch ook nog even op stap te gaan. Het is te laat voor een grote uitstap of wandeling maar aangezien Xela deze vakantie nog niet gezwommen heeft en de temperatuur dit zeker toe laat rijden we naar de Achensee. Xela heeft dan haar pleziertje en ze is gelijk weer mooi schoon. De Achensee is de enige gelegenheid in de buurt waar een hond mag zwemmen. 

We rijden zoals altijd als we naar de Achensee gaan naar Pertisau en parkeren de auto op de betaalde parkeerplaats vlakbij het meer.

We lopen over de strandpromenade vanaf Pertisau tot de Prälatenbuche. Deze wandeling is ongeveer 2 kilometer lang. Ondertussen laten we Xela regelmatig zwemmen. Ze vindt het geweldig. De strandpromenade, welke langs het strandbad loopt, is een breed grindpad welke eindigt in de Prälatenbuchee. Vanaf deze bocht loopt een smaller pad door naar de Gaisalm. 

Deze wandeling hebben wij ook een aantal keren gelopen en blijft de moeite waard. Dit keer draaien we bij de bocht om en lopen terug naar Pertisau. Wanneer je terug loopt heb je een heel ander zicht dan op de heenweg. We kijken over het meer naar de toppen van de bergen in het Zillertal.

Wanneer we in het dorp terug komen zien we de bus naar Gramaialm staan. Een particuliere onderneming rijdt dagelijks met een in originele staat terug gebrachte postbus een aantal ritten naar dit mooie dal.

Na het fotograferen van de bus lopen we op ons gemak nog een ronde door het dorp. Ook Pertisau is veranderd in de afgelopen jaren. Het lijkt nog goed te gaan met het toerisme. Een aantal hotels is behoorlijk uitgebreid en velen hebben een opknapbeurt ondergaan.

We eindigen de rondgang op het terras van hotel Rieser. Dit hotel is jarenlang ons onderkomen geweest in de winterdag. Een uitstekend hotel met goede service en toch een familiaire uitstraling.

De eigenaresse Gabi Rieser zit op het terras te praten met een vriendin. Ondanks dat wij al jaren niet meer geweest zijn en behoorlijk veranderd wat uiterlijk betreft herkent ze ons en vraagt belangstellend hoe het met ons gaat.

We genieten van een heerlijke ijskoffie en de prachtige omgeving. We concluderen dat Tirol veel moois te bieden heeft en dat Pertisau en Achensee hier zeker bij horen.