Oostenrijk Wasserfallweg Badgastein

Een verkenning van Bad Gastein en wandeling langs de Wasserfallweg via Bad Bruck terug naar camping Erlengrund 

Dinsdag 23 augustus, de bushalte van de lijnbus van Lackner ligt op loopafstand van onze camping. Deze lijndienst onderhoud de verbinding tussen Bad Hofgastein en Bad Gastein. 

Iedere vakantieganger ontvangt in het Gasteinertal bij verblijf de Gasteincard. Met deze kaart krijg je kortingen op de thermen en mag je voor 1 Euro per rit met de bus mee. 

Voor Xela, onze Bayerische Gebirgsschweisshund moeten we de ene keer het kindertarief betalen (Eur 1,50) en de andere keer mag ze wel gratis mee.  Wat wel standaard is dat ze de muilkorf om moet. Ze vindt dit niet fijn maar gedraagt zich als een dame en berust in haar lot. Jammer dat ook hier niet gelijke monniken, gelijke kappen geldt. Bij de bushalte staat een Italiaans echtpaar met een klein ….. hondje. De Italiaan doet net of hij de buschauffeur niet begrijpt en je raadt het al, hij mag zo instappen zonder dat de hond gemuilkorfd wordt. Na een rit van ongeveer 20 minuten waarbij er vaak stapvoets gekropen word door de smalle straatjes van Bad Gastein stappen we uit bij de Mozartplatz. 

Vanaf hier kan onze wandeling door Bad Gastein beginnen. Wanneer we uitstappen daalt de warmte op ons neer. Xela, die net nog op de camping gedronken heeft lust ook wel weer een slokje. We gaan op zoek naar een punt waar Xela wat kan drinken. 

Je zou denken dat dit in een stad welke bekend is om zijn thermaalwater een peuleschil moet zijn.  Maar hier zit nu net het probleem. Bij de eerste bron waar wij Xela aangeven dat ze mag drinken trekt mevrouw haar neus op. Terecht bleek later want deze bron gaf heerlijk warm thermaal water af.  Uiteindelijk vinden we een bron waar wel lekker koud water uit stroomt. Hier kan Xela heerlijk haar dorst lessen.We zijn verbaasd als we door Bad Gastein lopen en de vele leegstand zien. Er zijn veel hotels dicht en er staan er velen te koop. Het toerisme is hier flink terug gelopen. Waarschijnlijk heeft dit er ook mee te maken dat de ziektekostenverzekeringen van de Duitsers en Oostenrijkers het mes in de vergoedingen voor het kuren gezet hebben. 

We wandelen van hoog naar laag door het centrum . Bad Gastein is gebouwd op steile hellingen rondom de waterval. Hier door zijn de straatjes zeer smal en steil. We staan op de brug midden in het centrum waar de waterval met veel geluid naar beneden stort. 

We gaan op zoek naar de Wasserfalweg maar voordat we gaan wandelen willen we eerst even nog zitten op een terrasje. Nu zijn er in Bad Gastein weinig gezellige terrasjes. Wel zien we op een gegeven moment een bordje met Cafe Konditorei Schuh. 

We volgen het bordje en verbazen ons over de vele wandelaars die we hier tegen komen. Als we op het terras bij de conditorei zitten is het ons opeens duidelijk. We zitten aan de Gasteiner Höhenweg. Dit is, zoals de naam al zegt. de wandelweg tussen Bad Gastein en Bad Hofgastein welke over de flank van de berghelling loopt en een geliefde wandeling voor degene die hier op vakantie zijn. 

Ook wij hebben deze wandeling nog op het programma staan. Na het ijsje voor Paula, Emmy en Peter en het colaatje voor Jan gaan we op zoek naar de wasserfallweg.

Voor een bekende wandelweg staat deze slecht aangegeven. Echter na een paar keer vragen vinden we dan toch de wandelweg die ons langs de waterval terug naar Bad Bruck en verder naar de camping moet brengen. Nog in Badgastein bij de start van de wasserfallweg vindt je een meditatie plaats waar je tot bezinning kan komen. Wanneer je tussen de stenen gaat staan ontvang je positieve energie en na enkele minuten moet je geest gereinigd zijn. Emmy probeert het maar waarschijnlijk staat zij er tekort om haar geest te laten reinigen. Wel wordt zij nat van de nevel van de waterval. Misschien is dit de manier om je geest te laten reinigen? 

Vanaf hier ga je bergafwaarts langs de waterval. Overal zijn uitkijkplaatsen gemaakt waar je de waterval kan bekijken. 

De totale wandeling duurt circa twee uur en is met dit hete weer erg aangenaam omdat je steeds verkoeling krijgt van het water en niet constant in de zon loopt. 

Voor we er erg in hebben zijn we aangekomen in Bad Bruck bij de golfbaan. Vanaf hier vervolgen wij onze weg langs de Achenpromenade om weer op de camping uit te komen.