Oostenrijk Nassfelderache

Böckstein – Evianquelle – Astenalm – Russenbrücke – Nassfeld (Sportgastein) 

Maandag 22 augustus 2011 

De eerste wandeling in het Gasteinertal staat vandaag op het programma. Vanaf de camping rijden we naar Böckstein. Net voordat de tolweg naar Sportgastein begint kan je rechtsaf slaan richting Evianquelle.  Hier bevindt zich een parkeerplaats vanaf daar start de wandeling. De parkeerplaats is erg druk maar gelukkig is er nog wel een plekje vrij.  Dit komt omdat de parkeerplaats ook een geliefd startpunt is voor de relatief lichte wandeling naar de Astenalmen.

De wandeling maakt onderdeel uit van de Salzburgeralmenweg. Het Gasteinertal ligt naast het Großarltal, dit dal wordt ook wel het dal van de almen genoemd. Ook in het Gasteinertal weet men er raad mee. Er zijn in totaal 66 almen en jausenstations. 

In 20 minuten bereik je de Astenalmen. Deze alm bestaat uit twee hutten de Obere en de Untere Astenalm. 

De wandeling start met een schotterweg naar de Astenalmen. Al snel na het bereiken van de Astenalmen gaat het pad omhoog. 

We laten de Astenalmen rechts liggen en klimmen omhoog. 

Al snel kijken we over de Astenalmen en Böckstein uit

De wandeling gaat langs drie watervallen. De Schleierfall, Kesselfall en Bärenfall. De Schleierfall zien we op een afstand en deze is niet zo spectucalair. 

De tweede waterval op de route is de Kesselfall. De wandeling voert over de Kesselfall heen d.m.v. een brug. 

Deze brug is gebouwd door Russische krijgsgevangenen gedurende de eerste wereldoorlog maar ziet er echter nog steeds solide uit. Vermoedelijk heeft men wel het nodige onderhoud gepleegd de afgelopen jaren. 

Natuurlijk zijn we niet te beroerd om even op de brug te poseren en tegelijkertijd van het uitzicht te genieten. Onder aan de Kesselfall ligt zelfs in de zomer sneeuw en ijsresten aangezien dit een plek is waar geen zon komt.

Het pad loopt gestaag verder omhoog. het is erg warm, 30 graden plus en het is maar goed dat we veel drinken bij ons hebben. 

Op een gegeven moment zien we Xela een rare sprong beweging maken, terwijl zij loopt te snuffelen in de berm rand . Een adder wordt in zijn middagslaap opgeschrikt en schiet weg. Dit is voldoende om Xela rare bokkensprongen te laten maken. Na controle blijkt dat zij gelukkig niet gebeten is. 

We naderen het einde van het wandelpad en zien links van de Bärenfall een gebouw staan. We denken dat dit het eerste gebouw is van Sportgastein is en hopen stiekem dat het een restaurant met terras is. Want een koude drank of een ijsje gaat er wel in. 

Boven Sportgastein pakken de eerste donkere wolken zich samen en het is drukkend warm. We worden teleurgesteld, het gebouw is van de Tauernkraftwerke dus het terrasje laat nog even op zich wachten. 

Het wandelpad komt uit op de tolweg naar en van Sportgastein. Wanneer we denken nog even op een terrasje te gaan zitten vallen de eerste regendruppels en horen we in de verte de eerste donder. 

Gelukkig staat de lijnbus naar Bad Gastein bij de halte, de volgende gaat over een uur dus besluiten we om deze te nemen. Een busrit van 10 minuten over de tolweg brengt ons weer naar Böckstein. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten bergopwaarts lopen naar de parkeerplaats waar de auto staat. De mannen lopen gezamenlijk naar boven terwijl de drie dames (ja Xela is ook een dame) beneden wachten.  Een mooie wandeling van ongeveer 2,5 uur wandeltijd zit er op. Wanneer we op de camping terug zijn schijnt de zon weer volop. Dit toont weer eens aan dat onweer in de bergen zeer plaatselijk is.