Oostenrijk Lattenalm

Wandeling van de Eggalm via jausenstation Lattenalm, Pfistereben naar Lanersbach 

Vrijdag 2 september. Vandaag een wandeling die een stukje rijden van de camping af ligt. We gaan naar Lanersbach in het Tuxertal. Hier bevindt zich het dalstation van de Eggalmbahn. 

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Met de Eggalmbahn gaan we naar boven om aan te komen op de Eggalm. Uiteraard word er eerst op het terras een cappuccino gedronken. Het weer is bewolkt maar het is droog. Wel is er een teleurstelling het mooie houtsnijwerk wat op het terras te bewonderen was is verdwenen. Het hekwerk is vernieuwd door een modern exemplaar. Het voordeel is dat je meer uit de wind zit en dat kan in de winter een paar graden gevoelstemperatuur schelen. 

Wel zijn er op de toiletten nog steeds een aantal prachtige muurschilderingen te vinden. 
Je vindt deze schilderingen zowel bij de dames als bij de heren. Aan de stijl te zien zijn ze allemaal van dezelfde kunstenaar.
Ja ja, zelfs 1 heer komt hier op het damestoilet om de schilderingen te bewonderen en op de gevoelige plaat vast te leggen, hé Jan!

Het uitzicht vanaf het terras is prachtig. Er staat keurig vermeld welke bergtoppen hier te zien zijn. Helaas is het jammer dat een deel van de toppen in de wolken zitten. Na heerlijk genoten te hebben van het uitzicht gaan we op pad. We wandelen over pad 33 met blikrichting Finkenberg en Mayrhofen naar jausenstation Lattenalm.

We wandelen over de alm, Xela dartelt lekker los rond maar zodra we de koeien zien moet ze weer aan de lijn. Niet dat zij de koeien onheus bejegend, het is eerder andersom. Xela heeft een groot ontzag voor die hele grote honden, nadat zij door één van hen vorig jaar nieuwsgierig besnuffeld is

Ondanks dat we net nog in het zonnetje zaten op de Eggalm, begint de hemel snel te betrekken. Donkere wolken zien we samensmelten boven de bergen.

We arriveren op de Lattenalm, dertig minuten na vertrek vanaf de Eggalm. Het eerste gedeelte van de wandeling is over de alm.

Wanneer Peter het terras van de Lattenalm op loopt hoort hij zijn naam roepen. Het zijn Bep en Bert van de Alpenfreaks die met familie op vakantie in het Zillertal zijn. Peter had hen niet gezien. De laatste nieuwtjes worden uitgewisseld maar Bep en Bert moeten er vandoor aangezien de zwager vooruit gegaan is om te filmen en op hun wacht.

Wij vinden een plaatsje op het terras van de Lattenalm. Xela ligt aan de voorkant van de tafel lekker op haar gemak. De serveerster loopt voorbij maar maakt geen aanstalten om onze bestelling op te nemen. Na lang aarzelen komt ze aan onze tafel en neemt met een chagrijnig gezicht de bestelling op.

We kiezen voor een heerlijke uitsmijter op Oostenrijkse wijze bereid en een omelet met blauwe bessen. Een specialiteit van de hut. Wanneer we wachten op de bestelling begint het te miezeren. We zetten de parasols op als regenscherm. Iedereen duikt de hut in maar wij zitten eigenlijk best gezellig en droog!

De serveerster komt met onze bestelling en de aap komt uit de mouw. De dame in kwestie is doodsbenauwd voor honden. Niet erg handig als je in een berghut werkt waar veel gasten met honden komen! Wij leggen Xela aan de andere kant van de tafel en zo waar, er kan een kleine glimlach bij haar vanaf.

Na de inwendige mens versterkt te hebben stappen we weer verder. De regenjas moet even aan want ondanks dat het op het moment van weggaan bij de alm droog is komen de grote druppels even later weer uit de lucht.

De wandeling verloopt zeer afwisselend. Vanaf de Lattenalm eerst een stukje door het bos dan over een schotterweg naar een siedlung waar we langs de huizen het vervolg van het pad vinden. Een smal pad leid naar Lanersbach waar onze auto geparkeerd staat. Vijf kwartier na vertrek vanaf de Lattenalm staan we weer bij het dalstation.